Теми статей
Обрати теми

Соціальна няня: чи є потреба?

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Турбота про дітей, про їх добробут та безпеку — найважливіший напрям соціальної роботи, що проводиться в громадах. Кожен ОМС шукає власні шляхи вирішення тих чи інших соціальних проблем, які зачіпають дитячі інтереси. Однак впевнені, що для кожної ради є актуальною проблема, коли батькам немає з ким залишити дитину, особливо в сім`ях, в яких виховуються діти з особливими потребами, та сім`ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. З цієї причини однією з форм роботи з такими сім’ями може бути послуга «Соціальна няня» (послуга з короткотривалого догляду за дитиною), яка успішно впроваджена у м. Чугуєві. Що це за послуга та як вона працює, ми запитали Вікторію Корощупову — директора Чугуївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

З перших вуст

Проєкт «Соціальна няня» взят із практики роботи соціальних служб з сім’ями. Послуга з короткотривалого догляду за дитиною «соціальна няня» є інноваційною формою роботи, яка підвищує рівень соціальної захищеності сімей з дітьми, формує відповідальне ставлення батьків до виховання дітей та знижує ризики виникнення нещасних випадків, пов’язаних із дітьми. Послуга є безкоштовною і спрямована на підтримку одиноких батьків, сімей, в яких виховуються діти з інвалідністю, та сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Вікторіє, розкажіть, як саме виникла ідея такої послуги?

У 2017 році для істотного поліпшення якості роботи з сім’ями Чугуївським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з громадською організацією «Радіохвиля» було підготовлено проєкт під назвою «Служба «Соціальна няня». Проєкт був підтриманий Харківським інститутом соціальних досліджень в рамках проєкту «Посилення ролі місцевих громад у прийнятті рішень щодо надання соціальних послуг» і він реалізовувався у м. Чугуєві протягом 4 місяців.

Ідея виникнення послуги з короткотривалого догляду за дитиною пов’язана із життєвою ситуацією, яка трапилась у м. Чугуєві. До нашого міста приїхала молода одинока жінка з чотирма маленькими дітьми: старшому виповнилось 5 років, а молодшому було лише 1 місяць. Жінка орендувала житло та дійсно знаходилась у дуже скрутному становищі. Через певний час молодша дитина серйозно захворіла та потребувала медичної допомоги в лікарні. Звичайно, жінка була змушена залишити трьох маленьких дітей самих вдома. Родичів, знайомих, друзів у жінки не було, оскільки вона нещодавно приїхала до м. Чугуєва з іншого населеного пункту. Тому надати допомогу їй було нікому, а малолітні діти на тривалий час залишались вдома наодинці, що спричиняло загрозу для їх життя та здоров’я. Адже хоча жінка й залишала хвору дитину в лікарні на піклування медиків, час від часу вона приходила до малюка, щоб дізнатись про його здоров’я. Відтак, вдома інші діти на час відсутності матері залишались самі. Безперечно, лікарі повідомили про цей випадок Чугуївській міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Реакція була швидка: цій сім’ї надали необхідну допомогу та взяли під соціальний супровід.

Історія багатодітної мами викликала у місцевої влади відповідну реакцію на проблему. Адже дійсно, інколи батьки в нашому місті не мають змоги вирішувати ті чи інші питання, оскільки немає з ким залишити дітей. Під час роздумів й з’явилась ідея створення такого проєкту.

Після завершення проєкту був зроблений аналіз роботи та за ініціативою міського голови послуга з короткотривалого догляду за дитиною «соціальна няня» була введена на постійну основу в роботу центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Як вирішувалась кадрова складова проєкту «Служба «Соціальна няня»?

У такій важливій справі, як догляд за дітьми, кадровій складовій у межах проєкту та в межах його завершення приділялась особлива увага. Для реалізації проєкту були підібрані та навчені 3 працівника. За освітою — 1 психолог та 2 медсестри, на яких покладалась функція «соціальної няні». Усі працівники перед безпосереднім виконанням своїх обов’ язків проходили підготовку в Чугуївському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за розробленою програмою. Слід зазначити, що в межах проєкту всі вони працювали з великою навантаженістю та інтенсивністю і всі дуже якісно впорались зі своїми обов’язками. Тим паче, що соціальна робота такого напряму включає в себе соціальне обслуговування і психолого-соціальну підтримку сімей найбільш уразливих категорій. Адже і в межах проєкту, і сьогодні користуються цією послугою родини, які в сукупності мають 2-3 проблеми одночасно — наприклад, самотня і багатодітна мати, або одинока мати, яка має дітей з інвалідністю, тобто це сім’ї, які дуже гостро потребують особливої уваги та підтримки з боку соціальних служб. Якщо говорити про результати, то послуга з короткотривалого догляду за дитиною збільшила досвід соціальних працівників щодо роботи з сім’ями. Послуга є дуже потужною та ефективною, вона дозволяє контролювати сім’ю, навчати сім’ю методам виховання, дозволяє мобілізувати всі внутрішні ресурси батьків щодо налагодження нормальної життєдіяльності та формує відповідальне батьківство.

Що входить до послуги «соціальна няня»?

Вже протягом 2,5 років надається допомога батькам у короткотривалому догляді за дитиною, яку здійснює 1 фахівець із соціальної роботи центру:

— супроводжує сім’ї з дітьми у лікувальних закладах;

— супроводжує дітей до школи чи дитячого садка;

— навчає молодих батьків навичкам догляду за дитиною;

— надає вільний час батькам для вирішення нагальних проблем життєдіяльності сім’ї, вирішення соціально-побутових питань.

Станом на сьогодні цією послугою користується більше 40 сімей. Кожна родина, яка підпадає під критерії щодо надання цієї послуги, має змогу звернутись за допомогою до Чугуївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Яка, на ваш погляд, мета послуги «соціальна няня»?

Я вважаю, що ця послуга, перш за все, допомагає подолати проблему бездоглядності дітей та зменшує ризики виникнення нещасних випадків щодо дітей, а також ця послуга формує засади відповідального батьківства, особливо що стосується молодих сімей, які не мають досвіду у вихованні дітей та не мають підтримки родичів. Також не в кожної родини є поруч бабусі чи дідусі, або інші родичі, які можуть вчасно прийти на допомогу та доглянути за дітьми, поки батьки вирішують важливі питання. Таким чином підвищується рівень соціальної захищеності сімей з дітьми.

Від редакції:

Не плутайте урядовий проєкт «муніципальна няня (підтримка українських сімей, в яких народжуються діти. Незалежно від того, виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, держава виплачуватиме такій сім’ї щомісячну компенсацію на няню. Безповоротна допомога від Уряду прив’язана до прожиткового мінімуму для дітей) та послугу «Соціальна няня».

Які результати від впровадження послуги отримала громада?

Якщо говорити про результати проєкту, то це величезний досвід в роботі з родинами. Позитивна атмосфера спілкування з сім’ями, а на підставі цього і підвищення рівня довіри до соціальних служб, руйнує всі перешкоди, які виникають у соціальній роботі. Таке спілкування виводить на новий рівень роботу з сім’єю. Послуга короткотривалого догляду за дитиною є дуже потрібною та ефективною послугою, яка дозволяє контролювати сім’ю, навчати сім’ю методам виховання, дозволяє мобілізувати всі внутрішні ресурси батьків щодо налагодження нормальної життєдіяльності та відповідального батьківства. Взагалі така ініціатива дійсно забезпечила профілактику дитячої бездоглядності.

Які складнощі виникають під час надання послуги з короткотривалого догляду за дитиною?

Усі ми розуміємо, що робота з дітьми — це не лише навички та відповідні уміння, але й величезна відповідальність. Тому працівника, який виконує функцію «соціальної няні», треба ретельно підбирати та обов’язково навчати. А ще ці люди повинні мати високі моральні якості — бути порядними, оскільки вони вхожі до житла людей. Сьогодні у нас в центрі працює один фахівець із соціальної роботи, яка приймала участь спочатку у проєкті, а потім була прийнята на постійну роботу і вже тривалий час працює з сім’ями. Ще одним питанням є забезпечення послуги транспортом для оперативності та якості її надання. Оскільки є потреба у відвідуванні різних служб або лікувального закладу за короткий проміжок часу. У вирішенні цієї проблеми сьогодні нам допомагає наш соціальний партнер — Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чугуївської міської ради директор Т. Семилетова.

Чим відрізняється «соціальна няня» від «муніципальної няні»?

Це принципово різні види соціальної підтримки сім’ї. Послуга, яка надається Чугуївським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, є повністю безкоштовною і спрямована на підтримку найбільш вразливих категорій сімей. Що стосується послуги «муніципальна няня», то слід зазначити, що з 2019 року в Україні запрацював ще один вид соціальної допомоги молодим батькам. Це додаткова грошова допомога від Уряду молодим сім’ям, які наймають на договірній основі та договореній оплаті особу у приватному порядку, яка доглядає за дитиною. І частину коштів держава компенсує сім’ї за ці витрати.

«Соціальна няня» працює за іншим механізмом. Це не виплата компенсації батькам, а допомога на короткий термін (кілька годин) для вирішення певних проблем родини, що перебуває у кризовому становищі. Наша «соціальна няня» працює у встановленому режимі. Протягом дня «соціальна няня» може відвідати кілька сімей, які потребують допомоги. Наразі така послуга у місті стала доволі востребуваною. І якщо спочатку послуга фінансувалась за рахунок гранту Європейського Союзу, то зараз — із бюджету міста, і це є величезна заслуга міського голови. У цілому методика такої роботи з сім’ями є дуже ефективною та необхідною в загальному комплексі підтримки та допомоги сім’ям з дітьми. Це хороший старт для підвищення обізнаності та набуття практичного досвіду для соціальної роботи з сім’ями для інших громад.

Редакція видання «Місцеве самоврядування» висловлює вдячність керівництву Чугуївської міської ради Харківської області за допомогу у підготовці матеріалу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі