Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про заступника головного бухгалтера бюджетної установи

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
В нашій установі є заступник головного бухгалтера. Чи може він у цій же установі працювати за сумісництвом?

Працівник має право укладати разом з основним трудовим договором інші трудові договори з одним або декількома роботодавцями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Саме про це йдеться у ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Одночасно робота може здійснюватись на умовах сумісництва.

Для бюджетних установ робота за сумісництвом регулюється:

постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 № 245 (далі — постанова № 245);

Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом (п. 1 Положення № 43).

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245).

Разом з тим, в окремих випадках, визначених законодавством (Закон України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції», постанова № 245), виконувати роботу на умовах сумісництва забороняється.

Керівники бюджетних установ, їх заступники, керівники структурних підрозділів установ та їх заступники не можуть працювати за сумісництвом. Винятком є зайняття такими працівниками науковою, викладацькою, творчою діяльністю або медичною практикою. Про це йдеться у п. 4 Положення № 43.

У своєму листі від 27.02.2019 № 199/0/204-19 «Стосовно деяких питань щодо роботи за сумісництвом» Мінсоцполітики зазначало, що найменування професій працівників визначають відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — Класифікатор професій), затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

Так, у Класифікаторі професій міститься назва посади «Головний бухгалтер» з кодом 1231, яка належить до професійного угруповання «Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники».

Згідно з приміткою 1 Додатка В Класифікатора професій похідні слова до посад (професій) можуть застосовуватись за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання із збереженням коду новоутвореної професії.

Таким чином, відповідно до положень Класифікатора професій базова назва посади «Головний бухгалтер» може бути виписана як «Заступник головного бухгалтера» з кодом 1231 і також буде відноситись до професійного угруповання «Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники».

Отже, головний бухгалтер або заступник головного бухгалтера бюджетної установи працювати за сумісництвом (у тій самій або в будь-якій іншій установі) не мають права.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі