Теми статей
Обрати теми

Підвищення кваліфікації старост ОТГ: досвід Хмельницького Центру ППК

Гаман Тетяна, заступник директора Хмельницького Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій; к. держ. упр., доцент
«Знання, професіоналізм, успіх!» — девіз роботи Хмельницького Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій1, який впродовж 27 років виконує функції навчального та методичного забезпечення підвищення кваліфікації управлінських кадрів регіону та депутатів місцевих рад. Саме від знань, компетентності, рівня професіоналізму кадрів залежить успіх реалізації політики у сфері децентралізації. Яким чином налагоджено зазначений процес у Центрі ППК, читайте далі.

1 Далі за текстом — Центр ППК.

За останні чотири роки на базі Хмельницького Центру ППК підвищили кваліфікацію 13050 осіб, з них 9479 — представники системи місцевого самоврядування.

У 2015 році Законом України від 05.02.2015 № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад»2 було введено на законодавчому рівні посаду старости. Староста — нова посадова особа місцевого самоврядування, якій громада села/сіл виказала свою довіру і підтримку; нова інституція, створена для того, щоб інтереси всіх жителів сіл в ОТГ були належним чином представлені.

2 Далі за текстом — Закон № 157.

Саме старости разом з головами ОТГ є тими, хто найактивніше впроваджує реформу місцевого самоврядування. Сьогодні їм необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб об’єднати членів своєї громади навколо нових ідей і задумів, повернути віру у доцільність проведення реформ, залучити громадськість до прийняття рішень, урахувавши при цьому й інтереси громади в цілому, й інтереси кожного її жителя зокрема. Тому старостам потрібно володіти певними знаннями, уміннями і навичками, необхідними для роботи.

img 1

Формування життєздатних громад є складним і тривалим процесом, від успішності якого залежатиме якість життя мешканців громад і ефективний розвиток територій. Процес цей має багато складових, серед яких безперервний процес навчання, підвищення кваліфікації й рівня професійної компетентності посадових осіб місцевого самоврядування й особливо старост ОТГ як нової інституції в системі місцевого самоврядування. У цій публікації ми більш детально зупинимося на питанні підвищення кваліфікації старост ОТГ.

З чого все починалось?

Станом на 10.10.2018 в Україні загальна кількість старост ОТГ становила 2565 осіб, з них лише 780 обрано (30,4 %)3, у Хмельницькій області 288 старост (204 обраних (71 %)). Хмельниччина займає лідируючі позиції, але з чого все починалося?

3 https://decentralization.gov.ua/starosta/gallery#gallery-2

За ініціативою Хмельницької облдержадміністрації та обласної ради Центр ППК проводив активну інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань децентралізації, закріплених, зокрема, в Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленій розпорядженням КМУ від 01.04.2014 № 333-р, Законі України від 17.06.2014 № 1508-VII «Про співробітництво територіальних громад», Законі № 157, Законі України від 14.07.2015 № 595-VIII «Про місцеві вибори». Починаючи з квітня 2014-го і до жовтня 2015-го різними формами навчання було охоплено 85 % посадових осіб місцевого самоврядування, 60 % депутатів місцевих рад області. Результат — на початок 2016-го створено 22 ОТГ у Хмельницькій області.

У 2016-му відбулося і перше навчання старост ОТГ за програмою тематичного короткострокового семінару «Організаційно-правові питання діяльності старост», під час якого розкривалися теми: «Про особливості функціонування об’єднаних територіальних громад з урахуванням змін до чинного законодавства», «Організація діяльності старости», «Вплив адміністративно-територіальної реформи та децентралізації влади на зміну земельних відносин», «Про розширення повноважень місцевого самоврядування в частині реєстрації місця проживання», «Порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами місцевого самоврядування», «Надання адміністративних послуг в контексті децентралізації та реформування структури громад», «Рекомендації щодо виконання власних (самоврядних) повноважень об’єднаних територіальних громад у сфері соціального захисту», «Питання охорони здоров’я та освіти в об’єднаних громадах», «Робота із зверненнями громадян», «Використання сучасних інтернет-технологій посадовими особами місцевого самоврядування для побудови ефективної роботи та взаємодії з громадою» та інші. Впродовж травня-вересня 2016 року за цією програмою підвищили кваліфікацію 171 особа.

Однак стрімкі процеси реформ вимагали постійного оновлення знань, пошуку нових форм організації навчального процесу старост.

Фонд Ганса Зайделя

Досягти успіху не просто. Якість освітніх послуг залежить як від злагодженої роботи колективу Центру ППК, так і від дієвої співпраці з органами державної влади, місцевого самоврядування, вищими навчальними закладами і міжнародними інституціями. Так, саме за підтримки представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні впродовж 2017-2018 років Хмельницьким Центром ППК реалізовувався проект «Староста об’єднаної територіальної громади та громадськість: виклики сьогодення»4, в рамках якого і підвищували свою кваліфікацію старости ОТГ.

4 Далі за текстом — Проект.

Впровадження Проекту у 2017 році складалося з трьох етапів:

в межах першого етапу необхідно було

— підготувати списки старост ОТГ Хмельницької області для їх навчання у 2017 році;

— розробити та розповсюдити серед старост анкету для вивчення їх пропозицій до змісту тематичних короткострокових семінарів щодо організації роботи з громадськістю, інших питань роботи старост в ОТГ і узагальнити отримані пропозиції;

— підготувати план презентації програми навчання старост ОТГ області;

— розробити програму (навчально-тематичний план) тематичних семінарів з підвищення кваліфікації та професійної компетентності старост ОТГ;

— підібрати викладачів, організувати розробку презентацій, навчально-методичних матеріалів за тематикою семінару;

— забезпечити фото, аудіо, відео, технічний, дидактичний супровід проведення семінарів;

— підготувати зміст науково-практичного посібника «Становлення інституту старости: перші кроки»;

— розробити кошторис фінансових, матеріально-технічних витрат на підготовку та проведення навчальних заходів з реалізації програми підвищення кваліфікації старост ОТГ області

другий етап: — основний; — реалізація програмних навчальних, інформаційних, науково-методичних заходів, а саме

— проведення ознайомчого семінару, підписання Протоколу намірів про співробітництво між Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Хмельницькою обласною радою, Хмельницьким центром ППК та Представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні (березень);

— навчання у березні-травні старост ОТГ Хмельницької області за програмою тематичного короткострокового семінару «Староста та громадськість: виклики сьогодення» на базі Хмельницького центру ППК (шість груп по 30 осіб у кожній);

— збір, систематизація, підготовка наукових, навчально-методичних, інформаційно-довідкових матеріалів для видання науково-практичного посібника «Становлення інституту старости: перші кроки»

третій етап — підсумковий (жовтень- листопад) — містив такі завдання

— підготовка та проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції «Розвиток місцевого самоврядування. Становлення інституту старости» в м. Хмельницький; видання науково-практичного посібника «Становлення інституту старости: перші кроки»;

— презентація результатів проекту;

— підведення підсумків та оцінка результатів проекту

Відповідно до завдань першого етапу проекту (підготовчого) та з метою ефективної організації навчального процесу працівниками Хмельницького Центру ППК було розроблено й розповсюджено серед старост анкету для вивчення пропозицій із проблематики семінару. Всього було отримало і опрацьовано 127 заповнених анкет.

Пропозиції старост Хмельниччини були узагальнені та на їх основі розроблено програму (навчально-тематичний план) короткострокового семінару, яка містила теми: «Організаційно-правові засади діяльності старости в об’єднаній територіальній громаді», «Законодавство України про діяльність громадських, волонтерських організацій, об’єднань, політичних партій: від теорії до практики», «Інструменти розвитку ОТГ в умовах децентралізації влади: роль старости і громадськості», «Форми реалізації безпосереднього волевиявлення територіальних громад», «Шляхи активізації участі громадськості у вирішенні питань місцевого значення», «Залучення громадськості до написання й реалізації проектів розвитку», «Добре врядування та лідерство на місцевому рівні. Ефективна комунікація та залучення громадськості», «Зв’язки з громадськістю у кризових і конфліктних ситуаціях. Запобігання виникненню конфліктів. Дотримання норм культури ділового спілкування», «Використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в роботі старост із громадськістю. Роль Інтернету», «Особливості роботи старости з громадськістю: практичний досвід».

Виконання програми вимагало залучення досвідчених викладачів-практиків — фахівців, які зможуть розкрити проблемні питання і готові працювати зі старостами в рамках Проекту. Наголос робився на практичну спрямованість навчання.

Підвищення кваліфікації проводилося відповідно до затвердженого навчально-тематичного плану та у визначені строки. У 2017 році підвищили кваліфікацію 180 старост (частина з них — виконуючі обов’язки старост). По завершенню кожного з навчальних заходів відбувалося анонімне анкетування учасників семінару, результати якого є досить цікавими. Так, зі 180 респондентів основна маса (87 %) — у віці від 36 до 60 років (156 осіб), 17 осіб — до 35 років і 7 осіб — старші 60 років; із них 72 чоловіки, 108 жінок; базову вищу освіту мають 92 особи, 68 — вищу і лише 3 — ступінь магістра. До обрання старостою 133 особи працювали в органах державної влади і місцевого самоврядування: сільськими головами — 41 особа, секретарями сільських рад — 46, на інших посадах в ОМС — 24; в освітніх закладах і бібліотеках — 18 осіб, представники інших професій — по одному.

Оцінювання кожної теми та рівня її розкриття дало можливість скласти рейтинг успішності викладачів (відмічено високий рівень). Щодо форм проведення занять, то найбільшу зацікавленість викликали тренінгові та практичні форми навчання.

Під час закриття кожного із семінарів підводились підсумки й обговорювалися результати навчання. Кожен з учасників семінарів отримав сертифікат про підвищення кваліфікації.

Однак, крім обговорення результатів навчання, було важливо, як набуті знання застосовуються на практиці. Тому працівниками Хмельницького Центру ППК у серпні-вересні було проведено відповідне соціологічне опитування старост — учасників семінару (опрацьовано 120 анкет). Крім опитування, були здійснені виїзди в окремі громади і знято відеорепортаж про кращі практики роботи з громадськістю.

Про результати Проекту

26-27 жовтня 2017 відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Розвиток місцевого самоврядування. Становлення інституту старости» в м. Хмельницький, під час якої були презентовані результати Проекту й підведені підсумки. Під час заходу розкривалися теми: «Досвід Хмельниччини в реалізації реформи місцевого самоврядування», «Актуальні питання розвитку територіальних громад України», «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», «Підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб місцевого самоврядування», «Навчаємо старост ОТГ», «Діяльність Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні: 25 років підтримки реформ» та інші.

Про діяльність та роль старости в ОТГ, про свої досягнення, шляхи активізації участі громадськості у вирішенні питань місцевого значення розповідали окремі керівники та старости ОТГ Хмельниччини.

Виступи жваво обговорювались й викликали зацікавленість гостей з інших областей. Голови і старости ОТГ відверто обговорювали існуючі проблеми, висловлювали своє бачення їх вирішення, спокійно, зі знанням своєї справи відповідали на поставлені запитання.

Представники інших регіонів, так би мовити, з «перших вуст» дізналися багато нового про процеси децентралізації.

Також на конференції був представлений науково-практичний посібник «Становлення інституту старости: перші кроки» (Кол. авт.: М. І. Баюк, М. І. Войт, Т. В. Гаман, О. Г. Гуменюк, І. Б. Ковтун, Р. Б. Примуш, І. В. Рижук, Л. П. Требик, С. В. Флентін, С. В. Циц / За заг. ред. М. І. Баюка. — Хмельницький: ФОП Мельник Ю. М. — 2017. — 225 с.).

Представники Центрів ППК зі всієї України, які були учасниками конференції, були вражені дієвою співпрацею органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій області з Хмельницьким Центром ППК у питаннях інформаційно-роз’яснювальної і навчальної роботи.

Гарні результати — запорука подальшої співпраці

Результати виконаної роботи у 2017 році дали можливість продовжити співпрацю з представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні в рамках Проекту «Староста об’єднаної територіальної громади та громадськість: виклики сьогодення» і в 2018 році.

У 2018 році стартувала друга фаза Проекту, в якій передбачалося продовження навчання старост ОТГ та проведення всеукраїнських заходів із проблематики формування інституту старост в Україні.

Першим заходом стало навчання старост ОТГ Одеської області на базі Хмельницького Центру ППК, яке відбулося 26-27 квітня 2018 року. Підвищення кваліфікації здійснювалося за тією ж програмою, що і навчання старост ОТГ Хмельницької області. Важливою складовою дводенного навчання був переїзд до Кам’янець-Подільського району, де відбулися практичне заняття на базі Колибаївської ОТГ «Особливості роботи старости з громадськістю: практичний досвід». Старости Одещини відвідали амбулаторію загальної практики сімейної медицини, сільський будинок культури, поліцейську станцію Кам’янець-Подільського РВП в с. Колибаївка, пожежне ДЕПО та адміністративне приміщення старости в с. Ходорівці. Під час зустрічі велись жваві дискусії навколо проблем, що виникають у старост ОТГ на сьогоднішній день. Слухачі спілкувалися та обмінювались власним досвідом, ставили питання та отримували відповіді. Робота колективу Хмельницького Центру ППК була високо оцінена колегами з Одеського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України.

Найважливішою подією 2018 року для Центру ППК стало проведення 20-21 червня 2018 Всеукраїнського форуму старост об’єднаних територіальних громад «Становлення інституту старост в України: перші кроки» у м. Хмельницькому.

На Форумі обговорювалися проблеми, що виникають в процесі децентралізації в кожній області України, та пропонувалися шляхи їх подолання. Працювали тематичні дискусійні панелі:

перша

«Реформування місцевого самоврядування: основа успіху розвитку територій» (обговорювалися результати та практики реформування в системі місцевого самоврядування в областях України; загальноукраїнські тенденції та стан впровадження реформи децентралізації влади; адміністративно-територіальна реформа як невід’ємна складова процесу децентралізації влади; 12 кроків успішного старту тощо)

друга

«Старостинський округ: реалії та перспективи» (йшлося про проблеми, пріоритети старостинського округу, проблематику взаємодії старости та бізнесу)

третя

розкривалися питання налагодження дієвої співпраці старости й громадськості та проблематика формування професійної компетентності старост ОТГ

Усі учасники Форуму отримали науково-практичний посібник «Становлення інституту старости: перші практики», розроблений працівниками і викладачами Центру ППК.

Зустрічі старост із різних областей, «живе» спілкування, обмін досвідом організації роботи старостинського округу — налагодження дієвої співпраці з владою, громадою, бізнесом і ознайомлення з кращими практиками Хмельниччини на виїзних локаціях — слугуватимуть запорукою подальшого розвитку громад і мотивуватимуть старост до підвищення рівня професійної компетентності.

Ще однією цікавою і емоційною подією 2018 року стало навчання старост ОТГ Донецької, Луганської та Львівської областей (14 осіб) на базі Хмельницького Центру ППК за програмою семінару «Староста та громадськість: виклики сьогодення», яке відбулося 21 — 23 листопада.

Заключною фазою реалізації Проекту у 2018 році стало проведення 11 грудня круглого столу «Староста об’єднаної територіальної громади в системі місцевого самоврядування України: проблеми та пріоритети діяльності».

Важливо наголосити на тому, що круглому столу передувало опитування голів і старост ОТГ щодо визначення проблемних тем. Тому під час круглого столу активно обговорювалися питання організаційного та матеріально-технічного забезпечення діяльності старост, надання старостами адміністративних та нотаріальних послуг, здійснення робіт із благоустрою та багато інших. З цікавістю були сприйняті виступи Собкова Альберта (голова Сатанівської ОТГ), Дрозд Ольги (староста с. Порохня Війтовецької ОТГ), Цимбалюк Вікторії (керуюча справами Волочиської міської ОТГ), Юрейко Оксани (староста Великожванчицького старостинського округу Дунаєвецької міської ОТГ) та інших.

Не були залишені поза увагою теми: «Реформування місцевого самоврядування — основа успіху розвитку територій», «Проблемні питання надання старостами адміністративних послуг та вчинення нотаріальних дій», «Реєстрація статутів територіальних громад», «Староста ОТГ як комунікатор між владою і громадою», «Застосування трудового законодавства у правовому регулюванні праці старост ОТГ», «Організація розгляду звернень громадян старостою», «Статус старости у провадженні в справах про адміністративні правопорушення».

Дискусію викликав виступ В. П. Синчака — завідувача кафедри менеджменту, фінансів, банківської справи та страхування Хмельницького університету управління та права, д. е. н., професора — «Староста ОТГ як суб’єкт бюджетного контролю виконання місцевих бюджетів». Круглий стіл став майданчиком конструктивного обговорення найактуальніших питань діяльності старост.

Наостанок...

Ураховуючи досвід роботи з посадовими особами місцевого самоврядування в цілому і старостами зокрема; результати щорічних соціологічних досліджень щодо якості надання освітніх послуг Хмельницьким Центром ППК, можемо стверджувати, що підвищення кваліфікації протягом життя не втрачає своєї актуальності й значимості. Як не втрачають актуальності слова, що всі ми вчимося все життя і є продуктом нашого навчання.

Реалізація всіх заходів була можливою лише завдяки підтримці обласної державної адміністрації, обласної ради та чіткої взаємодії Центру ППК та Центру розвитку місцевого самоврядування у навчанні посадових осіб місцевого самоврядування на теренах Хмельницької області.

Співпраця триває! Так, у межах реалізації Проекту з Представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні у 2019 році планується проведення тематичних короткострокових семінарів «Моніторинг і контроль в діяльності старост ОТГ». Хмельниччина працює та розвиває інститут старост.

Глибоку вдячність за співпрацю, інформаційну підтримку заходів Хмельницького Центру ППК та особисту участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ «Становлення інституту старост в України: перші кроки» (20 — 21 червня 2018 р.) та круглому столі «Староста об’єднаної територіальної громади в системі місцевого самоврядування в Україні: проблеми та пріоритети діяльності» (11 грудня 2018 р.) висловлюємо Брусенцовій Яні Вікторівні — головному редактору газет «Місцеве самоврядування» та «Радник старости».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі