Теми статей
Обрати теми

Практики Полтавщини: міжмуніципальне співробітництво

Ні для кого не є новиною, що одним із важливих завдань органів місцевого самоврядування є розвиток території громади. Великі можливості для цього надає такий інструмент, як міжмуніципальне співробітництво, запроваджений на законодавчому рівні. Полтавщина вже давно взяла його собі на озброєння, і сьогодні ми готові поділитися своїм досвідом. У 2017 році чотири ОТГ Кременчуцького району (Омельницька, Пришибська, Недогарківська, Піщанська) і Білецьківська сільська рада об’єдналися задля розвитку сільського туризму. У рамках спільного проєкту на умовах міжмуніципального співробітництва було утворено комунальну установу «Кластер зеленого туризму територіальних громад Кременчуцького краю «П’ять перлин Дніпра».

Кожен з учасників співробітництва має свою «перлинку» Кластеру.

Омельницька ОТГ пишається історично відомими видатними постатями та подіями, що формують туристичну привабливість громади. У липні 1890 року в козацькому селі Омельник Кременчуцького району в складі експедиції професора В. В. Докучаєва природознавець та академік Володимир Іванович Вернадський вивчав геологію, археологію та ґрунти.

У селі Омельник бере свій початок «Екологічна стежина ім. В. І. Вернадського», яка має такі локації:

1. Парк ім. В. І. Вернадського.

Це територія екологічної стежини парку ім. В. І. Вернадського, де встановлений на гранітному постаменті пам’ятний знак видатному діячеві, розроблений скульптором В. І. Волковою та відкритий у 2004 році.

2. Музей хліба «Чарівна хлібинка».

У ньому зібрана велика кількість надзвичайно цікавих та самобутніх експонатів: і коровай, від якого так хочеться посмакувати шматочок; і пряниковий чоловічок, котрого на Різдво виліпив волонтер із Америки; і спеціальний сорт жита «Боротьба»; і хліб для космонавтів, схожий на гематоген.

3. Історико-етнографічний музей «Віковічна спадщина».

У цьому музеї можна ознайомитись з експонатами українського побуту, пам’ятками Другої світової війни, унікальними рушниками та вишиванками, котрим понад 100 років.

4. Художня портретна галерея ім. В. І. Вернадського.

У галереї зберігаються найцікавіші портрети В. І. Вернадського. Також у ній є зібрання книг, де академік висвітлював свої ідеї та відкриття. Величезні банери з описом маршруту екологічної стежини дійсно вражають та запрошують туриста пройти та відчути маршрут екологічною стежиною, котрою мандрував науковець.

5. Головкові кручі «Стежина, мов генієм писана картина».

Головкові кручі — один з пунктів маршруту екологічної стежини.

Ці кручі дійсно дивовижні! Це надзвичайно живописна місцевість на березі річки Псел.

Саме на Головкових кручах В. І. Вернадський зробив геологічний зріз ґрунту, досліджуючи який було відкрито цілу низку корисних копалин, що знаходяться в нашому регіоні.

6. Садиба «У Галі в садочку».

Власники садиби — подружжя, яке вже 40 років разом, Задорожні Василь і Галина. Люди — привітні, талановиті та творчі. Господиня Галина полюбляє доглядати за квітами та власним садочком, захоплюється вишиванням хрестиком. Постійно працюють над благоустроєм власної садиби.

Для туристів може бути організовано:

— майстер-клас з виготовлення виробів із дерева (вулик своїми руками);

— розповідь про цілющі збори трав та пасіку в мініатюрі;

— частування трав’яним чаєм та власним медом;

— частування українськими стравами;

— фотосесію із козою у намисті, дегустацію корисного козячого молока;

— дитячий майданчик.

На території Недогарківської ОТГ можна насолодитися кінною прогулянкою вздовж узбережжя Кременчуцького водосховища або ж піднятись верхи на гору Пивиху.

«Кінний двір на Пивисі» пропонує безліч послуг, серед яких:

— навчання верховій їзді;

— прогулянки верхи на Пивиху та узбережжям Кременчуцького водосховища;

— фотосесія;

— підготовка вершника до змагань;

— іпотерапія;

— участь у догляді за тваринами.

Гора Пивиха відома не лише своєї красою, а й розмаїттям порід: рідкісний блакитний мергель, глина, пісок, гіпс. Глина різних кольорів має лікувальні властивості.

У Піщанській ОТГ можна відвідати страусину ферму та медове господарство бджолярів Гречаних. Окрім збору меду, тут облаштували пересувний будиночок із вуликів для апітерапії. Навіть 15 хв перебування в такому будиночку сприяє поліпшенню настрою, знімає втому, підсилює імунітет.

У Білецьківській сільській раді радо вітатиме етномузей садиби «Білецьківська слобода», яка зберігає історичні знахідки козацької культури (посуд, вишиванки, предмети побуту).

В екосадибі організовують майстер-класи з приготування пастили та напою «суриця».

У Пришибській ОТГ — промисловий туризм. Можливі екскурсії на Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати.

Робота над удосконаленням туристичних маршрутів триває постійно.

Громади не лише витрачають власні кошти на популяризацію та промоцію власних територій, а й постійно залучають кошти з інших джерел. Так, у рамках щорічного обласного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад Полтавської області, ініційованого Полтавською обласною радою, Піщанська ОТГ (як головний суб’єкт співробітництва) залучила 800,0 тис. грн. на закупівлю мобільного сценічного комплексу для розвитку фестивального туризму в рамках цієї ж кластерної моделі розвитку сільського туризму.

У Новосанжарському районі реалізовано пілотний проєкт із запровадження інтегрованої системи поводження з ТПВ, розробленого експертами Проєкту GIZ «Реформа управління на сході України».

Бізнес-план передбачає впровадження роздільного способу збирання ТПВ з виділенням пластику, поліпшення санітарного стану територій громад та упорядкування сміттєзвалища у селищі Зачепилівці.

Спочатку було проведено прибирання територій 912 несанкціонованих сміттєзвалищ.

Серед учнів шкіл району проведено акції «Пластикові скарби» і фестиваль «Збери сміття — збережи дерево життя». Потім проведено конкурс на визначення підприємства, яке буде здійснювати вивезення твердих побутових відходів, — Дочірнє підприємство «Комунтех» Комунального підприємства «Джерело» Новосанжарської селищної ради.

Інвестиційні капіталовкладення спрямували на поповнення матеріально-технічної бази (придбано сміттєвози та бульдозер для полігона).

Але співробітництво продовжилось новим договором уже як спільне фінансування КП.

На Зачепилівському сміттєзвалищі встановили електронні ваги і камери відеоспостереження на захист від самовільного засмітнення полігона.

Результати, яких було досягнуто, такі:

1. За рік кількість абонентів, яких обслуговує КП, збільшилась на 15 %.

Сьогодні при невисоких тарифах (8 грн. на 1 особу), визначених Громадою, рентабельність послуг з вивезення сміття складає 2 % для населення і майже 17 % — для решти споживачів.

2. За рік КП вдалося знизити собівартість послуг з вивезення сміття на 3,62 грн. при незмінній чисельності та незмінній техніці. Для 2 тис. абонентів ці заощадження складають 93 тис. грн. на рік.

3. Придбання бульдозера для ущільнення відходів на полігоні ТПВ допомогло ефективніше планувати полігон, дотримуватись технічних та екологічних стандартів роботи і продовжити строк експлуатації звалища.

У 2016 році прогнозна ємність полігона становила 36,0 тис. м куб з розрахунку на 3 — 5 років. Зараз ресурсні можливості полігона збільшено до 6 — 8 років.

У Пирятинському районі свій тернистий шлях. Пирятинська ОТГ (17 тис. осіб) розпочала також з благоустрою і наведення ладу не лише в місті, а й у прилеглих селах.

Перший договір про міжмуніципальне співробітництво укладено у 2015 році. Шість сільських рад разом з міською радою уклали договір на поліпшення матеріально-технічної бази КП «Каштан», що діяло з 2002 року. Ціна договору — 1405 тис. грн.

Сміттєвоз, контейнери та облаштовані майданчики — перші кроки, що вирішили нагальну проблему відсутності основних засобів КП.

Нині це підприємство виконує функції з благоустрою, утримання сміттєзвалищ, ліній вуличного освітлення, каналізаційних мереж, а також надає ритуальні послуги. Обслуговує 77 житлових будинків.

У штаті — 50 працівників, з яких 10 — адмінперсонал. І 10 одиниць техніки (МАЗи, трактори з причепами, навантажувачі, автовишка, бульдозер).

Приблизно на 60 % фінансується з бюджету громади, решта 40 % — власні кошти КП.

КП не є збитковим, і в цьому максимально зацікавлена Пирятинська ОТГ, адже фінансує його поточну діяльність.

У Карлівському районі (на завершальній стадії) упроваджено проєкт із забезпечення високошвидкісним та якісним Інтернетом більше 10 соціальних об’єктів п’яти сільських рад Карлівського району (Верхньоланнівська, Попівська, Мартинівська, Білухівська, Варварівська) шляхом прокладання волоконно-оптичних ліній.

Примітка: 50 % вартості проєкту профінансовано з обласного бюджету (у 2019 році — 800,0 тис. грн.) як переможця обласного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі