Теми статей
Обрати теми

Юристу на замітку: знову змінено процесуальні строки у зв’язку з карантином

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
17.07.2020 нарешті набув чинності Закон України від 18.06.2020 № 731-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»1.

1 Далі за текстом — Закон.

Як рахувати строки?

Цим Законом передбачено, що процесуальні строки, які були продовжені у зв’язку з установленням карантину (відповідно Закону України від 30.03.2020 № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»), закінчуються через 20 днів.

А отже, усі автоматично продовжені строки (на подання відзиву, відповіді на відзив, заперечення, доказів, апеляції тощо) закінчаться 5 серпня. Рішення судів набудуть законної сили 06.08.2020. Проте, у травневому номері нашого видання ми розміщували Методичні рекомендації щодо обрахунку процесуальних строків на період карантину: «якщо процесуальний строк почав перебіг до 12.03.2020, то його тривалість буде дорівнювати: кількість днів строку, визначеного законом, які пройшли до 12.03.2020, + період карантину + кількість днів строку, які залишись від визначеного законом строку». Якщо керуватися наведеною формулою, строки набуття чинності судовим рішенням будуть інші.

Уявімо собі, що рішення суду було проголошено 28 лютого 2020 року. Строк на апеляційне оскарження становить 30 днів та починається з 29.02.2020. Проте, у зв’язку із карантином, цей строк продовжено на період карантину. Згідно зі згаданими рекомендаціями до карантину минуло 12 днів. Далі строк карантину з 12.03.2020 по 05.08.2020 не рахується. 18 днів, що залишились, закінчаться 23 серпня, проте це вихідний день, далі святковий. Отже, останнім днем для вчасного подання апеляційної скарги буде 25 серпня. У разі якщо скаргу подано не буде, рішення суду набуде законної сили 26.08.2020.

Також протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мали право на продовження процесуальних строків із підстав, установлених цим Законом.

Закон також уніс зміни до ЦПК України, ГПК України та КАС у частині розширення переліку поважних причин неприбуття до суду або не виконання певного процесуального обов’язку на період карантину. Нагадаю: наразі карантин продовжено до 31 серпня.

Під час дії карантину суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки, поновлює процесуальні строки, встановлені нормами процесуальних кодексів, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі