Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Витяг із листа Мінсоцполітики від 09.01.2020 № 185/0/290-20/52

Директорат норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики <...> щодо застосування норм постанови Кабінету Міністрів України щодо застосування норм постанови Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 № 708 «Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також працівників державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 № 468) (далі — постанова № 708) у частині встановлення надбавки за роботу з особливими умовами праці і в межах компетенції повідомляє.

Постановою № 708 (зі змінами) встановлено щомісячну надбавку за роботу з особливими умовами праці у граничному розмірі 50 відсотків посадового окладу працівникам державних і комунальних установ, закладів, організацій, які фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, на період до завершення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Зазначена постанова була розроблена з метою матеріального стимулювання працівників, які виконують свої обов’язки в особливих умовах праці, пов’язаних із підвищеною небезпекою та посиленою відповідальністю в бюджетних установах, закладах та організаціях, що фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення.

Норми постанови № 708 не поширюються на державних службовців державних органів, органів прокуратури, судів тощо, заробітна плата яких виключно складається з виплат, передбачених окремими законами України.

Так, відповідно до статті 50 Закону України «Про державну службу» (далі — Закон) заробітна плата державного службовця складається з: посадового окладу; надбавки за вислугу років; надбавки за ранг державного службовця; виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця; виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою державної служби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою; премії (у разі встановлення). Такої виплати, як надбавка за роботу з особливими умовами праці, Законом не передбачено.

Водночас згідно з абзацом восьмим пункту 14 Прикінцевих та перехідних положень Закону (дію подовжено до кінця 2021 року) керівники державної служби у межах економії фонду оплати праці мають право встановлювати державним службовцям додаткові стимулюючі виплати відповідно до Положення про застосування стимулюючих виплат, що затверджується Кабінетом Міністрів України. До таких стимулюючих виплат належать надбавка за інтенсивність праці та надбавка за виконання особливо важливої роботи.

Що стосується посадових осіб органів місцевого самоврядування, то відповідно до статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування визначаються Кабінетом Міністрів України. Джерелом формування фонду оплати праці є місцевий бюджет.

Згідно з частиною 4 статті 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» самостійність місцевих бюджетів гарантується власними та закріпленими за ними на стабільній основі законом загальнодержавними доходами, а також правом самостійно визначати напрями використання коштів місцевих бюджетів відповідно до закону. Відповідно до статті 55 цього Закону голова районної, обласної, районної у місті (у разі її створення) ради є розпорядником коштів, передбачених на утримання ради та її виконавчого комітету.

З огляду на зазначене, вважаємо, що посадовим особам органів місцевого самоврядування, які розміщені в населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, за рішенням голови відповідної ради (за рішенням ради) за рахунок коштів місцевого бюджету може встановлюватись надбавка за роботу з особливими умовами праці у граничному розмірі 50 відсотків посадового окладу, яка передбачена постановою № 708 (із змінами).

Водночас зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами. За своєю природою вони мають інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

Генеральний директор Директорату Ю. Кузовой

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі