Теми статей
Обрати теми

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Зміни до процесуальних кодексів 2017 року передбачають запровадження та функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи1, яка розпочала свою роботу у тестовому режимі з 1 січня 2019 року. Що це за система та як це вплине на діяльність ОМС під час представництва в суді, давайте розбиратися.

1 Далі за текстом — ЄСІТС.

Що це за звір?

Відповідно до змін, що набрали чинності 15.12.2017, в судах України, а також Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Державній судовій адміністрації України, їх органах та підрозділах функціонує ЄСІТС.

ЄСІТС відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

До функцій системи належать:

1

ведення електронного діловодства

2

централізоване зберігання документів та інформації в єдиній базі даних

3

захищене зберігання, автоматизована аналітична і статистична обробка інформації

4

збереження справ в електронному архіві

5

обмін документами та інформацією в електронній формі, а також проведення відеоконференцій у режимі реального часу

6

автоматизація роботи органів правосуддя

7

формування і ведення суддівського досьє в електронній формі

8

віддалений доступ користувачів цієї системи до будь-якої інформації, що в ній зберігається

9

визначення судді для розгляду конкретної справи

10

добір присяжних

11

розподіл справ у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Вищій раді правосуддя, її органах

12

аудіо- та відеофіксація судових засідань, засідань інших органів правосуддя, їх транслювання в мережі Інтернет

13

ведення Єдиного державного реєстру судових рішень

14

функціонування офіційного веб-порталу судової влади України, веб-сайтів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

15

функціонування єдиного контакт-центру для управління зверненнями

16

можливість автоматизованої взаємодії цієї системи з іншими автоматизованими системами державних органів тощо

У системі реєструються позовні та інші заяви, скарги та інші процесуальні документи, що подаються до суду.

Автоматизований розподіл справ (тобто визначення складу суду, у тому числі присяжних) також здійснюється через ЄСІТС під час реєстрації позовних заяв з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Судові рішення, повістки та інші процесуальні документи надсилаються через ЄСІТС. Ця ж система забезпечує публікацію викликів до суду на веб-порталі судової влади.

Суд проводить розгляд справи за матеріалами судової справи в електронній формі. Документи і докази у паперовій формі переводяться в електронну форму та долучаються до матеріалів електронної судової справи. Вони зберігаються в додатку до справи в суді першої інстанції та у разі необхідності можуть бути оглянуті учасниками справи чи судом першої інстанції або витребувані судом вищої інстанції.

ЄСІТС підлягає захисту із застосуванням комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю. Відомості, що зберігаються в системі, мають бути захищені від несанкціонованого доступу та втручання.

Чинним законодавством передбачено, що в ЄСІТС обов’язково реєструють свої офіційні електронні адреси такі суб’єкти:

1

адвокати

2

нотаріуси

3

приватні виконавці

4

арбітражні керуючі

5

судові експерти

6

державні органи

7

ОМС

8

суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки

Інші особи можуть зареєструватися в системі в добровільному порядку.

Тим, хто зареєстрував офіційні електронні адреси в системі, суд надсилає будь-які документи виключно в електронній формі на ці електронні адреси. Вони, у свою чергу, надсилають документи до суду через ЄСІТС з використанням електронного цифрового підпису2.

2 Далі за текстом — ЕЦП.

Отже, як розумієте, ОМС має зареєструватися у ЄСІТС в обов’язковому порядку та з моменту реєстрації буде отримувати судові виклики, заяви по суті справи та навіть рішення виключно на зареєстровану електронну адресу в цій системі. З огляду на те, що система прив’язана до телефону, то можна налаштувати функцію прив’язки до мобільного телефону (але навряд чи ОМС має офіційний номер мобільного телефону). У разі прив’язки мобільного телефону на нього додатково буде надходити СМС-повідомлення про отримання того чи іншого документа у конкретній справі.

Положення про ЄСІТС затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України та після консультацій з Радою суддів України.

Відповідно до наказу Державної судової адміністрації України із 04.06.2018 систему «Електронний суд» запустили у таких судах: Київському апеляційному адміністративному суді, Апеляційному суді Одеської області, Київському районному суді міста Одеси, Одеському апеляційному господарському суді, господарському суді Одеської області, Вінницькому апеляційному адміністративному суді, Вінницькому окружному адміністративному суді, Донецькому апеляційному адміністративному суді, Голосіївському, Дарницькому, Деснянському, Дніпровському, Оболонському, Печерському, Подільському, Святошинському, Солом’янському, Шевченківському районних судах міста Києва.

Як зареєструватися у системі?

Для початку роботи із сервісом необхідно зайти за веб-адресою «cabinet.court.gov.ua», де користувач має зареєструвати власний електронний кабінет (або «Офіційна електронна адреса» — відповідно до процесуальних кодексів). Реєстрація досить проста та потребує лише наявності ключа з ЕЦП. При цьому для реєстрації можуть бути використані ключі, видані будь-яким Акредитованим центром сертифікації ключів.

При реєстрації система автоматично «підтягує» дані про особу з ЕЦП (назва організації, ідентифікаційний код тощо). Недостатні (чи змінені дані, наприклад, про електронну пошту) необхідно внести чи відкоригувати самостійно. Після цього реєстрація завершена, а користувач одразу потрапляє до сервісу вже доступного на сьогодні «Електронного суду». Надалі, після розробки інших сервісів ЄСІТС, в електронному кабінеті буде доступний перелік всіх таких сервісів та відповідне посилання для можливого їх використання.

Уже зараз можна скористатися можливістю подати заяву до суду. Для цього слід перейти за посиланням «Заява». Система для зручності запропонує наявні шаблони заяв, якими користувач може за бажанням скористатися. Також електронний суд надає можливість долучати в електронному вигляді додатки в електронному вигляді, оплачувати судовий збір. Після перевірки і формування заяви відповідним натисканням на необхідну кнопку підписуємо та відправляємо заяву до суду.

Надалі, у міру проходження в суді заяви, на сервіс «Електронного суду» користувача надходитимуть повідомлення про результати авторозподілу, прийняті судом рішення, повістки, інші процесуальні документи.

Правові підставі та порядок використання відповідної підсистеми на перехідний період (до впровадження ЄСІТС) визначено Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженим в редакції рішення Ради суддів України від 12.04.2018 № 16.

Вимоги до роботи ЄСІТС

Позовні та інші заяви, скарги та інші визначені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, у порядку їх надходження підлягають обов’язковій реєстрації в ЕСІТС у день надходження документів (ч. 2 ст. 18 КАС, ч. 2 ст. 14 ЦПК УКраїни).

Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їх офіційні електронні адреси, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням ЄСІТС в порядку, визначеному процесуальними кодексами та Положенням про ЄСІТС.

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою. Тобто, станом на сьогодні, суд вже не направлятиме вам копій рішень, які не набули законної сили, без окремої заяви сторони по справі.

При цьому реєстрація в ЄСІТС не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі в порядку, визначеному цими кодексами.

Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, подають процесуальні та інші документи, письмові та електронні докази, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України від 22.05.2003 № 852-IV «Про електронний цифровий підпис», якщо інше не визначено цим Кодексом.

Суд також проводить розгляд справи за матеріалами судової справи в електронній формі. Процесуальні та інші документи і докази у паперовій формі не пізніше трьох днів з дня їх надходження до суду переводяться в електронну форму та долучаються до матеріалів електронної судової справи в порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС.

У разі неможливості розгляду справи судом в електронній формі з технічних причин більше п’яти днів, що може перешкодити розгляду справи у строки, встановлені КАС України, справа розглядається за матеріалами в паперовій формі, для чого матеріали справи невідкладно переводяться в паперову форму у порядку, встановленому Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Процесуальні та інші документи і докази в паперовій формі зберігаються в додатку до справи в суді першої інстанції та у разі необхідності можуть бути оглянуті учасниками справи чи судом першої інстанції або витребувані судом апеляційної чи касаційної інстанції після надходження до них відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Про відкритість інформації щодо справи

Інформація щодо суду, який розглядає справу, учасників справи та предмета позову, дати надходження позовної заяви (скарги) або будь-якої іншої заяви або клопотання у справі, у тому числі особи, яка подала таку заяву, вжитих заходів забезпечення позову та (або) доказів, стадії розгляду справи, місця, дати і часу судового засідання, руху справи з одного суду до іншого, є відкритою та підлягає невідкладному оприлюдненню на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, визначеному Положенням про ЄСІТС.

У разі постановлення судом ухвали про розгляд справи у закритому судовому засіданні інформація щодо справи не розкривається, крім відомостей про сторони, предмет позову, дату надходження позовної заяви, стадії розгляду справи, місце, дату і час судового засідання, рух справи з одного суду до іншого.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі