Теми статей
Обрати теми

Несумісність статусу депутата з посадою заступника голови ради

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Депутата міської ради обрали на посаду заступника міського голови тієї ж ради. У зв’язку із чим перед ним постало запитання: чи має він право продовжувати виконувати повноваження депутата, перебуваючи на посаді заступника міського голови? Відповідь на це питання містять норми діючого законодавства в сфері місцевого самоврядування, про які і йтиметься в нашій статті.

Статус депутата та заступника голови ради

Правовий статус депутата місцевої ради визначається Законом України від 11.07.2002 № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад»1.

1 Далі за текстом — Закон № 93.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону № 93 депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, який відповідно до Конституції України і закону про місцеві вибори обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування на строк, встановлений Конституцією України.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону № 93 депутат місцевої ради, який перебуває на посаді керівника місцевого органу виконавчої влади чи на іншій посаді, на яку поширюються вимоги Конституції та законів України щодо обмеження сумісництва, не може поєднувати свою службову діяльність на цій посаді з посадою сільського, селищного, міського голови, секретаря сільської, селищної, міської ради, голови та заступника голови районної у місті, районної, обласної ради, а також з іншою роботою на постійній основі в радах, їх виконавчих органах та апараті.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»2 за посадою заступник міського голови входить до складу виконавчого комітету відповідної ради і працює в ньому на постійній основі.

2 Далі за текстом — Закон № 280.

Відповідно до ч. 7 ст. 51 Закону № 280 на осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради і працюють у ньому на постійній основі, поширюються вимоги щодо обмеження сумісності їх діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлені цим Законом для сільського, селищного, міського голови.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону № 280 сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток.

До складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради.

(ч. 9 ст. 51 Закону № 280)

Висновок

Депутат сільської, селищної, міської ради, затверджений рішенням відповідної ради на посаду заступника голови, не може одночасно здійснювати повноваження депутата і виконувати обов’язки заступника сільського, селищного, міського голови.

У разі обрання (затвердження) на посаду заступника сільського, селищного, міського голови особи, яка є депутатом відповідної ради, повноваження такого депутата повинні бути достроково припинені без прийняття рішення відповідною радою згідно з вимогами п. 4 ч. 1 ст. 5 Закону № 93.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі