Теми статей
Обрати теми

Проведення засідання виконкому в разі відсутності голови ОМС

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Трапляються випадки, коли голова ОМС з різних причин не може виконувати свої обов’язки, в тому числі проводити засідання виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради. Тоди виникають запитання: чи може засідання виконавчого комітету на період відсутності голови відповідної ради вести та відповідно підписувати рішення секретар відповідної ради? Хто саме, згідно з нормами чинного законодавства, повинен виконувати означені повноваження? Відповіді шукайте у нашому матеріалі.

Відповідно до частин 3 – 5 ст. 51 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»1 виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради — голови відповідної ради, заступника (заступників) сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб. До складу виконкому сільської, селищної, міської ради входять також за посадою секретар відповідної ради, староста (старости). Очолює виконком сільської, селищної, міської ради відповідно сільський, селищний, міський голова, районної у місті ради — голова відповідної ради. У виконкомі сільської ради функції секретаря виконавчого комітету за рішенням ради може здійснювати секретар відповідної ради. Виходячи з аналізу наведених норм тільки у виконавчому комітеті сільської ради секретар відповідної ради може одночасно здійснювати функції і секретаря ради, і секретаря виконавчого комітету. У селищних, міських радах функції секретаря виконавчого комітету відповідної ради здебільшого виконує керуючий справами (секретар) виконавчого комітету або заступник голови з питань діяльності виконавчих органів відповідної ради.

1 Далі за текстом — Закон № 280.

Відповідно до ст. 53 Закону № 280 основною формою роботи виконкому сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є його засідання. Засідання комітету скликаються відповідно сільським, селищним, міським головою (головою районної у місті ради), а в разі його відсутності чи неможливості здійснення ним цієї функції — заступником сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (районної у місті ради — заступником голови ради) в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць, і є правомочними, якщо в них бере участь більше половини від загального складу виконкому. Отже, в разі відсутності голови чи неможливості здійснення ним своїх функцій, саме заступник сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради скликає засідання виконкому відповідної ради. Водночас чинне законодавство не визначає, хто саме повинен вести засідання виконкому та підписувати рішення комітету в разі відсутності голови відповідної ради.

З огляду на положення ст. 42, ч. 6 ст. 46, ч. 3 ст. 50 Закону № 280 сумнівним є покладення цих функцій на секретаря відповідної ради (закон наділяє секретаря повноваженнями на скликання, ведення тільки сесії ради та підписання рішень ради у разі неможливості здійснення своїх повноважень головою ради). Тим паче, що тільки у сільській раді секретар ради може здійснювати функції секретаря виконавчого комітету, а в селищних, міських радах секретар ради лише входить за посадою до складу виконавчого комітету відповідної ради.

Зважаючи на наділення законодавством заступника голови з питань діяльності виконавчих органів ради повноваженнями щодо скликання засідання виконкому на період відсутності голови відповідної ради, повноваження щодо скликання засідання комітету у разі відсутності голови відповідної ради, його функціональні обов’язки, ведення засідання виконкому та підписання прийнятих рішень на період відсутності голови відповідної ради логічно та доцільно покладати на нього.

Але у будь-якому випадку кожен ОМС має самостійно закріпити в регламенті виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради процедуру організації роботи комітету ради на період відсутності голови.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі