Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про неподання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Ми — молодіжна організація, яка є неприбутковою. Цього року з певних обставин ми не подали до податкового органу податковий звіт про використання коштів неприбуткової організації. Але наразі виникла необхідність продовжити роботу молодіжної організації. Окрім цього є нюанс: місце реєстрації організації знаходиться в одному місці, а діяльність ми хочемо розпочати в іншому. Чи можна так робити та чи застосовується до нас штраф за неподання цього Звіту?

Є дві новини: одна добра, а друга — ні. Отже, спочатку про гарну: Податковий кодекс України (далі — ПК) не вимагає здійснення діяльності лише за місцем реєстрації неприбуткової організації, якою в даному випадку є молодіжна організація. Тепер про погане: необхідність подання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі — Звіт) установлена абз. 4 п. 46.2 і п.п. 133.4.3 ПК і є обов’язком неприбуткової організації.

Так, неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п. 133.4 ст. 133 ПК, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, звітують у разі порушень п. 133.4 ст. 133 ПК), та річну фінансову звітність.

Звіт мають подавати усі неприбуткові організації. Виняток становлять лише профспілки (вони подають Звіт тільки в разі, якщо порушують неприбуткові вимоги з п. 133.4 ПК).

Для неприбуткових організацій, тобто тих, які відповідають неприбутковим вимогам п. 133.4 і включені до Реєстру неприбуткових, встановлено річний звітний період (п. 133.4.7 ПК). Такий Звіт треба подати фіскалам за місцем реєстрації неприбуткової організації протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року (п.п. 49.18.3 ПК).

Зауважимо, що п. 46.1 ПК говорить про те, що Звіт підпадає під визначення податкової декларації.

Так, податкова декларація подається за звітний період в установлені ПК строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПК звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПК подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності.

Тобто за неподання Звіту платник податку несе відповідальність, яка викладена у п. 120.1 ПК. Отже, він має сплатити штраф у розмірі 170 грн. за кожне неподання або несвоєчасне подання декларації.

Процитуємо:

«<…> Стаття 120. Неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності

120.1. Неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до пункту 49.2 статті 49 цього Кодексу) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено цим Кодексом, —

тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, —

тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання <…>»

Щодо фінансової звітності. Разом зі Звітом неприбуткові організації мають подати річну фінансову звітність (п. 46.2 ПК). Вона є додатком до Звіту. Тому без подання фінансової звітності Звіт вважатиметься неприйнятим. Процитуємо норму:

«<…> Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до цього пункту платниками податку на прибуток та неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток (звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) та її невід’ємною частиною. <…>».

Зауважимо, що за посиланням mk.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/369201.html Головне управління Державної фіскальної служби України у Миколаївській області 22 лютого 2019 року повідомляло:

«<…> відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п. 133.4 ст. 133 ПКУ, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553 «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації», із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2017 № 469 «Про затвердження змін до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» та річну фінансову звітність.

Фінансова звітність є додатком та невід’ємною частиною Звіту.

Професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені у порядку, визначеному законом, звітують тільки у разі порушень п. 133.4 ст. 133 ПКУ.

Звіт подається — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. Тобто, граничний термін подання до фіскальних органів Звіту за 2018 рік — не пізніше 1 березня 2019 року.

Інформація про додатки, що додаються до Звіту, є обов’язковим реквізитом форми Звіту відповідно до п. 48.3 ПКУ. У відповідних клітинках проставляється позначка «+».

У формі Звіту інформацію про обов’язкові додатки у вигляді фінансової звітності відображають у блоці «Наявність додатків 4» та проставляють позначку «х» у полі «ФЗ6».

Неприбуткові установи, організації, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, подають скорочену за показниками фінансову звітність (Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва, Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва) у складі Балансу і Звіту про фінансові результати.

При цьому, як зазначено у розшифровці виноски 7, її заповнюють бюджетні установи.

Так, суб’єкти державного сектору разом зі Звітом подають наступні форми фінансової звітності:

Баланс (форма №1-дс) та Звіт про фінансові результати (форма № 2-дс), Звіт про рух грошових коштів (форма № 3-дс), Звіт про власний капітал (форма № 4-дс), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2009 № 1541 «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку у державному секторі 101 «Подання фінансової звітності»редакції наказу Міністерства фінансів України від 29.11.2017 № 976).

Примітки до річної фінансової звітності (форма № 5-дс) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 29.11.2017 № 977 «Про затвердження типової форми № 5-дс «Примітки до річної фінансової звітності». Додаток ГД 5 заповнюється у разі здійснення операцій з гуманітарною допомогою.

Отже, до подання неприбутковою організацією податкової та фінансової звітності треба ставитись відповідально. Оскільки є чітко окреслені вимоги ПК, які має виконувати неприбуткова організація, аби її діяльність відповідала вимогам чинного законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі