Теми статей
Обрати теми

Передача основних засобів і кредиторка

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
До редакції надійшло запитання від читача такого змісту: «Бюджетна установа, яка є розпорядником бюджетних коштів, передає безоплатно основні засоби на баланс управління освіти, але за цими основними засобами є кредиторська заборгованість. Проте об’єкт уведений в експлуатацію. Чи можлива така передача та чи не буде така дія суперечити вимогам чинного законодавства?».

Кредиторська заборгованість: що це?

Зобов’язанням є обов’язок однієї сторони (боржника) вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію. Це прямо передбачено ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України1. Дією може бути передача майна, виконання роботи, надання послуги, сплата грошей тощо. І логічно, що кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.

1 Далі за текстом — ЦК.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК та п. 7 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України зобов’язання поділяють на такі:

бюджетні фінансові зобов’язання

зобов’язання розпорядника бюджетних коштів (одержувача бюджетних коштів) сплатити кошти за будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду (п. 1.4 Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби, затвердженого наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309)

зобов’язання

будь-яке розміщення замовлення, укладення договору чи виконання інших аналогічних операцій, здійснене розпорядником або одержувачем бюджетних коштів без відповідних бюджетних асигнувань або з порушенням норм бюджетного законодавства

У разі невиконання бюджетними установами своїх зобов’язань у них виникає кредиторська заборгованість. Така заборгованість може бути як за виконаними роботами та отриманими послугами, так і за всіма видами платежів до бюджету або з оплати праці тощо.

Суму кредиторської заборгованості, що виникає на 30-й день після закінчення строку обов’язкового платежу згідно з укладеними договорами, або якщо дата платежу не визначена — після отримання підтвердних документів за отримані товари, виконані роботи, надані послуги, вважають простроченою кредиторською заборгованістю. Це визначає п. 1.2 Порядку бухгалтерського обліку окремих активів та зобов’язань бюджетних установ, затвердженого наказом Мінфіну від 02.04.2014 № 3722. Кредиторська заборгованість, строк позовної давності якої минув, є простроченою кредиторською заборгованістю, щодо якої кредитором втрачено право звернутись до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

2 Далі за текстом — Порядок № 372.

Кредиторська заборгованість списується з балансу бюджетної установи відповідно до розділу IV «Бухгалтерський облік зобов’язань» Порядку № 372.

Отже, варто звернути увагу на строк кредиторської заборгованості за основними засобами, які передаються. Для самого процесу передачі така заборгованість, на нашу думку, не має значення, адже основні засоби можуть передаватись за рішенням ради навіть у стадії об’єкта незавершеного будівництва, а не лише з наявною кредиторською заборгованістю. Кредиторська заборгованість залишається за розпорядником, який її має, — до передачі.

Кредитор може стягнути заборгованість у судовому порядку у будь-який момент, якщо не минув строк позовної давності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі