Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату ПДВ при отриманні орендної плати за договором суборенди земельних ділянок комунальної власності

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Чи треба сплачувати ПДВ при отриманні орендної плати за договором суборенди земельних ділянок комунальної власності?

Згідно зі ст. 4 Закону України від 06.10.1998 № 161-XIV «Про оренду землі» (далі – Закон № 161) орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом.

Відповідно до ст. 5 Закону № 161 орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою. При цьому згідно із пп. 288.2 п. 288 Податкового кодексу України платником орендної плати є орендар земельної ділянки.

Отже, здійснювати перерахування орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у комунальній власності, до місцевого бюджету повинен виключно орендар, який уклав з відповідним органом місцевого самоврядування договір оренди земельної ділянки.

Орендна плата за договором суборенди земельної ділянки комунальної власності не надходить безпосередньо до відповідного бюджету, а зараховується на банківський рахунок платника податку (особи, що уклала договір суборенди землі), тому вартість наданих послуг у межах договору суборенди (орендна плата) є об’єктом оподаткування ПДВ і підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою. На цьому наголошували й податківці на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категорії 101.11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі