Теми статей
Обрати теми

Громади в умовах карантину: як працювати та залишатися у безпеці

За матеріалами Українського кризового медіа-центру1
Як забезпечити життєдіяльність громад в умовах карантину на прикладі українського та закордонного досвіду та яких зусиль докладають різні країни для зупинення поширення коронавірусу — обговорили під час онлайн-конференції, організованої програмою USAID DOBRE. Дискусія об’єднала представників місцевого самоврядування з України, семи країн Європи та Північної Америки, асоціацій органів місцевого самоврядування та незалежних експертів.

1 Матеріали сформовано за результатами Конференції, організованої за програмою агентства США з міжнародного розвитку «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» за сприяння європейського відділення Міжнародної Асоціації менеджерів міст ICMA Europe та Польської фундації розвитку місцевої демократії та Шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» SKL International. Відео та презентації Конференції за посиланням: decentralization.uacrisis.org/quarantine?fbclid=IwAR3Fygw2omFEccrOUWVprpQP5f6uVX8Lqb6pJmd99qQzAZEgy-dpfJ_8wZo

У всіх представлених країнах є спільні риси карантину — школи та громадські місця не працюють, людей перевели на дистанційну роботу і просять залишатися вдома. Коли доводиться виходити у продуктові магазини або аптеки, то слід вдягати маски і рукавички та дотримуватися дистанції.

Деякі громади, як, наприклад, місто Карсон у США, почали діяти на випередження і ще до оголошення надзвичайного стану у штаті залишали людей вдома. Словаччина також показала приклад швидкого реагування — через чотири дні після першого підтвердженого випадку закрили всі школи, і до сьогодні діє обмеження на зібрання не більше 4 людей у приміщенні — на весіллі, наприклад. Українські громади також показують приклад згуртованості та готовності боротися з вірусом — організовують пошив масок для лікарів, налагоджують комунікацію із підприємцями, аби закупити необхідне медобладнання ще до того, як воно стане життєво необхідним у громаді. Такий приклад розповіла Новоукраїнська ОТГ з Кіровоградщини.

Досвід України

Новоукраїнська ОТГ, Кіровоградська область

У Новоукраїнській ОТГ немає жодного підтвердженого хворого на коронавірус (станом на 27.03.2020). Проте, за словами голови громади Олександра Корінного, громада вживає всіх заходів, аби не допустити вірусу. Для довідки: станом на 31 березня на Кіровоградщині зафіксовано 4 випадки.

«Сьогодні в громадах ми маємо зробити так, щоб кількість хворих не зросла. Для цього ми проаналізували, які люди потрапляють в зону ризику. Крім літніх людей, це лікарі, які постійно в контакті з людьми. Ми з волонтерами пошили маски і передали їх в інфекційне відділення для того, щоб люди та лікарі могли себе застрахувати. Наша лікарня разом з районною владою і волонтерами має місця для обсервації, для лікування хворих, якщо вони з’являться. Важливою групою для нас є працівники, які надають послуги в територіальному центрі з обслуговування непрацездатних та одиноких людей. Ми працюємо, щоб ці люди були забезпечені масками, рукавицями. Ведеться облік людей, які є малорухомими чи нерухомими, та працівників, які надають їм послуги. Рекомендується людям, які мають змогу рухатись, мінімізувати контакт і залишати продукти харчування та речі під дверима їхніх будівель. Також починаємо дезінфекцію громадських місць міста: парки, зупинки, аптеки та інші об’єкти скупчення людей».

У громаді прораховують можливі ризики та втрати, визначають видатки, від яких можуть відмовитись. Олександр Корінний каже, що різко впав показник сплати комунальних послуг. Аби не допустити колапсів, у громаді створили стабілізаційні фонди для комунальних підприємств. Із цих фондів КП зможуть оплачувати електроенергію, зокрема. Спільно з районною владою Новоукраїнська громада створила фонд розвитку медицини — місцеві аграрії та підприємці включилися у збір коштів на закупівлю необхідної медичної техніки, ліжок, стійок, препаратів медичних, костюмів для захисту працівників медицини. Також працюють із підприємцями, які забезпечують громаду м’ясом, хлібом, аби ті не завищували ціни. Олександр Корінний каже, що є навіть підприємці, які знижують ціни, щоб не робити ажіотажу на цьому полі.

«Ми організовуємо людей, згуртовуємося, тільки разом зможемо протистояти цій біді», — підсумовує Олександр Корінний.

Іванівська ОТГ Тернопільська область

Іванівська ОТГ розташована у Тернопільській області — цей регіон займає третю сходинку за кількістю підтверджених хворих станом на 29 березня (78 випадків).

«Ми маленька сільська громада, і побачили, що самоізоляція — це найоптимальніший шлях убезпечення себе від проблем. 1,5 % мешканців нашої громади знаходяться зараз на самоізоляції, — розповідає голова громади Руслан Шафранович. — Була проблема, коли люди не розуміли, що таке самоізоляція і для чого вона потрібна. Коли ситуація в Італії та Іспанії досягла критичних позначок, люди зрозуміли і зараз в нас питань немає. Люди дізнаються інформацію від сімейних лікарів, через ЗМІ, у Фейсбуці. Щодня лікарі повідомляють кількість випадків захворювань, якщо такі є. Наразі критичних станів у громаді немає».

Масками, рукавичками забезпечили медичних працівників, пошти, комунальних підприємств, продавців у магазинах.

Із продуктами проблем у громаді немає, адже всі поставки відбуваються відповідно до графіку, каже Руслан Шафранович, навіть навпаки — продукти псуються, бо люди намагаються мінімізувати походи в магазин.

Байковецька ОТГ, Тернопільська область

«Ми запровадили дистанційну роботу. У нас є територіальний центр обслуговування населення, який тримає усіх таких людей на контролі і забезпечує їх усім необхідним. Також у нас є громадська організація, яка через свої групи організовує волонтерів, які доставляють продукти харчування, медичні засоби до всіх, хто потребує — не тільки незахищених верств населення. Тому що є великий наплив людей, які повернулися з-за кордону. Скажу для довідки, що у нас 11 тисяч населення, і повернулись із-за кордону 42 людини за останній тиждень. Ці люди на самоізоляції, і їх потрібно забезпечувати продуктами, щоб вони нікуди не виходили з дому. Таким чином ми стараємося ізолювати їх. Наш територіальний центр і громадська організація у цьому допомагають», — розповідає Микола Дума, перший заступник сільського голови Байковецької ОТГ.

Закордонний досвід

Словаччина

Словаччина та її оперативні дії дали відсіч поширенню коронавірусу у країні. Так говорить виконавчий директор ІСМА in Europe Пітер Аг:

«Перший випадок у нашій країні було ідентифіковано 6 березня. Цей вірус поширився набагато повільніше в Словаччині, ніж, можливо, в інших країнах. Оскільки наша країна була однією з перших, яка дала йому справжню відсіч. Всього через чотири дні після першого випадку зараження в нашій країні закрили всі школи. Це було рішення, яке приймали органи місцевого самоврядування, мери, а також уряд. На п’ятий день після виявлення першого хворого, Словаччина закрила всі свої кордони для іноземців. Це означає, що тільки наші громадяни можуть повернутися додому, а ми не можемо виїхати з нашої країни. Або ж, якщо людина, яка живе і працює на відстані менше 30 кілометрів від кордону, може їздити на роботу. Також усі три наші аеропорти були закриті для особистих подорожей, а всі поїзди та автобуси перестали виїжджати за межі країни. Єдиний трансфер — це товари, для перевезення яких, звичайно, працюють всі поїзди та аеропорти, тому всі товари продовжують надходити до нашої країни».

Школи перестали працювати з 10 березня, а люди перейшли на дистанційну роботу. Пітер Аг повідомляє, що великою помилкою було те, що після закриття шкіл багато людей вирушили в оздоровчі центри та гірськолижні курорти, замість того, щоб залишатися вдома. Тож потрібно було ще 2-3 дні, щоб закрити всі ці місця, де люди були у великій кількості.

Закрили також усі громадські простори, такі як парки та дитячі майданчики. Не працюють торговельні центри, а продовольчі магазини та аптеки відкриваються на обмежений періоду часу.

Усі послуги органів місцевого самоврядування здійснюються зокрема електронною поштою — електронний зв’язок налагодили дуже швидко, каже Пітер Аг.

У Словаччині також людям не рекомендують виходити на вулиці без нагальної потреби та просять тримати дистанцію не менше 2 метрів, носити маски та рукавички.

Для послуг, які надаються в приміщенні міськради (наприклад, для весіль та похоронів) діють обмеження збиратися до 4 людей. Також країна заохочує людей викликати поліцію, коли вони бачать більше людей, які збираються в одному місці.

Станом на 18-й день спалаху коронавірусу у Словаччині протестували близько 4 000 людей, з них 204 — позитивні. У країні немає жодного летального випадку і є 7 одужань. Відзначимо, населення Словаччини — 5,4 мільйона мешканців.

Місто Карсон, Сполучені Штати Америки

Місто Карсон розташоване у Південній Каліфорнії поблизу портів Лонг-Біч та Лос-Анжелес, приблизно у 20 хв їзди на південь від Лос-Анжелеса.

Шерон Лендерс, міська менеджерка міста Карсон, розповідає, що місто почало діяти ще до того, як губернатор Каліфорнії оголосив про надзвичайну ситуацію в містах.

«Ми знали, що нам доведеться почати скорочувати штат і мати в своєму офісі все менше працівників заради безпеки. Ми намагалися зробити так, щоб соціальна відстань становила 6 футів (майже 2 метри — ред.) один від одного, та залишити якомога більше людей вдома. Ми почали зі скорочення тих, хто висловив бажання, виходячи з їхнього віку, стану здоров’я або необхідності бути вдома зі своєю дитиною, бо їхні діти не ходять до школи».

Також визначили рівень важливості функцій персоналу. Найважливіші функції включали громадську безпеку, технічне обслуговування інфраструктури, служби громадського обслуговування. Інших працівників відпустили додому. Людей попросили заповнити заявки на безробіття, адже завдяки їм вони могли отримати компенсації — 60 % зарплати. Решту їм компенсували за рахунок відпускних.

Для роботи з людьми похилого віку організували мобільну групу, яка приймає дзвінки від людей та допомагає доставити їм їжу.

Місто Люблін, Польща

Кшиштоф Становски, керівник Центру міжнародного співробітництва міста Люблін (Польща), міжнародний експерт SKL:

«Перше, що ми робили — це інформували. Це плакати, спілкування у Фейсбуці. Кожного дня мер організовує на Фейсбуці онлайн-конференцію, а мешканці ставлять питання. Друге — обмеження доступу до офісу та дистанційна робота для посадових осіб. Всі більше справ вирішуються по телефону та Інтернету. Дуже важливим є забезпечити фундаментальний сервіс для мешканців і гостей з України та інших держав. У Любліні багато іноземців. Було фундаментально важливо забезпечити можливість отримання дистанційних послуг, а також спеціальний номер соціального страхування для них. Без цього вони не мають підтримку нормального лікаря, не можуть купити щось в аптеці».

Також у місті закрили школи та громадські місця. У громадському транспорті обмежили кількість пасажирів та організували дезінфекцію транспорту.

«Ми думаємо, що пік у нас буде через три тижні. Ми в Любліні скасували всі публічні події до кінця травня. Це реальний період, в який ми не плануємо інших речей, крім боротьби з коронавірусом».

Місто Лієпая, Латвія

«Спочатку в Лієпаї була заборона збиратися разом більше ніж 200 людей, потім — 50, потім — 2. Такі обмеження диктувалися тим, на скільки швидко вірус поширюється країною», — каже Яніс Вілнітіс, мер міста Лієпая, Латвія. Місто має два кордони — морський та сухопутний.

«Якщо б повернути час назад, то я б був ще строгіший з тими, хто приїжджає із-за кордону. Їх би не відпускати зразу додому, а знайти можливість, щоб ці люди жили всі разом протягом 14 днів карантину у школах та концертних залах, оскільки, вони стоять пустими. І лікарі б слідкували за їхнім здоров’ям. І лише тоді, коли все добре, відпускати в місто, до сімей».

Яніс Вілнітіс розповідає, що у місті досі працює 4 дитсадка — по одному в кожному мікрорайоні.

«Ці дитячі садочки працюють, тому що, наприклад, двоє батьків працюють в лікарні або в поліції, або на заводі. В нас заводи продовжують працювати, адже важливо, щоб карантин якнайменше відобразився на економіці».

Місто Чеський Крумлов, Чехія

Радім Рауче, менеджер міста Чеський Крумлов:

«Наша країна так само, як і всі країни навколо нас, має недостатньо захисних засобів, таких як окуляри, маски, розчини для дезінфекції. Навіть медичному персоналу не вистачає цього. Але люди почали робити маски із тканини, і це приємно вражає. Дивна річ, уряд вирішив використати незаконно конфіскований алкоголь і віддати його аптекам для дезінфекції».

Для людей похилого віку організували закупівлю продуктів, аби ті не виходили з дому. А ресторани продовжують працювати, але лише для доставки.

Школи закриті, проте освітній процес не зупиняється. Навіть з’явилися спеціальні нові освітні канали для дітей та людей поважного віку, які навчають та займають аудиторію, щоб відволікти від поганих думок.

«Наше місто розпочало величезну кампанію в Інтернеті і на вулицях. Вона називається «Ми пройдемо через це». І ми намагаємось передавати людям позитивні емоції, просто підбадьорити їх. Тому що, насправді, не так багато ми можемо вдіяти, а намагатися підтримувати людей у хорошому настрої — можемо».

Швеція

У Швеції обстежено 25 тисяч людей, виявлено понад 2500 випадків, 50 людей померли — таку статистику розповів Магнус Лілестрьом, голова Асоціації міст та регіонів Швеції.

«Ми знаємо, що кількість інфікованих людей більша. Національна стратегія боротьби така, що ми тестуємо не всіх, а лише групи підвищеного ризику та медичний персонал. Ця хвороба дещо схожа на звичайний грип, але він нерівномірно впливає на різні групи населення і немає вакцини проти нього. Найбільш небезпечний він для людей похилого віку та людей, що мають інші проблеми зі здоров’ям. Тому ми особливо стежимо за цими двома групами. Наша стратегія — збити пік інфекції так, щоб кількість людей, яким потрібна допомога, не збільшувалася різко і не підвищувалося навантаження на систему охорони здоров’я, відділи інтенсивної терапії. Це виклик і для місцевої влади — вона відіграє дуже важливу роль у забезпеченні життєдіяльності громади і наданні першої допомоги. Вона відповідає за транспортування, надання допомоги людям похилого віку, закриття шкіл. Місцева влада стежить, щоб люди залишалися вдома, забезпечує вивіз сміття. Також нам треба стежити, щоб боротьба з вірусом не завдала більшої шкоди, ніж він сам».

Спрюс-Гроув, Канада

Канада дала раціональну відповідь на вірус, адже засвоїла уроки інших країн по всьому світу щодо обмеження подорожей та суворих правил до людей, які поверталися в Канаду. Так говорить Саймон Фарброзер, колишній президент Міжнародної асоціації менеджерів міст (ІСМА), менеджер міста Спрюс-Гроув, Канада.

«Чітка комунікація, цілісне призначення, інформування ради, інформування населення, впевненість, що наші рішення раціональні та логічні, а не емоційні — це те, що допомагає нам просуватися у цьому процесі. Ми справді не знаємо, що зрештою станеться. Але я впевнений, що в Канаді ми змогли запобігти масовому зростанню кількості захворювань, які відбуваються в деяких частинах світу. Нам пощастило, що ми не у тих частинах світу, де система охорони здоров’я, система виконання законів та система управління не настільки сильні, щоб справлятися з цією проблемою».

Тези експертів

Кризові комунікації: поради для громад

Лариса Мудрак, президентка Win Win Communications, партнерка з розвитку FBN Україна, розповіла, що сьогодні особливо важливо системно та якісно комунікувати із людьми, озвучувати правдиву інформацію людям та застосовувати всі можливі канали комунікації.

«На сьогодні в кризових комунікаціях, які з’явилися у зв’язку з пандемією коронавірусу, є чотири головних принципи. Це системність, правдивість, своєчасність та оптимізм — надихання гуртуватися, розуміти, що і це теж мине, колись ми повернемося до нормального життя, — розповідає Лариса Мудрак. — Обов’язково у кризових комунікаціях — план дій і ланцюжок комунікацій. Ми називаємо це «аптечкою комунікацій». Ви повинні знати, як, з ким, якими спільнотами в першу чергу комунікувати».

Також експертка порадила головам громад відверто говорити із людьми, а також зауважила, що саме вони сьогодні для людей є найкращим прикладом.

Як організувати дистанційну роботу

Катерина Борисенко, менеджерка проектів SocialBoost, ІТ-партнера програми DOBRE, презентувала інструментарій, який допоможе працювати в умовах дистанційної роботи:

«Ми використовуємо Viber, різні чати, але, крім цього, дуже раджу усім використовувати програми для планування задач. Наприклад, є українська розробка Worksection, яка дозволяє групам створювати задачі і контролювати їх виконання. Таким чином, ви краще розумієте, чим займаються ваші колеги. Це може бути Trello (українська розробка Asana) чи інші системи, які у звичайному житті використовуються проєктними менеджерами. Наприклад, ми використовуємо Worksection для контролю за платежами організації — щоб бачити, на якій стадії вони знаходяться. Це можна легко контролювати, не виходячи з дому. Також звертаю вашу увагу на деякі додатки системи Dosvit, яку ми пропонуємо громадам у рамках Програми DOBRE».

Скільки втратять громади через карантин

Ангела Бочі, експертка DOBRE з бюджетування та місцевих бюджетів презентувала дослідження, яке показує, як карантин позначиться на втратах місцевих бюджетів громад — партнерів програми DOBRE.

«Ми порахували, скільки складає плата за нерухомість, плата за землю в загальній сукупності, і ми можемо говорити, що близько 2 % місцеві бюджети втратять внаслідок прийнятих рішень, — розповідає Ангела Бочі. — Ми працюємо в 7 областях, їх ми і аналізували. Якщо говорити загалом, то 75 громад за 2 місяці тільки по двох податках втратять близько 100 мільйонів гривень. Податок на нерухомість та землю — це тільки невелика частина того, на що можуть вплинути карантинні заходи. Є податки, на які вплив буде здійснено опосередковано. Це податок ПДФО. Він складає близько 50-60 % доходів бюджетів, за винятком тих громад, де промисловість дуже розвинута. Там цей податок може складати 60-70 %. Це означає, що якщо у нас є спад ділової активності, є звільнення, то бюджет недоотримує ці надходження. Далі місцевій владі треба буде думати, як компенсувати ці втрати. Наступні два податки, які складають значну частину, — це єдиний податок і акцизний податок. Єдиний податок 10-15 % надходжень до бюджету ОТГ. Поки що за ці 2 місяці ми не прогнозуємо істотний спад по цьому надходженню, але можемо сказати, що якщо ФОПи будуть закриватися, то місцевий бюджет буде втрачати. Якщо говорити про акцизний податок, то це 6 % від сукупності надходжень до бюджету громад, які мають АЗС на території громади, і будь-яке скасування цього податку негативно вплине на бюджет громади. Компенсуючих механізмів на рівні громади дуже і дуже мало. Є ще ряд податків, які не є істотними у відсотковому відношенні, але показують загальну ділову активність на території громад».

Першочергові завдання громад

До яких наслідків можуть призвести впроваджені обмежувальні заходи для органів місцевого самоврядування у короткій та довгостроковій перспективі, говорив Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України:

«У нас в складі Асоціації близько тисячі муніципалітетів, це і маленькі селищні муніципалітети, і великі міста, і ОТГ, і малі і середні міста. Карантин призведе до скорочення надходжень до бюджетів усіх рівнів. Очікуємо, що це буде на рівні 20 %. Другий момент — це, звісно, соціальна ситуація, яка буде в населених пунктах з відсотком безробіття у зв’язку з тим, що багато малого та середнього бізнесу не витримає умов карантину».

Які кроки потрібні зараз, на думку Олександра Слобожана, можна подивитися у відео спікера.

Валентина Полтавець, виконавча директорка Асоціації об’єднаних територіальних громад, зазначила, що сьогодні громади мають два пріоритетних завдання: дотримуватися завдань державної політики та оперативно реагувати на потреби громади на місцях.

«Мери малих міст і голови громад — це кризові менеджери, які завжди працюють у кризових ситуаціях, тому що вони виникають у громадах досить часто. Навіть саме створення громад, перебирання на себе повноважень, організація життєдіяльності громад — це теж були непрості виклики. Зараз для голів ОТГ два напрямки, над якими вони працюють: виконати рішення, які приймаються на центральному рівні, і забезпечити функціонування громад в умовах карантину. Якщо завдання державних органів влади — це забезпечення медицини другого рівня, щоб вона функціонувала і була готова приймати хворих, то для громад, для місцевого самоврядування сьогодні створюються кризові штаби в кожному муніципалітеті, щоб забезпечити життєдіяльність своїх громад».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі