Теми статей
Обрати теми

Нові конкурси проєктів від Українського культурного фонду

Андрієвський Тимур, юрисконсульт ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», політолог
На початку листопада Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук презентував доопрацьований проєкт державного бюджету на 2020 рік. Планується, що на Міністерство культури, молоді та спорту наступного року держава виділить близько 15,1 млрд грн. Профільний міністр Володимир Бородянський опублікував інфографіку, на якій показані основні видатки міністерства. Отже, на інформаційну політику хочуть виділити 2,580 млрд, що на 60 % більше, ніж у 2019 році. З них 2,011 млрд — на «Суспільне» (1,005 млрд у 2019 році), 569 млн — захист інформаційного простору, «Укрінформ» та український телеканал іномовлення UATV. Видатки на мистецтво, креатив та спадщину планують збільшити на 9 % (6,210 млрд). Держпідтримка кіно має зрости до 750 млн (у 2019 році — 500 млн), Український інститут книги отримає 151,7 млн (у 2019 році — 145,5 млн), а на музеї, бібліотеки та КПЦ планують витратити 799, 2 млн (минулого року — 760,2 млн) грн.

Видатки на Український культурний фонд1 залишаються незмінними і у 2020 році становитимуть стільки же, скільки і в 2019-му — 700 мільйонів гривень. Напевно, це пов’язано з тим, що Фонд не зумів збалансовано витратити усі гроші цього року. Так, з усього бюджету Фонду надзвичайно велику частку — 400 млн грн. було закладено на конкурс «Підсилення потужності українського аудіовізуального сектору» — і це за умови існування паралельно Держкіно, яке теж фінансує відповідний сектор культури. Наразі ми не маємо річної звітності Фонду, тому не можемо конкретно стверджувати, чи були витрачені усі 400 млн за цією конкурсною програмою, проте на 2020 рік Фонд суттєво зменшив фінансування аудіовізуального сектору — у більше ніж чотири рази. Тепер планується витратити не більше 70 мільйонів.

1 Далі за текстом — УКФ, Фонд.

Приємно, що Фонд аналізує свою діяльність і завчасно адаптується, намагаючись не повторювати помилок, яких минулого року було доволі багато.

Що цікавого готує нам 2020 рік?

1 листопада в національній інформаційній агенції «Укрінформ» відбулася пресконференція, під час якої було оголошено про старт конкурсних програм, що підтримуватимуть проєкти у сфері культури 2020 року.

Заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк акцентувала увагу на позитивному розвитку Українського культурного фонду як інституції, що здійснює підтримку всіх секторів культури на засадах відкритості та прозорості.

Голова Українського культурного фонду Марина Порошенко проаналізувала результати роботи установи за 2019 рік, зазначивши про необхідність інформаційних турів різними областями України для збільшення проєктних заявок і самих проєктів із регіонів.

Виконавча директорка УКФ Юлія Федів розповіла про програмний підхід у діяльності Фонду та низку змін, які інституція розробила та впровадила у конкурсному відборі проєктів 2020 року, вони стосуються як структури програм, так і деяких процедур. Зокрема, подання проєктної заявки повністю автоматизовано, аплікаційний пакет прийматиметься виключно в електронному форматі. Змінено методику експертного оцінювання. Відтепер експертів УКФ буде розподілено за програмами, а вже потім — за секторами. Кожну заявку оцінюватимуть п’ять експертів.

Відтепер один заявник зможе подати до трьох заявок на програму, але не більше десятьох заявок на всі програми Фонду. Може бути підтримано до п’яти проєктів одного заявника в межах усіх програм УКФ.

Це означає, що одна і та ж сама юридична особа або фізична особа — підприємець може бути заявником одночасно кількох конкурсних програм і може подати до трьох заявок на програму, але в цілому не більше десяти заявок у рамках всіх оголошених Фондом конкурсних програм.

При цьому проєкти, що подаються від одного заявника на різні конкурсні програми, повинні бути з різними назвами, цілями, завданнями, результатами та різними складами проєктних команд.

За умови перемоги кількох проєктів від одного заявника, Фонд може підтримати до трьох проєктів у рамках однієї конкурсної програми, але не більше п’яти проєктів від одного заявника, в межах усіх оголошених Фондом конкурсних програм.

Оновлено та збільшено кількість конкурсних програм УКФ. До тих, що діяли 2019 року, додалися програми, розроблені спільно з міжнародними партнерами:

«Культура. Туризм. Регіони»

з USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ), SME.DO (офіс розвитку малого та середнього підприємництва при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства)

«Культура заради змін»

у партнерстві з програмами підтримки «MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді» Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» (EVZ)

Також у 2020 році УКФ впроваджуватиме нову програму «Культурні столиці України», спрямовану на промоцію та розвиток культури в рамках реформи децентралізації з урахуванням спроможності територіальної громади. Цей напрямок є особливо цікавим для органів місцевого самоврядування, адже тільки вони можуть бути заявниками. Тому детально його розглянемо.

«Культурні столиці України»

Зазначений напрямок надає можливість українським територіальним громадам у майбутньому претендувати на статус Культурної столиці Європи. Загальний бюджет програми становить 40 мільйонів гривень. Складається з двох лотів:

ЛОТ 1

«Велика культурна столиця»

Бюджет — 25 млн грн.

ЛОТ 2

«Мала культурна столиця»

Бюджет — 15 млн грн.

Обидва напрямки покликані стимулювати почуття приналежності членів однієї громади до їхнього спільного культурного простору та розвиває культурний туризм в Україні за допомогою почесного річного статусу.

Статус «Велика культурна столиця» може бути присвоєний територіальній громаді з населенням більше 100 тис осіб та зі спроможністю реалізувати річну програму культурно-мистецьких проєктів, а статус «Мала культурна столиця» присвоюється громаді із населенням менше ніж 100 тис осіб.

Програма «Культурні столиці України» відповідає таким пріоритетним напрямам діяльності Фонду:

1

Сприяння міжкультурному діалогу та підтримка культурного розмаїття

2

Забезпечення дотримання культурних прав: рівного доступу до культурних ресурсів та рівних можливостей для особистісного розвитку та самореалізації для всіх громадян та спільнот, незалежно від культурних, мовних, етнічних, регіональних, соціальних, гендерних та інших особливостей

3

Підтримка проєктів, націлених на місцевий розвиток в умовах децентралізації

4

Сприяння збереженню культурної спадщини та промоція цілісного та орієнтованого на майбутнє її розуміння

Цілі програми «Культурні столиці України»:

1

залучення членів територіальної громади до створення / розповсюдження просування / використання культурних продуктів

2

налагодження зв’язків між місцевою владою та іншими стейкхолдерами у питаннях розвитку культури (громадськими організаціями, бізнесом, культурними операторами тощо) для подальшої їх інституалізації у вигляді сталого партнерства

3

розширення аудиторії бенефіціарів культурного продукту на регіональному рівні

4

створення цілісного іміджевого образу територіальної громади (через розробку брендування, визначення основних культурних об’єктів та подій тощо)

5

промоція культури територіальної громади як в Україні, так і за її межами (через співпрацю з містами-партнерами)

Кінцевим продуктом реалізації проєкту має стати так званий портфель ініціатив.

Портфель ініціатив — це сукупність ініціатив, які мають культурно-мистецький зміст, об’єднані однією тематичною концепцією, націлені на розвиток культурного потенціалу територіальної громади, розроблені та рівномірно реалізовані організацією-заявником у рамках програми «Культурні столиці України».

Всього може бути по одному переможцю на один лот. Мінімальна кількість культурно-мистецьких ініціатив (в одному портфелі ініціатив), який вимагається від переможця, складає 4 для «Малої культурної столиці» і 8 для «Великої».

Бенефіціарами проєкту повинні бути члени територіальних громад, представники регіональних культурно-мистецьких інституцій, приватні підприємці, культурні активісти, туристи.

Фонд очікує такі результати від переможців:

короткострокові

реалізовано портфель ініціатив у співпраці з членами територіальної громади, що сприяло популяризації культурно-мистецьких надбань місцевості

довгострокові

налагоджено стале партнерство між органами місцевого самоврядування та членами громади у розвитку культурно-мистецької сфери; забезпечено участь українських міст у Культурній столиці Європи; креативне підприємництво — у топ-5 джерел прибутку громади

Відповідно до вимог Фонду, співфінансування для проєктів програми «Культурні столиці України» є обов’язковим і має становити 30 % проєкту (або більше). Це означає, що сума гранту від Фонду може становити лише 70 % бюджету проєкту (або менше). Отже, формула бюджету для проєкту: грант (70 %) + співфінансування (30 %) = бюджет проєкту (100 %).

З детальними правилами подачі заявок ви можете ознайомитись на офіційному сайті Українського культурного фонду.

Коротко

Конкурси проєктів від УКФ на 2020 рік:

1. 10 конкурсних програм: «Аналітика культури», «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти», «Інноваційний культурний продукт», «Інклюзивне мистецтво», «Аудіовізуальне мистецтво», «Знакові події», «Мережі й аудиторії», з них 3 нові: «Культурні столиці України», «Культура. Туризм. Регіони», «Культура заради змін».

2.

Повністю електронна подача документів — жодних паперових листів та заявок

3.

Можливість подати до 3 заявок на програму, але не більше 10 заявок на всі програми Фонду

4.

Фонд може підтримати до 5 ваших проєктів

5.

П’ять експертів оцінюють вашу заявку дистанційно та незалежно один від одного

6.

Подача проєктної заявки на конкурс: з 01.11.2019 до 15.01.2020

7.

Реалізація проєкту: з дати підписання грантової угоди, але не раніше 30.04.2020 і до 30.10.2020

8.

Фінансова звітність: до 30.10.2020

Якщо у вас виникають складнощі з новими правилами, то з листопада по грудень включно представники Фонду проводитимуть інформаційні дні в різних містах України. Встигніть відвідати такі події у грудні (посилання на реєстрацію доступні на сайті Фонду): з 2 по 23 грудня інформаційні дні відбудуться у Києві, Хмельницькому, Івано-Франківську, Рівному, Тернополі, Дніпрі, Миколаєві, Кривому Розі, Чернігові, Маріуполі, Луцьку, Сумах, Чернівцях, Полтаві, Житомирі та Херсоні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі