Теми статей
Обрати теми

Пропозиції в галузі поховання

За матеріалами офіційного сайту Мінрегіону
Питаннями поховання, в частині забезпечення місцями для поховання, опікується чи не кожен ОМС. Ситуація стає критичною, оскільки для вирішення вказаної проблеми необхідні ресурси, в першу чергу — земельні, яких, знову ж таки, не завжди вистачає на ці цілі. Про те, яким чином на рівні держави пропонують вийти із ситуації, що склалась, рекомендуємо вам ознайомитись з інформацією, яку ще 13.12.2018 було розміщено на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Як зазначено у матеріалі Мінрегіону, нині в населених пунктах України розміщено понад 33 тис. місць поховань, із яких 4 тис. місць поховань розташовані в містах та селищах та 29 тис. — в сільській місцевості.

На даний час в населених пунктах України існує необхідність в будівництві 550 місць поховань.

Разом з тим згідно зі статтями 8, 23, 25, 27 Закону України «Про поховання та похоронну справу» (далі —Закон) ОМС та їх виконавчі органи в межах своєї компетенції, зокрема, вирішують відповідно до закону питання про відведення земельних ділянок для організації місць поховання; забезпечують будівництво, утримання в належному стані та охорону місць поховання. За зверненням виконавця волевиявлення померлого або особи, яка взяла на себе зобов’язання поховати померлого, на території кладовища безоплатно виділяється місце для поховання померлого відповідно до затвердженої проектної документації.

ОМС може прийняти рішення про часткове або повне припинення поховання померлих (закриття кладовища) в разі, якщо на території кладовища немає вільних місць для облаштування нових могил (колумбарних ніш), а поховання померлих можливе лише на місцях родинного поховання або шляхом підпоховання в могилах за згодою користувачів місць поховання відповідно до статті 25 цього Закону.

Використання закритого кладовища або окремих ділянок діючого кладовища для повторного поховання (поховання труни в родинну могилу) може бути допущене тільки після завершення кладовищного періоду (не раніш, ніж через 15-20 років після останнього захоронення) за погодженням з місцевими органами державної санітарно-епідеміологічної служби. Поховання урни з прахом у родинну могилу дозволяється незалежно від часу, що пройшов від попереднього поховання в неї труни, як це передбачено Державними санітарними правилами та нормами «Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України» ДСанПіН 2.2.2.028-99, затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01.07.1999 № 28. При повному використанні територій під захоронення і неможливості проведення повторного поховання кладовище закривається. Стосовно поховання померлих шляхом кремації: за даними ОМС, у 2017 році шляхом кремації поховано 26 тис. померлих осіб, що складає лише 5 % від загальної кількості похованих померлих. Поховання шляхом кремації здійснюються лише у містах Києві, Одесі та Харкові, де функціонують крематорії. Середня вартість одного поховання в Україні за 2017 рік склала 4385 грн; середня вартість одного поховання шляхом кремації — 651 грн.

З метою економії земельних ресурсів та запровадження європейського досвіду проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення сфери поховання» (реєстр. № 8248) передбачено, що виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, центральні органи виконавчої влади з метою розвитку інвестиційної діяльності сприяють залученню інвестицій для будівництва крематоріїв різних форм власності з наданням інвесторам права їх подальшої експлуатації та утримання згідно з генеральними планами забудови відповідних населених пунктів та іншої містобудівної документації з дотриманням обов’язкових містобудівних, екологічних та санітарно-гігієнічних вимог.

Також, запроваджується такий вид поховання шляхом кремації, як біопоховання — поховання померлого шляхом закопування біокапсули з кремованими останками померлих, яка швидко розкладається та служить добривом для рослини, що висаджується на місці її розташування і фактично грає роль природної намогильної споруди.

Даний вид поховання є сучасним інноваційним видом поховання померлих та передбачає відведення на території кладовищ місць біопоховання померлих з використанням матеріалів, які розкладаються протягом п’яти років, місце розташування якого не містить намогильних споруд, а облаштовується інформаційною табличкою.

Отже, зважаючи на сучасний стан галузі поховання, законопроект надасть можливість врегулювати проблемні питання нестачі земельних ресурсів з урахуванням передового світового досвіду та інноваційних технологій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі