№4

Місцеве самоврядування, квітень, 2020/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Захист населення від інфекційних хвороб в період карантину Наразі Україна перебуває на карантині. З метою встановлення належного виконання умов карантину Верховна Рада прийняла Закон України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», який визначає адміністративну та навіть кримінальну відповідальність за невиконання необхідних заходів.
  • Місцеві вибори: ребуси для кандидатів Ми вирішили не полишати тему місцевих виборів, хоча й розуміємо, що нині вона не є головною для вас. Сьогодні всі опікуються питаннями епідемії, карантину тощо, і це правильно та логічно! Саме на органи місцевого самоврядування та їх посадових осіб, депутатів місцевих рад покладено величезну кількість зобов’язань в частині забезпечення всім необхідним своїх громад. Можу сказати, що ті складні питання, які зараз постають перед всіма нами і на які треба шукати відповіді, в тому числі в майбутньому, мають стати гарним фільтром для всіх, хто планує висувати свої кандидатури на посади голів та депутатів місцевих рад. Час показав і продовжує показувати, що відповідальні посади мають обіймати люди з досвідом, знаннями та відсутністю страху брати на себе відповідальність за життя, добробут та благополуччя інших людей.
  • І знову про «земельну» екстериторіальність: прозорість, доступність, інновації Нагадаємо нашим читачам, що тема погодження проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок як найпоширенішого виду документації із землеустрою за принципом екстериторіальності детально розглядалася у статті «Земельна» екстериторіальність: що за звір і чого чекати?» (№ 10 видання «Місцеве самоврядування» за 2016). Так, ще з 1 жовтня 2016 року постановою КМУ від 31.08.2016 № 580 «Деякі питання реалізації пілотного проєкту із запровадження принципу екстериторіальності погодження проєктів землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру» було запроваджено пілотний проєкт із запровадження принципу екстериторіальності погодження проєктів землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. Вищевказаний принцип неодноразово доводив свою ефективність. Для прикладу, із запровадженням екстериторіального погодження проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, відсоток негативних висновків зменшився від 40 до 15 %. Наразі Держгеокадастром поставлено завдання територіальним органам у найближчий час скоротити відсоток відмов до 4 %. Постановою КМУ від 03.03.2020 № 208 було внесено зміни до постанови № 580, згідно з якими з 1 травня 2020 року: діятиме екстериторіальний принцип погодження усіх видів документації із землеустрою, а не лише проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок; функціонуватиме лише електронна форма (із застосуванням кваліфікованого електронного підпису) подання на погодження до територіальних органів Держгеокадастру документації із землеустрою (отримання висновку про розгляд також відбуватиметься онлайн); до проєктів відведення буде додано ще 7 видів документації із землеустрою. Тож у цій статті проаналізуємо більш детально, у чому саме полягають зміни механізму погодження документації із землеустрою за принципом екстериторіальності, чого саме очікувати замовникам та розробникам документації із землеустрою з 1 травня 2020 року. Розглянемо також у загальних рисах, що це за нові види документації із землеустрою, які підлягають погодженню територіальними органами Держгеокадастру за принципом екстериторіальності, та їх зміст, які з них погоджуються та/або затверджуються місцевими радами.
  • «Старої» влади вже нема, а борг є, або Що таке «якір на шию» для майбутньої ОТГ Нещодавно спілкувався з колегою з фінансового управління одного з районів Харківської області. Вона розповіла про програш «газовобудівничої» справи по одній з сільрад району на загальну суму більше 40 мільйонів. Колега запитує, як можна зараз створювати об’єднану територіальну громаду (ОТГ) в районі (за планом має бути «один район — одна ОТГ»), коли цій ОТГ одразу впаде такий «спадок»? Залишати необ’єднаною таку одну сільраду, звичайно, також не можна. Це неправильно. Але тут ми маємо розуміти, що бюджет у ОТГ буде спільний і до повного виконання рішення про стягнення буде неможливо проводити будь-які непершочергові видатки. А 40 мільйонів одразу не погасиш.
  • Закон № 540, або Що чекає місцеві бюджети і не тільки... 30.03.2020 Верховна Рада України прийняла Закон України № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який 02.04.2020 підписано Президентом України (на момент написання статті не набрав чинності). Проте вже сьогодні звернемо увагу ОМС на його основні норми, які вплинуть на наповнення місцевих бюджетів після його прийняття.
  • Роз’яснення щодо прийняття ОМС у 2020 році рішень про встановлення місцевих податків і зборів За інформацією Державної регуляторної служби України
  • Про використання коштів державної освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників
  • Щодо розроблення цільової державної програми забезпечення пожежної безпеки у закладах освіти
  • Передача основних засобів і кредиторка До редакції надійшло запитання від читача такого змісту: «Бюджетна установа, яка є розпорядником бюджетних коштів, передає безоплатно основні засоби на баланс управління освіти, але за цими основними засобами є кредиторська заборгованість. Проте об’єкт уведений в експлуатацію. Чи можлива така передача та чи не буде така дія суперечити вимогам чинного законодавства?».
  • Методичні рекомендації з організації роботи колегіальних органів щодо проведення дистанційних засідань, у зв’язку з введеними обмежувальними заходами на всій території України чи окремих регіонах Підготовлено Аналітичним центром АМУ
  • Приєднання села до ОТГ: як здійснювати реєстрацію місця проживання? Наша редакція отримала цікаве запитання: «До нашої громади приєднались сільські громади, що розташовані у іншому районі. Як здійснювати реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання осіб, що проживають на території новоприєднаних громад і фактично мешкають в іншому районі?» Тож відповідаємо.
  • Староста — член адмінкомісії: чи реально? До нашої редакції надійшло цікаве запитання від одного старости: «Чи може староста бути членом адміністративної комісії, якщо водночас він є уповноваженою на складення протоколів про адміністративні правопорушення особою?». Відповідаємо.
  • Чи може староста надавати послуги в сфері реєстрації місця проживання? Зі створенням ОТГ ускладнився процес отримання послуг з реєстрації місця проживання для мешканців, які проживають у віддалених від центральної садиби ОТГ населених пунктах. Поки триває процес утворення центру надання адміністративних послуг, ОМС намагається вирішити це питання, зокрема, шляхом тимчасового покладення обов’язків з надання адміністративних послуг у сфері реєстрації місця проживання на старосту. Про те, що говорить закон з приводу можливості уповноваження старости на виконання цих функцій, — у нашій статті.
  • Все буде ЖКП, або Про житлово-комунальні послуги З 01.05.2020 закінчується «перехідний» період, а мешканці багатоквартирних будинків мали визначитись з варіантами договірних відносин з постачальниками комунальних послуг і не тільки... Новий закон про житлово-комунальні послуги навів шороху не лише у багатоповерхівках, але й в ОМС, ОСББ, на комунальних підприємствах. Наразі виникає багато запитань у тих, хто має відношення до житлово-комунальної сфери. Тож розберемося з основним фундаментом нового законодавчого акта, який необхідно розуміти посадовим особам місцевого самоврядування, аби правильно визначити свій фронт робіт.
  • Служба в ОМС: деякі питання щодо переведень Конкурс, стажування та переведення… За останній місяць до редакциії журналу «Місцеве самоврядування» через пошту та сторінку у Facebook надійшло чимало запитань стосовно нюансів проходження служби в ОМС. Сьогодні у цій статті ми відповідаємо на ті з них, що стосуються нюансів переведень.
  • Спеціаліст відділу освіти ОТГ: оформлення, ранги та оплата праці У новоствореному відділі освіти ради ОТГ серед інших працівників працюють головні спеціалісти відділу, які є посадовими особами ОМС. У зв’язку з чим у працівників кадрової служби виникає безліч запитань відносно прийому на службу в ОМС таких спеціалістів, а також присвоєння їм чергових рангів. Пропоную розібратись із нюансами оформлення трудових відносин та оплати праці у нашій статті.
  • Громади в умовах карантину: як працювати та залишатися у безпеці За матеріалами Українського кризового медіа-центру Як забезпечити життєдіяльність громад в умовах карантину на прикладі українського та закордонного досвіду та яких зусиль докладають різні країни для зупинення поширення коронавірусу — обговорили під час онлайн-конференції, організованої програмою USAID DOBRE. Дискусія об’єднала представників місцевого самоврядування з України, семи країн Європи та Північної Америки, асоціацій органів місцевого самоврядування та незалежних експертів.
  • Витяг із Добірки 16 «Громади протидіють пандемії COVID-19»
  • Соціальна няня: чи є потреба? Турбота про дітей, про їх добробут та безпеку — найважливіший напрям соціальної роботи, що проводиться в громадах. Кожен ОМС шукає власні шляхи вирішення тих чи інших соціальних проблем, які зачіпають дитячі інтереси. Однак впевнені, що для кожної ради є актуальною проблема, коли батькам немає з ким залишити дитину, особливо в сім`ях, в яких виховуються діти з особливими потребами, та сім`ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. З цієї причини однією з форм роботи з такими сім’ями може бути послуга «Соціальна няня» (послуга з короткотривалого догляду за дитиною), яка успішно впроваджена у м. Чугуєві. Що це за послуга та як вона працює, ми запитали Вікторію Корощупову — директора Чугуївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
  • Лайфхаки з організації заходів На карантині ми всі більш за все сумуємо за спілкуванням. Чисельні засоби відео та аудіозв’язку ніколи не замінять відчуття від емоційних дискусій у колі однодумців. Здебільшого саме з метою спілкування учасників організовуються різноманітні заходи — конференції, тренінги, презентації. Тому зараз, сидячи вдома, пропонуємо вам декілька порад про те, як організовувати заходи планомірно, без стресів, форс-мажорів та із задоволеними відвідувачами.
  • Карантин як привід задуматись про цифрову трансформацію 25.03.2020 КМУ продовжив карантин у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції CОVID-19 до 24 квітня. Зараз точно не можна сказати, чи є ця дата кінцевою, але будемо сподіватися на краще. Втім, введення жорстких карантинних та обмежувальних заходів: заборону масових зборів у закритих приміщеннях, скасування різних заходів культурного характеру, припинення роботи або суттєві обмеження функціонування громадського транспорту, прохання до громадян самоізолюватися та виходити з домівок лише за крайньої необхідності, а також переведення багатьох підприємств, установ та організацій на дистанційну роботу повертають на порядок денний питання щодо ефективного отримання громадянами послуг онлайн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі