Теми статей
Обрати теми

Щодо державної реєстрації права оренди на земельні ділянки

Витяг із листа Мін’юсту від 19.10.2020 № 46559/19406-26-20/8.4.3

Міністерство юстиції розглянуло листа <...> щодо державної реєстрації права оренди на земельні ділянки та <...> повідомляє.

Перш за все, звертаємо увагу, що Міністерство юстиції листом від 11 вересня 2020 року № 238/8.4.1/32-20 (копія додається) інформувало, що з 11 вересня 2020 року технічним адміністратором Державного реєстру речових прав на нерухоме майно оновлено програмне забезпечення цього реєстру, яке забезпечує можливість повноцінно реалізовувати норми Закону України від 05 грудня 2019 року № 340-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» (далі — Закон № 340-IX).

Зокрема у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно створені нові поля, які є обов’язковими для заповнення під час державної реєстрації права оренди, емфітевзису та суперфіцію на земельні ділянки, а саме:

«Дата укладання договору (після 2013 року) / Дата державної реєстрації (до 2013 року)» — поле забезпечує можливість державному реєстратору прав на нерухоме майно обрати в календарі відповідну дату;

«Строк:» «рік» «місяць» «день» — поля забезпечують державному реєстратору прав на нерухоме майно можливість обрати відповідну кількість років. У разі, якщо договір передбачає строк, який обраховується роками і днями, зазначені поля дозволяють обрати відповідну кількість років і днів;

поле «Дата закінчення дії» за допомогою програмних засобів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заповнюється автоматично на підставі інформації, зазначеної у вищезазначених полях.

Щодо правильності визначення дати укладення договору слід зазначити.

Законом № 340-IX внесено зміни до Земельного кодексу України, Закону України «Про оренду землі», Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» в частині врегулювання як відносин користування землею, так і державної реєстрації такого права користування, що набрали чинності з 16 липня 2020 року.

У той же час для договорів оренди землі, укладених до 16 липня 2020 року, розділ IX «Перехідні положення» Закону України «Про оренду землі» доповнено абзацами третім і четвертим такого змісту:

«Договори оренди земельних ділянок приватної власності, а також земельних ділянок державної або комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди, що перебувають у власності орендаря, укладені до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», у разі їх продовження (укладення на новий строк) мають містити умови, передбачені статтею 33 цього Закону та статтею 1261 Земельного кодексу України.

Правила, визначені статтею 1261 Земельного кодексу України щодо поновлення договорів оренди землі, поширюються на договори оренди землі, укладені або змінені після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», а поновлення договорів оренди землі, укладених до набрання чинності зазначеним Законом, здійснюється на умовах, визначених такими договорами, за правилами, чинними на момент їх укладення».

Слід відмітити, що як станом на 01 січня 2010 року, так і станом на 15 липня 2020 року Закон України «Про оренду землі» передбачав процедуру поновлення договору оренди землі. Проте станом на 01 січня 2020 року відповідна норма не містила деталізованого порядку здійснення такого поновлення договору оренди землі. Починаючи з 12 березня 2011 року Закон України «Про оренду землі» вже передбачав укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі), що залишилося до 16 липня 2020 року.

Враховуючи відповідну правову конструкцію, слід констатувати, що у разі коли мова йде про поновлення договору відповідно до норм статті 33 Закону України «Про оренду землі» у редакції до 16 липня 2020 року, сторони, укладаючи договори (новий договір оренди землі чи додаткова угода до існуючого договору оренди землі) на її реалізацію, поновлюють договір оренди землі, а не продовжують дію договору оренди землі.

За таких умов, у випадку, описаному у листі, якщо договір оренди землі було укладено 01 жовтня 2010 року строком дії до 01 вересня 2020 року, а додаткова угода про поновлення договору оренди землі була укладена 15 жовтня 2020 року строком на 5 років, то у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно у полі «Дата укладання договору (після 2013 року) / Дата державної реєстрації (до 2013 року)» слід обрати в календарі дату 15 жовтня 2020 року (дату укладення договору, за яким поновлюється договір оренди землі), а у полі «Строк:» «рік» «місяць» «день» обрати вкладку «рік» та вказати 5 років. <...>

Перший заступник Міністра Є. Горовець

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі