Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про заборону платнику єдиного податку здійснювати певний вид діяльності

Чи може рада заборонити платнику єдиного податку здійснювати певний вид діяльності на своїй території? Крім того, поясніть, чи може такий платник податків здійснювати свою діяльність у випадку, коли рада не прийняла рішення про встановлення відповідних ставок єдиного податку для окремого виду діяльності? (Запитання з електронної пошти редакції)

Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку мають право здійснювати всі види діяльності, які не заборонені чинним законодавством та дають право застосовувати спрощену систему оподаткування відповідно до вимог норм Податкового кодексу України (далі — ПК). Обмеження та заборони щодо видів діяльності для платників єдиного податку встановлені у п. 291.5 ст. 291 ПК.

Тобто ОМС не може заборонити вид діяльності, який дозволений чинним законодавством, однак якщо платник єдиного податку здійснює заборонену ПК діяльність — рада має діяти в межах повноважень, наданих їй Законом України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні».

Як зазначають фіскали у своєму роз’ясненні у категорії 107.05, розміщеному на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

У разі якщо сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаних територіальних громад не прийняла рішення про встановлення відповідних ставок єдиного податку для окремого виду діяльності, то використовують мінімальну ставку єдиного податку, яку встановив ОМС для здійснення фізичними особами – підприємцями діяльності на умовах сплати єдиного податку.

О. Ковшова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі