Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про присягу посадової особи

До селищної ради виявила бажання перейти на роботу особа, яка з певними перервами працювала в державних органах влади і нею було прийнято Присягу державного службовця за нормами старого Закону України «Про державну службу». Чи повинна вона зараз приймати Присягу посадової особи? (Волинська обл.)

Згідно зі ст. 17 не чинного зараз Закону України від 16.12.1993 № 3723-XII «Про державну службу» (далі — Закон про держслужбу) громадяни України, які вперше зараховувались на державну службу за нормами цього Закону, приймали Присягу державного службовця такого змісту: «Повністю усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити народові України, суворо дотримуватись Конституції та законів України, сприяти втіленню їх у життя, зміцнювати їх авторитет, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, з гідністю нести високе звання державного службовця, сумлінно виконувати свої обов’язки».

У цій же нормі Закону про держслужбу вказано, що державний службовець повинен підписати текст Присяги, який у подальшому зберігається за місцем роботи. Також про прийняття Присяги робиться запис у трудовій книжці, за яким у разі необхідності можна буде встановити той факт, що особа вже приймала Присягу державного службовця.

Законом України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі за текстом — Закон про службу) визначено, що громадяни України, які вперше приймаються на службу в ОМС (за винятком посад, зазначених в абз. 2 ч. 1 ст. 10 цього Закону), у день прийняття відповідного рішення складають Присягу такого змісту: «Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватись Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов’язки».

За цим Законом Присяга вважається складеною, якщо після її зачитування громадянин України скріплює Присягу своїм підписом. Підписаний текст Присяги зберігається за місцем служби.

Посадова особа місцевого самоврядування, яка вперше приймається на службу в ОМС, вважається такою, що вступила на посаду, з моменту складення Присяги. Про складення Присяги робиться запис у трудовій книжці із зазначенням дати складення Присяги.

Особа, яка відмовилась від складення Присяги, вважається такою, що не вступила на посаду, а рішення про її призначення, обрання чи затвердження вважається таким, що втратило юридичну силу.

Із зазначених норм двох законів випливає, що прийняття Присяги особою, яка вперше призначається на посаду державного службовця чи посадової особи ОМС, є тим самим визначальним початком проходження відповідної служби.

Тож, для проходження служби в ОМС після призначення особи на посаду вперше законодавцем було встановлено обов’язкову умову, без виконання якої перебування на службі є неможливим — прийняття Присяги.

Зверніть увагу:

— Закон про службу не вимагає підписувати текст Присяги при кожному повторному призначенні чи переведенні на інші посади, тобто Присяга приймається один раз — при призначенні на посаду вперше;

текст самої Присяги державного службовця та текст Присяги осіб, які приймаються на службу в ОМС, відрізняються (текст Присяги державного службовця має дещо інший зміст);

— ані Законом про держслужбу, ані Законом про службу не передбачено, що у випадку переходу посадової особи ОМС на державну службу чи навпаки такій особі не потрібно приймати Присягу державного службовця чи посадової особи ОМС.

Отже, в ситуації, що зазначена у запитанні, особа, яка виявила бажання перейти на службу в ОМС, буде прийматись на відповідну посаду вперше. Вона буде зобов’язана прийняти Присягу посадової особи, незважаючи на ту обставину, що вона раніше працювала в органах влади і приймала Присягу державного службовця за старим Законом про держслужбу.

А. Мацокін, головний редактор журналу «Держслужбовець»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі