Теми статей
Обрати теми

Про юрисдикцію спорів щодо суміжного землекористування

Позивач звернувся до адміністративного суду із позовом до Держгеокадастру, в якому просив визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо невнесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку, землекористувачем якої є позивач. Крім того, позивач просив зобов’язати відповідача вчинити відповідні дії, а також скасувати державну реєстрацію цієї земельної ділянки, землекористувачем якої визначено ТОВ. Про це йдеться у постанові Великої Палати Верховного Суду від 11.09.2019 у справі № 826/5562/17 (провадження № 11-34апп19), з якою можна ознайомитись за посиланням www.reyestr.court.gov.ua/Review/84975977.

Звернення позивача до адміністративного суду обумовлено тим, що межі зареєстрованої за ТОВ земельної ділянки накладаються на межі земельної ділянки позивача, на якій розташована належна позивачеві на праві власності нежитлова будівля. Тобто позивач вважав, що має місце приватноправовий інтерес, на захист якого, по суті, направлено звернення до суду з вимогою про скасування державної реєстрації земельної ділянки за третьою особою.

Позиція Великої Палати Верховного Суду є такою: на підставі дій суб’єкта владних повноважень щодо державної реєстрації земельної ділянки у третьої особи виникло речове право, правомірність набуття якого оспорював позивач, відтак спір стосується приватноправових відносин і не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства. Велика Палата Верховного Суду вважає помилковими висновки судів про те, що спір у цій справі є публічно-правовим і належить до юрисдикції адміністративних судів. Постанова набирає законної сили з дати її прийняття (оприлюднено: 17.10.2019), є остаточною та оскарженню не підлягає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі