№11

Місцеве самоврядування, листопад, 2019/№ 11 Інші номери журналу ›
  • Погляд із середини на деякі актуальні питання: зміни до антикорупційного законодавства та фінансовий контроль Час плине, мов гірська річка. Наразі спостерігається певний ріст активності в антикорупційній політиці. Зокрема, нинішній жовтень виявився урожайним щодо змін до антикорупційного законодавства. До речі, зміни відбулися майже через 5 років після того, як було прийнято Закон України «Про запобігання корупції» (14 жовтня 2014 року).
  • Про внесення змін до Кваліфікаційних вимог до державного реєстратора
  • Щодо укладення договору суборенди земельної ділянки Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Актуальне запитання. Про сплату ПДВ при отриманні орендної плати за договором суборенди земельних ділянок комунальної власності Чи треба сплачувати ПДВ при отриманні орендної плати за договором суборенди земельних ділянок комунальної власності?
  • Приєднання ради до ОТГ: що з договорами оренди? Підставою для написання статті слугувало запитання, яке надійшло до нашої редакції. Отже, фермерське господарство орендує на території сільської ради земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Чи залишиться право оренди землі фермерськими господарствами при приєднанні сільської ради до ОТГ? Так чи ні, читайте у матеріалі.
  • Фінансовий план КНП: це вам не іграшки! Діяльність закладів охорони здоров’я – бюджетних установ здійснювалась відповідно до норм бюджетного законодавства. З появою комунальних некомерційних підприємств все стало по-іншому. Адже планування діяльності ЗОЗ – КНП відбувавається відповідно до норм господарського законодавства України. І однією з особливостей господарської діяльності таких підприємств є їх обов’язок складати і виконувати фінансовий план на кожен наступний рік. Навіщо він потрібний та як його складати?
  • Оренда рухомого майна: як орендувати? Приводом для написання статті стало прохання від читача нашого видання надати інформацію з приводу питання надання ОМС в оренду транспортних засобів житлово-комунальному підприємству, засновником якого є ОМС. Цікавить питання про те, чи може оренда автотранспортних засобів бути безкоштовною або за 1 гривню на рік? Ураховуючи те, що запитувач не уточнив нюанси свого запитання, відповідь надається узагальненою.
  • Знову про Закон України «Про оренду державного та комунального майна» Враховуючи процес децентралізації органів місцевого самоврядування та, як наслідок, створення об’єднаних територіальних громад, поступового зменшення участі держави у фінансуванні місцевих бюджетів, на місцях актуальним залишається питання пошуку дієвих методів наповнення бюджетів для реалізації завдань і функцій, які стоять перед органами місцевого самоврядування. Надходження коштів за користування майном комунальної власності є вагомою складовою бюджету держави та територіальних громад відповідно. Прийнятий 03.10.2019 Закон України «Про оренду державного та комунального майна» (законопроєкт № 1055-1) повинен надати органам місцевого самоврядування нові важелі та механізми ефективного наповнення бюджетів. Спробуємо розібратися із зовсім новим підходом до оренди комунального майна.
  • Актуальне запитання. Про проєкт державного бюджету-2020 та розподіл освітньої та медичної субвенції У проєкті державного бюджету на 2020 рік в частині розподілу освітньої та медичної субвенцій відсутні 24 об’єднані громади, вибори до яких проведено 30 червня 2019 року. Яка причина та які подальші дії цих ОТГ?
  • Надання згоди на реєстрацію місця проживання дитини: спірні моменти При реєстрації місця проживання дитини, яка не досягла 14 років, батьки якої зареєстровані за однією адресою, проблем не виникає: до органу реєстрації місця проживання подається заява від обох батьків чи одного з них. Але відповідно до пп. 6 п. 18 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207, у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування). Як бути у тих випадках, коли з різних підстав (усунувся від виховання дитини, поїхав на тривалий час на заробітки, перебуває у протитуберкульозному диспансері, у зв’язку з чим доступ до нього обмежено, місце його знаходження взагалі невідомо тощо) другий з батьків не може бути присутнім при реєстрації місця проживання дитини і письмову згоду від нього отримати практично неможливо, та як мають діяти органи реєстрації місця проживання, поговоримо у нашій статті.
  • Несвоєчасна реєстрація місця проживання дитини: чи настане відповідальність До редакції журналу надійшло запитання стосовно того, чи складається протокол про адміністративне правопорушення у разі, якщо батьки не реєстрували місце проживання дитини і якщо в батьків троє малолітніх дітей різного віку, чи складається один протокол на батьків або три протоколи? Надаємо відповідь.
  • Громадська рада в дії: формуємо пропозиції Цей матеріал підготовлено на підставі консультації, розробленої в частині Грантової угоди № RPP /2/2019/2/001 від 25.02.2019 між Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) та Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» (УАРОР) в рамках проекту «Добре врядування для розбудови потенціалу громади» в контексті Проекту № 00112246 «Добре врядування та участь громадян у зміцненні засад правосуддя, безпеки, охорони навколишнього середовища та соціальної єдності на території України». Підставою слугувало запитання однієї з територіальних громад, а саме представники громади цікавилися таким: «Громадська рада при міській раді виявила ініціативу сформувати групу інспекторів для проведення громадського контролю за санітарним станом та благоустроєм. Яким правовим механізмом має скористатися громада, щоб реалізувати цю ініціативу та забезпечити надання цим інспекторам права виконувати покладені на них функції?». Відповідь читайте у статті.
  • Актуальне запитання. Про вимоги щодо організації та проведення моніторингових візитів з питань дотримання соціальних та економічних прав людини і громадянина Яким документом наразі затверджені вимоги щодо організації та проведення моніторингових візитів з питань дотримання соціальних та економічних прав людини і громадянина органами місцевого самоврядування? На підставі якого документа можуть проводитись моніторингові візити?
  • Інформація щодо проектів рішень органів місцевого самоврядування, якими затверджуються порядки видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами Інформація з офіційного сайту Державної регуляторної служби України від 30.10.2019
  • Громадська експертиза: механізм проведення Цей матеріал підготовлено на підставі консультації, підготовленої в частині Грантової угоди № RPP /2/2019/2/001 від 25.02.2019 між Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) та Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» (УАРОР) в рамках проекту «Добре врядування для розбудови потенціалу громади» в контексті Проекту № 00112246 «Добре врядування та участь громадян у зміцненні засад правосуддя, безпеки, охорони навколишнього середовища та соціальної єдності на території України». Отже, запитувач — місцеве видання «Донбасс информ» має намір звернутися до ВЦА з ініціативою провести громадську експертизу. Тому виникли запитання: яка процедура проведення такої експертизи та чи може бути її ініціатором засіб масової інформації?
  • Дії посадової особи у разі звинувачення її у «хабарництві» Одразу зазначимо, що такого кримінального правопорушення, як «хабарництво», станом на сьогодні більше не існує. Тепер аналогічні протиправні дії згідно з правильним формулюванням викладені у Кримінальному кодексі України як «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою». Пропоную розглянути означену ситуацію з точки зору як матеріального права, так і процесуального.
  • Сільського голову поновлено на посаді: рішення суду Дотримуватися норм законодавства чи ні — це справа кожного. Але, напевно, не тоді, коли йдеться про місцеву владу, про посадових осіб місцевого самоврядування. На моє переконання, всі ті люди, які обрали для себе «працю» на громадян, на забезпечення їх інтересів, дотримання їх прав, забезпечення потреб, мають одразу для себе прийняти єдине правильне рішення — діяти в межах закону і ніяк інакше. Таких принципів необхідно дотримуватись, обіймаючи певну посаду в органі місцевого самоврядування, отримуючи статус депутата, голови. Виконання правових норм має стати догмою при вчиненні повноважень, процедурних моментах діяльності органів місцевого самоврядування і так далі... У цьому матеріалі ми пропонуємо вашій увазі одне рішення суду, предметом розгляду якого стало припинення повноважень сільського голови. Ви матимете можливість ознайомитись з усіма деталями справи і, віримо, зробити для себе правильні висновки.
  • І знову про втручання прокурора у діяльність ради (оренда землі) У нашій державі є доволі розповсюдженою практика втручання прокуратури в орендні відносини шляхом подання позову в інтересах держави про визнання договору оренди землі недійсним та повернення сторін у попередній стан. Приводом для цього конкретного провадження стало рішення суду, яким було встановлено, що голова місцевої ради скоїв службове підроблення офіційних документів — витягів із рішень сесій ради. На думку прокурора, це є підставою для задоволення позову. Чи може бути помилка ОМС приводом для «покарання» конкретної фізичної особи?
  • Чи може батько дитини піти у «декрет», якщо мати є ФОП або самозайнятою особою? Трудове законодавство передбачає можливість скористатись відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як матері, так і іншим членам сім’ї (батьку дитини, бабі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною). Разом із тим на практиці постає запитання: чи може піти у таку відпустку батько (дід, баба), якщо мати здійснює підприємницьку діяльність (тобто є ФОП), або є самозайнятою особою (нотаріус, адвокат тощо)?
  • Актуальне запитання. Про заступника головного бухгалтера бюджетної установи В нашій установі є заступник головного бухгалтера. Чи може він у цій же установі працювати за сумісництвом?
  • Щодо надбавки за вислугу років Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Щодо просування по службі Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Заборгованість за комунальні послуги: чи може КП відключити від надання цих послуг? Справа, яку ми пропонуємо вашій увазі, свідчить про наявність проблеми. Але в той же час результат її вирішення був позитивним для споживачів житлово-комунальних послуг. Віримо, що ви вже зацікавились: що ж це за питання таке. Забігаючи наперед, зазначимо, що позивач просив суд зобов`язати КП усунути перешкоди в користуванні каналізаційною трубою в квартирі, що належить йому на праві власності, безкоштовно здійснивши її детампонування. Ситуацію не назвеш поодинокою, чи не так? Отже, з чого все почалось та чим закінчилось, — будемо розглядати в цьому матеріалі.
  • Що нового у порядку: відключення від централізованого опалення? 17 .09.2019 набув чинності наказ Мінрегіону від 26.07.2019 № 169, яким затверджено Порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води. Так, у цьому матеріалі будемо розбиратись з тим, які зміни нам підготував чинний Порядок.
  • Щодо встановлення тарифів на комунальні послуги Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України
  • Про сім основних змін у порядку призначення житлових субсидій Роз’яснення Аналітичного центру АМУ від 22.10.2019
  • Роз’яснення НКРЕКП щодо необхідності дотримання процедури проведення нарахувань та оплати за спожиту електричну енергію Важлива інформація для побутових споживачів, постачальників універсальних послуг та операторів системи розподілу щодо необхідності дотримання процедури проведення нарахувань та оплати за спожиту електричну енергію, а також забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання
  • Розумна Взаємодія. Інновація з українським корінням
  • Уроки діджиталізації в малих громадах: європейський досвід «Цифровізація» продовжує крокували Україною. В останні два місяці велика команда, до якої входять Міністерство цифрової трансформації України, галузевий комітет Верховної Ради України, приватні партнери та офіси міжнародних організацій, презентували концепцію «держави у смартфоні» — проект «Держава і я». По суті, «Держава і я» — це онлайн-ресурс, на якому громадянин матиме можливість зручно та швидко отримати будь-яку послугу онлайн. Поки що ресурс перебуває на стадії розробки. Але цей матеріал не про «державу у смартфоні» в цілому. Цей матеріал про те, як цифрові технології можуть змінювати якість життя малих міст.
  • Нове життя старого простору: як перетворити занедбані приміщення на креативні хаби В епоху креативної економіки зростає попит на перетворення культури у повноцінний сегмент ринку. Але більшість культурних активістів та творчих людей на практиці отримують одну загальну для всієї держави проблему — відсутність культурної інфраструктури, яка могла б повноцінно задовольнити потреби. Про те, як можна змінити ситуацію на краще, і йтиметься у нашому матеріалі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі