Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про конкурсну комісію для проведення конкурсного відбору на зайняття вакантної посади

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
До структури сільської ради входять голова, секретар, бухгалтер, спеціаліст-землевпорядник та спеціаліст-юрисконсульт. Тобто кількісний склад сільської ради становить 5 осіб. Посада спеціаліста-землевпорядника на сьогодні є вакантною. Кого можна включити до складу конкурсної комісії для проведення конкурсного відбору на вакантну посаду в органах місцевого самоврядування з нечисленним апаратом? Хто має право очолювати цю комісію? Яка чисельна кількість складу конкурсної комісії має бути передбачена при її утворенні?

Проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в ОМС здійснюються в порядку, визначеному «старим» законодавством України про державну службу (ч. 2 ст. 10 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування»).

Тобто ОМС при проведенні конкурсу мають керуватися Порядком проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затвердженим постановою КМУ від 15.02.2002 № 169 (далі — Порядок № 169).

Відповідно до вказаного Порядку на заміщення вакантних посад держслужбовців третьої — сьомої категорій проводиться конкурсний відбір, крім випадків, коли законами України встановлено інший порядок заміщення таких посад. Для проведення відбору кандидатів на заміщення вакантних посад держслужбовців наказом (розпорядженням) керівника відповідного держоргану, який здійснює призначення на посаду держслужбовця, утворюється конкурсна комісія у складі голови, секретаря та членів комісії. Очолює конкурсну комісію заступник керівника держоргану. До складу конкурсної комісії входять представники кадрової та юридичної служб, а також окремих структурних підрозділів апарату держоргану. У держоргані з нечисленним апаратом (до п’яти осіб) конкурс може проводитися керівником цього органу або конкурсною комісією органу вищого рівня (пункти 1, 3, 4 Порядку № 169).

Згідно з роз’ясненнями, наданими Головним управлінням державної служби України щодо особливостей проведення конкурсу та порядку проведення іспитів кандидатів на заміщення вакантних посад в органах місцевого самоврядування (додаток до листа Головдержслужби від 04.06.2003 № 42/3673), для проведення конкурсу розпорядженням сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті, обласної ради утворюється конкурсна комісія, яку очолює, як правило, секретар сільської, селищної, міської ради, заступник голови районної, районної у місті, обласної ради.

До складу комісії можуть включатися керівники відділів, управлінь, інших виконавчих органів сільської, селищної, міської, районної у місті ради, посадові особи виконавчих апаратів районної, обласної ради, працівники кадрової та юридичної служб, інші працівники. При цьому зазначено, що в ОМС із нечисленним апаратом (до п’яти осіб) конкурсну комісію може очолювати керівник цього органу, а до складу конкурсної комісії можуть включатися депутати відповідної ради.

Таким чином, в ОМС з нечисленним апаратом (до 5 осіб) для проведення конкурсу на заміщення вакантної посади за розпорядженням сільського голови утворюється конкурсна комісія, яку може очолити або секретар, або голова сільради, а до її складу можуть бути включені депутати цієї ради.

Слід зазначити, що чисельна кількість членів конкурсної комісії Порядком № 169 не визначена.

Однак, на нашу думку, було б за доцільне при утворенні конкурсної комісії передбачити чисельний склад не менше 5 осіб. Оскільки відповідно до пунктів 28, 29 Порядку № 169 засідання конкурсної комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менш ніж дві третини її складу, рішення комісії приймається простою більшістю голосів присутніх на її засіданні членів конкурсної комісії, а у разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови комісії.

До того ж п. 3.1 Загального порядку проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців, затвердженого наказом Головного управління державної служби України від 08.07.2011 № 164, передбачено, що під час підготовки відповідей на запитання екзаменаційного білета при проведенні конкурсного відбору кандидатів на посади держслужби та в ОМС мають бути присутніми не менше трьох членів конкурсної комісії.

Таким чином, з метою забезпечення легітимності проведення конкурсного відбору при утворенні конкурсної комісії слід передбачити її чисельний склад не менш як 5 осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі