Теми статей
Обрати теми

Оренда рухомого майна: як орендувати?

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Приводом для написання статті стало прохання від читача нашого видання надати інформацію з приводу питання надання ОМС в оренду транспортних засобів житлово-комунальному підприємству, засновником якого є ОМС. Цікавить питання про те, чи може оренда автотранспортних засобів бути безкоштовною або за 1 гривню на рік? Ураховуючи те, що запитувач не уточнив нюанси свого запитання, відповідь надається узагальненою.

Про оренду транспортних засобів

Перше.

Почнемо з того, що транспортний засіб — це рухоме майно, що є головною ознакою оренди рухомого майна. А відтак, річна орендна плата у розмірі 1 грн. стосується виключно оренди нерухомого майна, що визначено в п.10 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.1995 № 7861.

1 Далі за текстом — Методика.

Додамо, що ОМС при встановленні орендної плати також керуються вимогами зазначеної Методики, а в тому числі й вимогами прийнятого радою відповідного порядку передачі в оренду майна комунальної власності.

Друге.

Оренда — засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності (ст. 2 Закону України від 10.04.1992 № 2269 «Про оренду державного та комунального майна»).

При передачі комунального майна в оренду укладається договір оренди, який містить інформацію про об’єкт оренди і його вартість, термін дії договору, розмір і порядок сплати орендної плати, порядок її використання, обов’язковість оцінки майна, відповідальність сторін тощо.

Передавати комунальне майно в оренду від імені територіальної громади уповноважені ОМС.

Розмір орендної плати встановлюють договором оренди між орендодавцем та орендарем. Орендну плату відповідно до вимог п. 4 Методики № 786 розраховують у певній послідовності.

Методику розрахунку орендної плати рухомого майна, що перебуває в комунальній власності, визначає ОМС, але на тих самих методологічних засадах, які визначені для об’єктів, що перебувають у державній власності.

До речі, оренда майна інших форм власності може регулюватись положеннями Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.1992 № 2269-XII, якщо інше не передбачено законодавством та договором оренди.

Орендна плата, розрахована за Методикою ОМС, застосовується як стартова, а її розмір може бути збільшено за результатами такого визначення.

Третє.

Розмір річної орендної плати у разі оренди іншого, крім нерухомого, окремого індивідуально визначеного майна, встановлюють за згодою сторін, але не менш як 10 % вартості орендованого майна за результатами незалежної оцінки. Це прямо встановлено п. 7 Методики.

Четверте.

Договірні відносини, які виникають між орендарем та орендодавцем, регулюють Господарський та Цивільний кодекси2 України. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди) (ч. 2 ст. 759 ЦК).

2 Далі за текстом — ЦК.

Питання найму (оренди) транспортного засобу регулює параграф 5 ЦК. Зокрема:

Стаття 798. Предмет договору найму

1. Предметом договору найму транспортного засобу можуть бути повітряні, морські, річкові судна, а також наземні самохідні транспортні засоби тощо.

2. Договором найму транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує.

3. Сторони можуть домовитись про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу.

Стаття 799. Форма договору найму транспортного засобу

1. Договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі.

Договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі. Наймач зобов’язаний підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані. А витрати, пов’язані з використанням транспортного засобу, в тому числі зі сплатою податків та інших платежів, несе наймач.

Страхування транспортного засобу також здійснює наймодавець. Порядок страхування відповідальності наймача за шкоду, яка може бути завдана іншій особі у зв’язку з використанням транспортного засобу, встановлюється відповідно до вимог чинного законодавства.

Увага! Наймач самостійно здійснює використання транспортного засобу у своїй діяльності і має право без згоди наймодавця укладати від свого імені договори перевезення, а також інші договори відповідно до призначення транспортного засобу.

П`яте.

Доцільно, щоб орендодавець зазначав у договорі вартість об’єкта оренди (автомобіля), оскільки у разі пошкодження, знищення автомобіля саме така вартість буде відправною точкою для встановлення розміру нанесеного збитку.

Якщо це новий автомобіль, зазначається вартість його придбання. Якщо це вживаний автомобіль, у договорі може зазначатися його залишкова вартість. Проте доцільніше провести незалежну оцінку автомобіля, тоді в договорі зазначатиметься не залишкова (балансова), а оціночна вартість автомобіля.

Як правило, орендодавцями рухомого майна відповідної ради є його балансоутримувачі, про що ОМС зазначає у власному Положенні про оренду комунального майна.

Шосте.

Треба зафіксувати момент передачі автомобіля в оренду.

За загальним правилом, як передачу в оренду, так і повернення з оренди документують актом приймання-передачі. При цьому договором оренди може бути встановлено, що орендна плата починає нараховуватись з моменту передачі автомобіля.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі