Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про вимоги щодо організації та проведення моніторингових візитів з питань дотримання соціальних та економічних прав людини і громадянина

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Яким документом наразі затверджені вимоги щодо організації та проведення моніторингових візитів з питань дотримання соціальних та економічних прав людини і громадянина органами місцевого самоврядування? На підставі якого документа можуть проводитись моніторингові візити?

Відповідно до статей 1, 13 Закону України від 23.12.1997 № 776/97-ВР «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» з метою здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина, соціальних та економічних прав прийнято Регламент організації та проведення моніторингових візитів з питань дотримання соціальних та економічних прав людини і громадянина органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності (далі — Регламент). Документ затверджено наказом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 11.09.2019 № 87.15/19. Регламент забезпечує впровадження єдиних підходів до здійснення моніторингових візитів та уніфікації дій осіб, які беруть у них участь, а також підготовки звітів і актів реагування за їх результатами.

Нагадуємо, що об’єктом моніторингового візиту є не лише ОМС усіх рівнів, але й центральні та територіальні органи державної виконавчої влади, органи соціального захисту населення, Пенсійного фонду України та його територіальні органи, заклади охорони здоров’я та/або заклади освіти, культури усіх форм власності. Моніторинговий візит проводять на підставі доручення Уповноваженого. Саме про це йдеться у п. 1.4 розділу I Загальних положень Регламенту.

Додамо, що види моніторингових візитів визначені Регламентом (поділяються на планові, повторні, позапланові, цільові).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі