Теми статей
Обрати теми

Про виділення коштів на інсулін

Консультація Аналітичного центру Асоціації міст України1

1 Можна ознайомитись за посиланням: https://www.auc.org.ua/faq

Депутатський корпус розглядає звернення ЦРЛ про виділення коштів на інсуліни. Постає питання контролю за цільовим використанням коштів. Держава здійснює перерахування коштів на підставі даних реєстру, до якого ми не маємо доступу. Яким чином громада може контролювати цільове використання коштів? Чим має бути підтверджено, що ці кошти витрачені саме на мешканців громади?

Якщо на території об’єднаної громади недостатньо бюджетних установ, інших суб’єктів господарювання комунальної власності, які забезпечують надання гарантованих послуг, визначених у п. 2 частини першої ст. 86 Бюджетного кодексу України (далі — БКУ), в обсязі, визначеному фінансовими нормативами бюджетної забезпеченості, обрахований обсяг видатків на здійснення цих послуг враховується при визначенні міжбюджетного трансферту бюджету, з якого утримуються бюджетні установи, що надають гарантовані послуги.

Стаття 93 Бюджетного кодексу України дозволяє передачу коштів між місцевими бюджетами на здійснення окремих видатків місцевих бюджетів у вигляді міжбюджетного трансферту. Пунктом 5 Порядку та умов надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 січня 2015 р. № 11, передбачено, що місцеві ради мають право передавати кошти субвенції у вигляді міжбюджетного трансферту іншим бюджетам для надання медичних послуг за місцем обслуговування населення.

Якщо заклад фінансується з районного бюджету і надає послуги жителям об’єднаної громади, в бюджеті громади необхідно передбачити трансферт районному бюджету для оплати послуг, що будуть надаватися жителям громади в закладах охорони здоров’я, які фінансуються з районного бюджету. Механізм передачі коштів між місцевими бюджетами на здійснення видатків місцевих бюджетів врегульовано ст. 93 та 101 БКУ.

Для того, щоб мешканці мали змогу обслуговуватись медичним закладом, розташованим на території іншого району, необхідно на підставі рішень відповідних місцевих рад укласти договір та здійснити передачу коштів у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету. Згідно зі ст. 93 Бюджетного кодексу України передача коштів між місцевими бюджетами здійснюється на підставі рішень відповідних місцевих рад, прийнятих кожною із сторін, і укладання договору. Умови надання субвенцій, зазначених у ст. 101 БКУ, визначаються відповідним договором сторін, який укладається одночасно з прийняттям рішення про передачу коштів і є невід’ємною частиною рішень про внесення змін до відповідних місцевих бюджетів. Усі договори про передачу коштів між місцевими бюджетами згідно з такими рішеннями укладаються до 1 серпня року, що передує плановому.

У випадку, коли жителі об’єднаної територіальної громади обслуговуються в районній лікарні, немає норми розрахунку обсягів міжбюджетних трансфертів, що повинні передаватись з одного бюджету до іншого. Цей обсяг можна розраховувати на основі даних статистики медичних закладів і на умовах партнерства та співпраці узгоджувати питання про надання субвенції.

Отже Вашій громаді доцільно укласти договір з районною радою, в якому передбачити надання громаді статистичної інформації про кількість пролікованих хворих за попередній період та на яку суму в середньому, зокрема це стосується пацієнтів, які знаходяться на обліку з приводу цукрового діабету І типу та інших хвороб. Ви матимете можливість здійснювати епідеміологічний аналіз, розробляти заходи щодо профілактики та покращання якості життя населення громади. Ця інформація буде корисною громаді не тільки для передачі трансфертів на лікування, але також для прийняття інших управлінських рішень у громаді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі