Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно завіряти належним чином копії документів, які надаються у відповідь на запит на інформацію?

Роз’яснення Уповноваженого ВРУ з прав людини

Ні, не потрібно. Закон України «Про доступ до публічної інформації» не вимагає від розпорядника інформації завіряти належним чином копії документів, що надаються у відповідь на інформаційний запит.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачено, що розпорядники інформації зобов’язані, зокрема, надавати та оприлюднювати достовірну, точну та повну інформацію, а також у разі потреби перевіряти правильність та об’єктивність наданої інформації та оновлювати оприлюднену інформацію.

Отже, виходячи з положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» діє презумпція достовірності інформації, що надається розпорядником у відповідь на запит.

При цьому за надання недостовірної інформації розпорядники інформації несуть відповідальність, передбачену ч. 2 ст. 2123 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Така ж позиція підтримується і судовою практикою (див. п. 10.2 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 29.09.2016 № 10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації»).

Інформація розміщена на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за посиланням www.ombudsman.gov.ua/ua/page/informright/najchastishe-zadavani-pitannya-faq/21818-qq-chi-potribno-zaviryati-nalezhnim-chinom-kopiii-dokumentiv-yaki-nadayut.html

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі