Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про оптимальні строки оптимізації «шкільної» мережі

Відділ освіти утворено у лютому 2019 року. Як забрати в управління заклади освіти, щоб дати учням отримати документи про закінчення навчання ще у школах власності райради, і разом із тим за два місяці до відпустки попередити педпрацівників про можливі зміни (планується оптимізація мережі)?

Щодо терміну відпусток педагогічних працівників та зміни істотних умов праці

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Згідно з абз. 3 п. 2 Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.1997 № 346, керівним, педагогічним, науковим і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів щорічна основна відпустка повної тривалості у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.Графік надання відпусток педагогічним працівникам складається з урахуванням можливості проведення регулярних консультацій для учнів, складання іспитів якими перенесено на осінь. Тобто фактично педагогічні працівники можуть йти у відпустки, починаючи з середини червня.

Як відомо, планується оптимізація мережі. Зважаючи на це, на відпускний період в освіті, а також на норми ст. 32 Кодексу законів про працю України щодо попередження працівників про зміну істотних умов праці та ст. 492 Кодексу законів про працю України про вивільнення працівників (попередження про вивільнення не пізніше ніж за два місяці), рада ОТГ має забрати в управління заклади освіти не пізніше кінця березня 2019 року.

Щодо видачі документів про освіту випускникам закладів загальної середньої освіти

На атестатах відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 13.08.2007 № 737 «Про викладення в новій редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 10.12.2003 № 811 «Про затвердження Положення про ІВС «ОСВІТА» та Порядку замовлення, видачі та обліку документів про освіту державного зразка» (далі — Порядок) ставиться підпис керівника закладу і печатка закладу освіти, а не засновника (п. 2.3 Порядку).

Із набуттям радою ОТГ повноважень засновника закладів освіти виникає необхідність внесення змін до їх статутів та відповідно зміни печаток. Якщо вчасно внести зміни до Статутів закладу освіти (дві перші сторінки подаються до відділу ведення реєстру інформаційно-технічного адміністратора — додаток 3 п. 2.3 Порядку) і змінити печатку, то можна скористатись нормою п. 3.12 Порядку, а саме у разі потреби навчальний заклад коригує Замовлення та подає зміни разом із паперовим підтвердженням (за формами, наведеними в додатках 17 — 19) для узагальнення і внесення їх у попереднє Замовлення.

Згідно з п. 3.20 Порядку з метою своєчасного виготовлення документів Замовлення подаються за 3 місяці до дати вручення документів про освіту випускникам загальноосвітніх закладів незалежно від їх підпорядкування та форм власності. Таким чином, статути закладів освіти мають бути затверджені у новій редакції не пізніше останніх чисел березня.

Отже, щоб здійснити оптимізацію мережі і видати випускникам закладів освіти документи про освіту, заклади освіти мають перейти до комунальної власності ради ОТГ уже зараз, у березні 2019 року. В іншому випадку попередити педагогічних працівників про їх можливе вивільнення та істотні зміни умов праці ви зможете, як засновник, лише після виходу їх із відпустки.

Аналітичний центр АМУ, інформація розміщена за посиланням: auc.org.ua/faq

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі