Теми статей
Обрати теми

Скасування рішень ОМС у судовому порядку

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Іноді ОМС стикаються з необхідністю скасування раніше прийнятих актів. І підходити до вирішення таких питань необхідно виважено: виходячи з правових підстав та повноважень на скасування такого акта. Однозначно, ОМС не може звертатись до суду з позовами про скасування своїх же власних актів, які стосуються фізичних/юридичних осіб, громадських організацій. Про те, чому так, — піде мова далі.

З теорії

Відповідно до пп. 1, 2 ч. 1 ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом, зокрема, визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень, визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень.

Отже, якщо рішення ОМС порушує права або інтереси певної фізичної або юридичної особи, останні мають право на звернення до суду з позовними вимогами про скасування таких рішень.

А чи може відповідна рада (голова ради) звертатись до суду із позовами про скасування власних рішень відносно фізичних або юридичних осіб, давайте розбиратись детально.

КАС України надає суб’єктам владних повноважень право звертатись до адміністративного суду у випадках, визначених Конституцією та законами України.

Частиною 4 ст. 5 КАС України встановлено, що суб’єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема, за зверненням суб’єкта владних повноважень у випадках, коли право звернення до суду для вирішення публічно-правового спору надано такому суб’єкту законом.

І деякі ОМС, неправильно трактуючи вказані норми закону, вважають, що таке право наділяє їх повноваженнями на звернення до суду із позовними вимогами про скасування рішень ОМС та його виконавчого комітету, забуваючи при цьому приписи закону щодо правових підстав такого звернення та кола адміністративних справ, в яких суб’єкт власних повноважень має право звернутись до адміністративного суду.

Чому ж відсутні правові підстави для такого звернення, при тому що ОМС вважає власні рішення незаконними, дає відповідь закон.

Так, відповідно до ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

З огляду на вказані завдання, звернення суб’єкта власних повноважень до суду не є способом захисту його прав чи інтересів, що означає відсутність передумов права ОМС на звернення до адміністративного суду з позовом про скасування своїх же рішень та рішень виконавчого комітету.

Крім того, відповідно до ч. 6 ст. 49 КАС України громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, громадські об’єднання, юридичні особи, які не є суб’єктами владних повноважень, можуть бути відповідачами лише за адміністративним позовом суб’єкта владних повноважень:

1

про тимчасову заборону (зупинення) окремих видів або всієї діяльності громадського об’єднання

2

про примусовий розпуск (ліквідацію) громадського об’єднання

3

про затримання іноземця або особи без громадянства чи примусове видворення за межі території України

4

про встановлення обмежень щодо реалізації права на свободу мирних зібрань (збори, мітинги, походи, демонстрації тощо)

5

в інших випадках, коли право звернення до суду надано суб’єкту владних повноважень законом

Із цього випливає, що ОМС не може пред’являти позови про скасування власних рішень до фізичних/юридичних осіб, громадських організацій, яких вони стосуються, а останні не можуть виступати відповідачами у таких категоріях справ.

Крім того, чинним законодавством установлено чіткий порядок зупинення та винесення на повторний розгляд рішень ради, в разі незгоди з ними голови ОМС; передбачено право відповідної ради скасовувати рішення виконавчого комітету ради з питань, віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради.

Так, відповідно до ст. 59 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.(ср. )

Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом.

Рішення сільської, селищної, міської ради у п’ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено сільським, селищним, міським головою і внесено на повторний розгляд відповідної ради із обґрунтуванням зауважень. Рада зобов’язана у двотижневий строк повторно розглянути рішення. Якщо рада відхилила зауваження сільського, селищного, міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради, воно набирає чинності.

Виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень приймає рішення. Рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради.

У разі незгоди сільського, селищного, міського голови (голови районної у місті ради) з рішенням виконавчого комітету ради він може зупинити дію цього рішення своїм розпорядженням та внести це питання на розгляд відповідної ради.

Сільський, селищний, міський голова, голова районної у місті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає розпорядження.

Рішення виконавчого комітету ради з питань, віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані відповідною радою.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

З огляду на вказані положення, ані ОМС, ані голові ОМС не надано повноважень на звернення до суду з позовом про скасування актів ОМС з мотивів їх незаконності.

Із судової практики

Голова відповідної ради звернулась до суду з позовом до місцевої ради, органу самоорганізації населення про визнання незаконними та скасування рішень ради та її виконавчого комітету про створення органу самоорганізації населення.

Постановою ВС від 07.02.2019 (справа № 480/373/17) провадження у справі було закрито за відсутністю суб’єктивного права у голови ради на пред’явлення позову.

При цьому ВС зробив такі висновки:

1

спір за позовом голови відповідної ради про скасування рішень ради є публічно-правовим, адже голова ради є суб’єктом власних повноважень

2

коло адміністративних справ, в яких суб’єкт власних повноважень має право звернення до суду, є обмеженим, визначається КАС України та в спеціальних нормах закону; розгляд справ за позовами голови відповідної ради про скасування рішень ради не лише перебуває поза межами адміністративних судів, а й не належить до юрисдикції жодного іншого суду

3

звернення до суду є способом захисту порушених прав, а не способом відновлення законності та правопорядку у публічних відносинах, наявності порушення прав голови або відповідної ради доведено не було

4

з огляду на передбачену законом процедуру скасування рішень ради та її виконавчого комітету, голові ОМС законодавством не надано повноважень на звернення до суду з позовом про скасування актів ОМС з мотивів їх незаконності

Враховуйте вказані висновки під час вирішення питання про скасування рішення органу місцевого самоврядування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі