Теми статей
Обрати теми

Правила заміни відповідача у цивільному провадженні, що призводять до зміни територіальної юрисдикції

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Правила територіальної підсудності визначають суд, який може розглядати конкретний спір. А якщо провадження у справі вже відкрито, проте змінюється склад учасників, який впливає на обрання суду, якому належить розглядати вказаний спір? Як бути у такій ситуації? Що має зробити суд? Давайте розбиратись.

Заміна відповідача

Чинне цивільне процесуальне законодавство встановлює такі вимоги щодо заміни відповідача: якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження — до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу зазначених вище строків суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

У житті досить часто після отримання відзиву відповідача з’ясовується, що обраний відповідач є неналежним. Разом із тим документи вже в суді, провадження у справі відкрито, а судовий збір давно сплачено. Відповідно з метою економії часу, коштів та власних зусиль легше подати клопотання про заміну відповідача, аніж відмовитись від позову і розпочинати процедуру повернення сплаченого судового збору і поновлення строків звернення до суду.

На цьому етапі може виникнути питання наступного характеру: що роботи, якщо новий відповідач зареєстрований в іншому районі міста або в іншому населеному пункті та за загальним правилом територіальної юрисдикції суд, який уже відкрив провадження, не може розглядати цей спір?

З цього приводу в нагоді стане норма ч. 2 ст. 31 ЦПК України, відповідно до якої справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа належить до виключної підсудності іншого суду.

Статтею 30 ЦПК України встановлені правила виключної підсудності. До них належать:

1

Позови до перевізників, що виникають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, багажу, пошти, пред’являються за місцезнаходженням перевізника

2

Позови про зняття арешту з майна пред’являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини

3

Позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спадщини спадкоємцями, пред’являються за місцезнаходженням спадкового майна або основної його частини

4

Позови до перевізників, що виникають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, багажу, пошти, пред’являються за місцезнаходженням перевізника

5

Справи про арешт судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, розглядаються судом за місцезнаходженням морського порту України, в якому перебуває судно або до якого прямує, або порту реєстрації судна

6

Зустрічний позов та позов третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, незалежно від їх підсудності, пред’являються в суді за місцем розгляду первісного позову. Це правило не застосовується, коли відповідно до інших визначених у цій статті правил виключної підсудності такий позов має розглядатися іншим судом, ніж той, що розглядає первісний позов

7

У випадку об’єднання позовних вимог щодо укладання, зміни, розірвання і виконання правочину з вимогами щодо іншого правочину, укладеного для забезпечення основного зобов’язання, спір розглядається судом за місцезнаходженням відповідача, який є стороною основного зобов’язання

8

Вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій розглядаються судом, визначеним за правилами підсудності щодо розгляду спору, похідними від якого є такі вимоги

Якщо справа не належить до жодної з зазначених вище категорій, суд, який розпочав провадження, після заміни відповідача має і далі розглядати таку справу. Інакше будуть застосовані правила ст. 31 ЦПК України про передання справи іншому суду.

Так, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо:

– справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду;

– після задоволення відводів (самовідводів) чи з інших підстав неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи;

– ліквідовано або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який розглядав справу.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою підсудністю з підстави непідсудності цьому суду здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п’яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги — не пізніше п’яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно лише після закінчення строку на апеляційне провадження суд зможе передати справу до іншого суду згідно з правилами територіальної юрисдикції. При цьому цікаво, що номер справи, який присвоєно першим судом, вже не змінюється.

Далі наведу клопотання про заміну відповідача, адреса реєстрації якого не належить до територіальної юрисдикції суду, що розпочав судове провадження.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі