Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про інформацію, зазначену у витягу із Державного земельного кадастру

Загурська Аліна, юрист Юридичної компанії «Лагерта», експерт із земельних питань
Що робити у ситуації, коли отримали витяг із Державного земельного кадастру, а в ньому, крім нас, зазначено ще одного власника земельної ділянки?

Доволі поширена ситуація, яка може виникнути у випадку, коли, наприклад, двом земельним ділянкам помилково присвоєно один кадастровий номер і, відповідно, двом суб’єктам речових прав на нерухоме майно видано два різні державні акти на право власності на земельну ділянку.

Інша, не менш поширена причина виникнення такої ситуації — технічні помилки, допущені органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру.

Наявність таких помилок унеможливлює реалізацію особою своїх прав власника земельної ділянки, оскільки остання не зможе нею розпорядитися в силу того, що, фактично, земельна ділянка має ще одного власника.

Більше того, у разі державної реєстрації права власності на земельну ділянку за однією особою, яка є власником земельної ділянки з продубльованим кадастровим номером, іншій буде відмовлено у державній реєстрації права у зв’язку з наявністю суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно.

Натомість вихід з даної ситуації є, і він полягає у виправленні помилок, допущених при веденні Державного земельного кадастру.

Але, звертаючись до державного кадастрового реєстратора із заявою щодо виправлення помилково внесених до Державного земельного кадастру даних, заявники часто отримують відповідь з рекомендацією звернутись для виправлення відомостей щодо власника земельної ділянки до суб’єкта державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Що ж з цього приводу передбачає закон?

Порядок виправлення помилок, допущених при веденні Державного земельного кадастру, визначений ст. 37 Закону України від 07.07.2011 № 3613-VI «Про Державний земельний кадастр» (далі — Закон про Державний земельний кадастр).

Так, у разі виявлення заінтересованою особою помилки, допущеної у відомостях Державного земельного кадастру, остання письмово повідомляє про це орган, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, який, у разі підтвердження невідповідності, в день надходження повідомлення безоплатно виправляє допущену помилку та не пізніше наступного дня повідомляє про це заінтересовану особу.

Якщо ж помилка виявлена органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, зазначений орган у п’ятиденний строк письмово повідомляє про це заінтересовану особу.

У разі виявлення помилки у присвоєнні кадастрового номера земельній ділянці орган, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, у п’ятиденний строк вчиняє такі дії:

— складає в електронній та паперовій формі протокол виправлення помилки;

— безоплатно виправляє помилку в кадастровому номері шляхом присвоєння земельній ділянці нового кадастрового номера, наступного за останнім у відповідному кадастровому кварталі;

— письмово повідомляє про це власників, користувачів відповідної земельної ділянки.

Зазначена процедура передбачена п. 157 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2012 № 1051.

А як у судовій практиці?

Відмови територіальних органів Держгеокадастру у виправленні помилок в кадастровому номері земельної ділянки визнаються протиправними з огляду на положення Закону про Державний земельний кадастр та Порядку ведення Державного земельного кадастру, наведені вище.

Більше того, вирішуючи спір у правовідносинах, про які йдеться, суди зобов’язують територіальні органи Держгеокадастру виправляти помилки у присвоєнні кадастрового номера земельній ділянці, а суб’єктів державної реєстрації прав — проводити державну реєстрацію права власності на земельну ділянку після виправлення помилки у присвоєнні кадастрового номера (рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 07.08.2018 у справі № 806/2426/18, залишене без змін постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 23.01.2019 та постановою Верховного Суду від 05.05.2020).

Так, у вказаній справі суди дійшли висновку, що у разі наявності належних, допустимих, достовірних та достатніх доказів, які підтверджують право власності особи на земельну ділянку, така особа має право вимагати виправлення помилок, допущених суб’єктами владних повноважень, наявність яких фактично позбавляє власника можливості реалізувати своє право розпорядження земельною ділянкою.

Тож, як бачимо, на законодавчому рівні закріплено механізм виправлення помилок, допущених при веденні Державного земельного кадастру, у тому числі у присвоєнні кадастрового номера земельній ділянці, а відмови територіальних органів Держгеокадастру у такому виправленні є незаконними, що підтверджується судовою практикою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі