Теми статей
Обрати теми

Першочергове зарахування дітей до закладів дошкільної освіти: роз’яснення

Роз’яснення Асоціації міст України

Загальні умови прийому дітей до закладів дошкільної освіти регулюються Положенням про дошкільний навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2013 року № 305.

Поряд із тим у містах наявна проблема «черг» у заклади дошкільної освіти, що зумовлена відсутністю достатньої мережі цих закладів у комунальній власності. У такому разі виникає в органів місцевого самоврядування потреба регулювати питання зарахування дітей до закладів дошкільної освіти.

Зважаючи на важливість цього питання, Асоціація міст України спільно з Міністерством освіти і науки України надає перелік актуальних нормативно-правових актів.

Право на першочергове зарахування до закладів дошкільної освіти мають діти:

які належать до потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи (п. 2 частини тринадцятої статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII);

військовослужбовців (частина четверта статті 13 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-ХІІ);

військовослужбовців військової прокуратури (частина четверта статті 83 Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 № 1697-VІІ);

загиблих (померлих) під час виконання службових обов’язків осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту (п. 1 статті 121 Кодексу цивільного захисту України);

працівників дипломатичної служби (або іншого з подружжя), які перебувають у довготерміновому відрядженні або повернулися з нього (частина третя статті 34 Закону України «Про дипломатичну службу» від 07.06.2018 № 2449-VIII).

Щоб забезпечити права дітей мешканців територіальної громади та виконати підпункт 1 пункту «а» статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині управління закладами освіти, відповідно до статей 18, 19 Закону України «Про дошкільну освіту» з урахуванням потужності існуючої мережі закладів дошкільної освіти та з метою попередження можливих корупційних ризиків, орган місцевого самоврядування може прийняти власне рішення щодо встановлення порядку зарахування дітей до закладів дошкільної освіти, в якому визначити пільгові категорії дітей на зарахування до комунальних закладів у порядку черговості після забезпечення визначеного законами України першочергового вступу до закладів дошкільної освіти. Відповідно до пункту 2 частини другої статті 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» це питання належить до компетенції виконавчого комітету ради.

Аналітичний центр АМУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі