Теми статей
Обрати теми

Аналіз регуляторного впливу Положення про оренду землі

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Як і обіцяли, ми продовжуємо ділитися зразками документів та надавати коментарі до вимог чинного законодавства під час прийняття регуляторного акта на прикладі Положення про оренду землі. У попередньому номері видання ви мали змогу ознайомитись із загальними вимогами чинного законодавства під час прийняття будь-якого регуляторного акта та з етапами такої діяльності. Наразі черга дійшла до здійснення аналізу регуляторного впливу у разі прийняття такого документа радою.

Вся суть аналізу регуляторного впливу

Стосовно кожного проекту регуляторного акта його розробником готується аналіз регуляторного впливу.

Аналіз регуляторного впливу (АРВ) — документ, який містить обґрунтування необхідності державного регулювання шляхом прийняття регуляторного акта, аналіз впливу, який справлятиме регуляторний акт на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави, а також обґрунтування відповідності проекту регуляторного акта принципам державної регуляторної політики.

АРВ — інформативно-аналітичний документ, який обґрунтовує:

1

необхідність державного регулювання

2

відповідність регулювання принципам державної регуляторної політики

3

досягнення максимально можливих позитивних результатів за рахунок мінімально необхідних витрат ресурсів суб’єктів господарювання, громадян та держави

Якщо розробником проекту регуляторного акта є регуляторний орган, установа чи організація, то аналіз регуляторного впливу (крім власне розробника) обов’язково підписує керівник такого органу, установи, організації.

У процесі проведення аналізу:

— визначається проблема, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання;

— визначаються цілі державного регулювання;

— визначаються та оцінюються усі прийнятні альтернативні способи досягнення зазначених цілей, наводяться аргументи щодо переваги обраного способу;

— описуються механізм, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми, і відповідні заходи;

— обґрунтовуються можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта;

— визначаються очікувані результати прийняття акта;

— обґрунтовується запропонований строк дії акта (у разі обмеження цього строку);

— визначаються показники результативності акта;

— визначаються заходи, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта.

Більш детально про правила проведення аналізу регуляторного впливу ви зможете почитати у Методиці проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженій постановою КМУ від 11.03.2004 № 308.

Аналіз регуляторного впливу готується до оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень та пропозицій.

Далі пропонуємо вашій увазі зразок аналізу регуляторного впливу, але без проведення М-Тесту, оскільки його зразок було наведено у попередньому номері нашого видання.

img 1

img 2

img 3

img 4

img 5

У наступному номері ми поговоримо про правила оприлюднення проектів регуляторних актів, опрацювання одержаних зауважень та пропозицій, забезпечення підготовки експертного висновку та передачу документів на розгляд Державної регуляторної служби України, отримання висновку та прийняття регуляторного акта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі