Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про ставки земельного податку у 2019 році

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Чи застосовують у 2019 році ставки земельного податку, встановлені рішенням ради, якщо таке рішення (зміни до нього) прийняте та оприлюднене після 15.07.2018?

Як зазначають «фіскали» на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категорії 112.03, плата за землю у складі податку на майно належить до місцевих податків. Згідно з п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України (далі — ПК) сільські, селищні, міські ради та ради ОТГ, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів. Тож ради повинні прийняти рішення про встановлення податку на майно в частині плати за землю і, зокрема, визначити ставки земельного податку та перелік пільг зі сплати податку. Рішення про встановлення місцевих податків та зборів ОМС офіційно оприлюднює до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовують не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом (пп. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПК). У той же час акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території (п. 1 ст. 73 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»). Отже, на думку «фіскалів», якщо рішення ОМС щодо встановлення ставок земельного податку (або зміни до рішення) прийнято та оприлюднено після 15.07.2018, то таке рішення є обов’язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами. Обов’язок щодо застосування ставок земельного податку у платника виникає з урахуванням строків, визначених таким рішенням ОМС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі