Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Чи зберігається за колишнім депутатом ради, який працював секретарем ради, попередня посада керуючого справами виконавчого комітету?

Положеннями ч. 2 ст. 33 Закону України від 11.07.2002 № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад» (далі — Закон № 93) передбачено, що депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації. У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету.

Разом із тим згідно з положеннями ч. 1 ст. 33 цього Закону у разі обрання депутата місцевої ради на виборну посаду у раді, на якій він працює на постійній основі, трудовий договір із ним за попереднім місцем роботи припиняється відповідно до законодавства. З працівником, якого прийнято на роботу (посаду), що її виконував (займав) депутат місцевої ради, укладається строковий трудовий договір. Цей договір розривається у разі повернення депутата місцевої ради на роботу, але не пізніш як через три місяці після припинення повноважень депутата місцевої ради.

Відповідно до норм абз. 4 ч. 1 ст. 10 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) посада керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету ради не може бути збережена за особою, що перейшла на іншу виборну посаду, оскільки законодавством на час її відсутності не передбачено можливості прийняття іншої особи. Тобто інша особа, що буде працювати на цій посаді, має строк своїх повноважень до завершення строку повноважень виконавчого комітету, а не на час відсутності основного працівника.

Потрібно також враховувати, що посада керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету ради є виборною (ст. 3, 10 Закону № 2493), на яку особа затверджується відповідною радою. Строк роботи на цій посаді обмежується строком повноважень відповідного складу виконавчого комітету (ч. 1 — 3 ст. 51 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Таким чином, на нашу думку, збереження посади керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету ради за депутатом, який працює у раді на постійній основі, не передбачено. Також він не має права і на збереження середньої заробітної плати, що передбачене абз. 3 ч. 2 ст. 33 Закону № 93.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі