Теми статей
Обрати теми

Чи є обов’язковим квартирний облік в ОМС?

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Редакція відповідає на запитання наших шановних читачів стосовно необхідності ведення квартирного обліку, з огляду на відсутність житла на балансі відповідної ради.

Загальні положення

Почнемо з того, що роль ОМС у забезпеченні жителів відповідної територіальної громади житлом державного житлового фонду визначається змістом права громадян на житло, закріпленим в Конституції України.

Відповідно до ст. 47 Конституції України кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду.

Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та ОМС безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону.

Відповідно до ст. 9 Житлового кодексу Української РСР1 громадяни мають право на одержання у безстрокове користування у встановленому порядку жилого приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду або на одержання за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення для категорій громадян, визначених законом, або в будинках житлово-будівельних кооперативів.

1 Далі за текстом — ЖК УРСР.

Забезпечення постійним житлом громадян, які відповідно до законодавства мають право на його отримання, може здійснюватись шляхом будівництва або придбання доступного житла за рахунок надання державної підтримки у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Це означає, що кожен житель громади має право як побудувати будинок або придбати за цивільно-правовими договорами житлове приміщення, так і одержати у встановленому законом порядку житлове приміщення (квартиру) у будинках державного житлового фонду, у будинках громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів.

Відповідно до ст. 5 ЖК УРСР державний житловий фонд перебуває у віданні місцевих Рад народних депутатів (житловий фонд місцевих Рад) та у віданні міністерств, державних комітетів і відомств (відомчий житловий фонд).

Комунальний житловий фонд (житловий фонд місцевих Рад) складається з жилих будинків і жилих приміщень, що належать відповідній територіальній громаді.

Управління житловим фондом місцевих рад, забезпечення його схоронності, правильної експлуатації, капітального і поточного ремонтів; контроль за станом та експлуатацією відомчого житлового фонду, вжиття заходів до передачі його до відання місцевих рад здійснюються виконавчими комітетами ОМС.

Відповідно до п.п. 2 п. «а» ст. 30 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: облік громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов; розподіл та надання відповідно до законодавства житла, що належить до комунальної власності; вирішення питань щодо використання нежилих приміщень, будинків і споруд, що належать до комунальної власності.

Крім того, виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад зобов’язані суворо дотримуватись Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затверджених постановою Ради Міністрів Української РСР і Української республіканської Ради професійних спілок від 11.12.1984 № 470, в частині здійснення обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР.

Отже, з огляду на вимоги чинного законодавства, забезпечення реалізації права громадян на отримання житла, ведення квартирного обліку громадян (жителів відповідної територіальної громади) є обов’язковим для ОМС.

Тому навіть попри неможливість забезпечення всіх громадян, які потребують поліпшення житлових умов, житлом ОМС зобов’язаний вести квартирний облік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі