Теми статей
Обрати теми

Конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів не відбувся: дії ОМС

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
До нашої редакції звернулися з таким запитанням: як з точки зору діючого законодавства діяти ОТГ у тому разі, якщо проведений конкурс з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на певній території населеного пункту визнано таким, що не відбувся.

Одразу зазначимо, що питання поводження з побутовими відходами та надання послуг з вивезення побутових відходів регулюються Законом України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги», Законом України від 05.03.1998 № 187/98-ВР «Про відходи», постановою КМУ від 10.12.2008 № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів», постановою КМУ від 16.11.2011 № 1173 «Питання надання послуг з вивезення побутових відходів»1, постановою КМУ від 21.07.2005 № 631 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг».

1 Далі за текстом — Порядок № 1173.

Відповідно до п. 25 Порядку № 1173, яким визначається процедура проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на певній території населеного пункту, у тому разі, коли конкурсною комісією приймається рішення про визнання конкурсу таким, що не відбувся, його організатор письмово повідомляє протягом трьох робочих днів з дня його прийняття всіх учасників конкурсу та організовує протягом десяти календарних днів підготовку нового конкурсу.

Таким чином, навіть у тому випадку, якщо декілька разів підряд конкурс визнається таким, що не відбувся, ОМС зобов’язаний організувати протягом десяти календарних днів підготовку до нового конкурсу і організовувати такі конкурси до тих пір, поки не буде визначено переможця конкурсу з числа його учасників, який буде відповідати кваліфікаційним вимогам, встановленим законом, і зможе забезпечити надання послуг відповідної кількості та якості.

Конкурс може бути визнано таким, що не відбувся, у разі неподання конкурсних пропозицій або відхилення всіх конкурсних пропозицій з підстав, передбачених п. 24 Порядку № 1173, що означає, що ОМС необхідно не просто організувати проведення нового конкурсу, а й бажано провести додаткову роз’яснювальну роботу, можливо, шляхом організації круглих столів, із потенційними учасниками конкурсу як стосовно дотримання вимог чинного законодавства щодо відповідності учасників конкурсу кваліфікаційним вимогам, передбаченим конкурсною документацією, так і відповідності висунутих пропозицій конкурсній документації, з тим, щоб у подальшому обрати все ж таки виконавця послуг задля задоволення потреб населення відповідного населеного пункту.

Крім того, допоки буде тривати процедура підготовки та проведення конкурсу ОМС, з огляду на повноваження в сфері охорони навколишнього природного середовища та в галузі житлово-комунального господарства, повинен забезпечити належне надання послуг з вивезення відходів.

Що може бути зроблено, наприклад, шляхом тимчасового (до початку виконання своїх зобов’язань новим виконавцем) визначення підприємства, яке вже раніше надавало послуги з вивезення побутових відходів, виконавцем послуг з вивезення побутових відходів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі