Теми статей
Обрати теми

Туристичні стратегії для громад

Михальська Валерія, юрисконсульт ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», політолог, фандрайзер і продюсер культурних та соціальних проєктів
Не таємниця, що якщо ти починаєш бізнес, до його започаткування потрібно підходити стратегічно. В цілому подібний бізнес-підхід так само доцільно обирати і для формування та просування туристичного бренду вашої громади, адже туризм у загальному підсумку має орієнтуватись на потенційний прибуток. При започаткуванні чи плануванні місцевого туризму з боку органу влади або ОМС туристична стратегія матиме певні особливості. На відміну від звичайного туристичного бізнесу, тут загальний суспільний інтерес буде важливішим за задоволення попиту споживачів. Для влади важливіше зважати на потенційний довгостроковий вплив туристичних проєктів, аніж на їх короткострокові результати. Спробуємо скомбінувати бізнес-підходи та стратегічну діяльність ОМС під час планування місцевого туризму.

Локальний туризм є можливим в будь-якій сільській місцевості. Для містянина сільська місцевість — це незвичний тип простору з іншим темпом життя, іншими емоціями, іншою обстановкою. Мешкаючи у великому місті і виїжджаючи за його межі, можемо помітити відпочивальників навіть на звичайній галявині біля звичайного ставка, де немає облаштованого берега. Це просто пояснити — людина, яка кожного дня змушена дихати повітрям, забрудненим щонайменше автомобілями, із бетонними гігантами — багатоквартирними будинками навколо, може помітити контраст свого повсякденного життя в цій атмосфері навіть із найпростішою концентрацією природи у вигляді поєднання водойми, галявини, дерев і природних звуків — птахів, цвіркунів або навіть жаб. Більшість містян частіше за все є неперебірливими, коли йдеться про відпочинок на природі. Ми давали декілька порад про те, як можна оцінити потенціал об’єктів природи для їх просування як туристичної локації (див. «Туристичний потенціал природних об’єктів» у «Місцеве самоврядування» № 5).

Сподіваємось, ви хоча б спробували застосувати запропоновані системи оцінки туристичного потенціалу природних об’єктів вашої громади, і тому на сьогодні маєте один чи декілька географічних об’єктів, в яких бачите потенціал. Чи навіть це об’єкти не географічні, а місця історичної чи культурної цінності.

На цьому етапі головне, що модель розробки туристичної стратегії, яку запропоновано, стосується конкретного об’єкта.

Туристичний об’єкт: про готовність

На першому етапі пропонуємо відповісти на запитання щодо готовності місця стати туристичним об’єктом. Для цього не обійтись без оцінки потенціалу місця (природні, інфраструктурні, культурні, історичні умови), втім, додайте до цього аналізу ще декілька наступних питань:

Надайте демографічні характеристики громади і поставте питання про те, які сподівання щодо розвитку туризму мають власне її мешканці. З одного боку, ви є перш за все представником вашої громади, а не представником потенційних туристів, тож будь-які нові туристичні проєкти мають узгоджуватися із побажаннями місцевих мешканців. З іншого боку, подібного роду дослідження може відкрити для вас нові елементи бренду вашої громади, про які ви зі свого «владного кабінету» ще не думали. В цілому концепція брендингу територій — це формування бренду «знизу», від місцевих мешканців. Втім, брендинг територій — це питання, яке потребує окремого обговорення, тож, можливо, ми поговоримо про це в наступних статтях

Проаналізуйте сучасний стан справ у вашій громаді. По-перше, ви маєте знати всіх, хто у вашій громаді займається туризмом: від гуртка велосипедистів до мережевого готелю класу люкс. Також не забувайте про неурядові організації, особливо про ті, які вже могли отримувати гранти на місцевий розвиток. Частина з них, можливо, вже роблять щось у напрямку розвитку туризму і можуть підсилити вашу діяльність. Цілком очевидно, що краще окреслити союзників на початку роботи над стратегією, адже вони можуть значно спростити вам життя

Поставте питання про економіку туризму на цьому етапі. Чи отримували ви з будь-яких джерел надходження для розвитку туризму (чи то гранти місцевого або міжнародного рівнів, чи то інвестиції від приватного бізнесу, чи власне надходження від здійснення туристичної діяльності)? Робота в якому з цих напрямків принесла найкращі результати? Чи є достатня кількість кваліфікованих кадрів, які могли б реалізовувати туристичні проєкти?

Чи не найважливіше запитання, яке ви маєте собі поставити, — чому, якщо місце потенційно є туристично привабливим, до цього моменту це місце не стало туристичною принадою вашої громади? Я хочу окремо зупинитися на цьому питанні. Адже якщо відсутність туризму у вашій громаді обумовлена звичайною для України відсутністю політичної волі реалізовувати туристичні проєкти, або відсутністю стратегії щодо їх реалізації — то тоді ви вже лупаєте цю скелю, і все обов’язково вийде. Втім, можуть бути інші проблеми. По-перше, цілком можливим є негативний досвід, коли на вашому туристичному об’єкті відбуваються певні корупційні схеми, спрямовані на незаконне збагачення (до прикладу, це може бути самовільно облаштований платний пляж одним із місцевих бізнесменів, коли на таку діяльність закривали очі відповідальні представники влади). У цьому випадку ви маєте усвідомити, що за ваші туристичні починання потрібно буде боротися. Або ж відсутність туризму може обумовлюватися тим, що насправді це місце не має туристичного потенціалу. Тоді, якими б перспективними не здавалися ваші починання — облиште їх і шукайте наступну привабливу місцинку

На наступному етапі при розробці туристичної стратегії пропонуємо перейти до оцінки ризиків туристичного проєкту. Існуючі ризики можуть розглядатися на двох рівнях:

з одного

ризики, пов’язані із бізнес-процесами

з іншого

ризики, пов’язані із локальним контекстом

При оцінці ризиків розвитку туристичних проєктів можливе застосування, наприклад, системи чек-листа для пошуку рішень CATWOE.

CATWOE — це акронім, кожна з літер якого означає певне слово. У випадку туристичного проєкту це:

Customers (укр. — споживачі). Якими у випадку створення туристичного проєкту стають потенційні туристи. Які їх сподівання від вашого проєкту? Як їм потрібно буде змінювати своє життя, свої загальні практики та навички для того, щоб стати споживачами вашої туристичної пропозиції? Чи готові вони до цього?

Actors (укр. — діючі особи). Якими в наших обставинах є надавачі туристичних послуг різного рівня. Цими діючими особами є і спеціалісти від органу місцевого самоврядування, і неурядові організації, і бізнес. Чи готові вони працювати разом із вами над спільною туристичною стратегією, чи не «відваляться» вони на певному етапі вашої спільної діяльності? Якщо ж все ж таки ви не впевнені, що можете розраховувати на вказаних діючих осіб — чи є їх участь у туристичній стратегії критично важливою?

Transformation (укр. — перетворення). Означає ті зміни, які виникають при запровадженні туристичного проєкту. Це можуть бути внутрішні зміни, скажімо, в ОМС (наприклад, ви усвідомите, що для реалізації ваших туристичних починань потрібно буде вносити зміни до місцевого бюджету, і, як наслідок, скоротити видатки за іншими статтями бюджету — тож питання, чи буде місцева рада готова до цього?). Так само це можуть бути зовнішні зміни (наприклад, певний об’єкт, в якому ви бачите туристичний потенціал, наразі є улюбленим місцем для вигулу тварин, і у випадку його перетворення на об’єкт іншої якості вигул тварин тут буде обмежено — тож чи готові ви та власники тварин на такі поступки?)

Worldwiev (укр. — світосприйняття). Які зміни глобального характеру викликатиме ваш туристичний проєкт? Під глобальним характером я маю на увазі, не тільки загальносвітові масштаби (хоча вірю, що одного дня українські громади будуть формувати світові туристичні тренди), але хоча б більш високі рівні прийняття рішень, ніж межі вашої громади. Наприклад, на рівні області або регіону вже є розуміння про певну туристичну стратегію, стратегію позиціонування регіону. Чи ви «вписуєтеся» в неї, чи навпаки, більша частина області, наприклад, планує розвиватися в напрямку «їстівного» туризму і пропонувати туристам унікальну місцеву кухню, а вам вбачається, що ваша громада найкраще підходить для проведення тут літніх фітнес-таборів для втрати зайвої ваги?

Owner (укр. — власник). У випадку місцевого туризму — це людина або група осіб, яка прийматиме рішення про продовження діяльності в напрямку розвитку локального туризму або про її припинення. Сьогодні робота з туризмом може бути трендовою для такої особи, бо надворі літо, впровадження карантину і тимчасові обмеження на поїздки за кордон змушують українців шукати можливості для туризму вдома. А завтра ця ситуація зміниться, і туристичний проєкт перестане отримувати підтримку. Наскільки можливим є подібне рішення і які це матиме наслідки для туристичного проєкту?

Environmental constraints (укр. — перепони навколишнього середовища). У випадку аналізу ризиків, пов’язаних з місцевим туризмом, означатимуть як загрози навколишньому середовищу (що витікає з назви індикатора), так і загрози в цілому зміни суспільного устою, практик, діяльності. Наприклад, ви не можете прийняти рішення, щоб Укрзалізниця пустила більше потягів через вашу громаду — це перепона навколишнього середовища. А якщо ваша туристична стратегія передбачає, що туристи діставатимуться до вашої громади потягом — це вже ризик.

Після оцінки ризиків потрібно здійснити пов’язану із ризиками діяльність, а саме оцінити сучасний стан сприйняття вашої громади як туристичного об’єкта. Чи є у громади певна репутація? Чи є історії, міфи, практики, які асоціюються у розумінні туристів із вашою громадою? Чи суперечать ці історії вашому майбутньому туристичному проєкту? При найкращих обставинах саме на таких міфах ґрунтуються деякі туристичні стратегії, вони доповнюють їх. Наприклад, міфи про мольфарів в Карпатах були вдало інтегровані в місцеві екскурсійні програми, для підсилення цієї міфології створюються музеї та організовуються фестивалі. Але ситуація може бути зворотною. Наприклад, 10 років тому у вашому місцевому ставку знайшли кишкову інфекцію. Громада вже давно вирішила це питання, ставок чистий, воду з нього можна навіть пити. Втім, в області про вашу перемогу над інфекцією ніхто не знає, і ви все ще асоціюєтеся із «отруйним» ставком. Водночас в рамках вашої туристичної стратегії вам дуже хочеться, щоб саме на цей ставок люди приїжджали ловити рибу. І хоча, якщо чесно, я гадки не маю, чи поширюється кишкова інфекція на рибу, ви маєте усвідомлювати, що вам потрібно буде розвінчувати цей усталений міф, аби люди погодились приїхати.

Питання туристичного бренду громади тісно пов’язане із питанням просування цього бренду. Маркетинг туристичних об’єктів — багатокомпонентна і комплексна діяльність, і питання маркетингу вашого туристичного об’єкта важко звузити до кількох практичних порад. Втім, на етапі стратегічного планування локального туризму для маркетингу туристичного бренду важливо надати відповідь на два основні запитання: чи усвідомлюєте, що саме будете розказувати потенційному споживачу про громаду, та чи усвідомлюєте, як це будете розказувати? Маркетинг туристичного об’єкта не обмежиться загальними правилами — чим креативніший підхід обраний, тим краще. Креативна економіка продає емоції, тож, по суті, ви плануєте продати туристу емоцію, яку він має відчути у громаді. Чому саме у вас, а не у сусідній громаді, турист буде задоволений? Чим ви унікальні, чим відрізняєтеся від інших? Будьте максимально відвертими, бо місцевий туризм — це довгостроковий проєкт. Можете обіцяти, що саме ваш пагорб є найкращою оглядовою точкою усієї області, але коли турист приїде і побачить з нього хіба що гори сміття знизу — втратите його назавжди, а також втратите його друзів, знайомих та інших осіб, яким він розкаже про цей обман. І тут ми знову маємо згадати канали комунікації вашого туристичного меседжу. Поставте собі запитання, де шукати саме вашого туриста, що він читає, де відпочиває, якими соціальними мережами користується, хто його друзі, які можуть розказати про громаду. Не тільки нью-йорки та парижи можуть дозволити собі маркетингові кампанії з просування власного туристичного бренда. Те, що ви маленькі, не означає, що ваш голос не буде почуто — спочатку на місцевому рівні, потім на регіональному, на національному, а там — навіть на міжнародному! Ви обов’язково маєте свої унікальні характеристики, унікальні історії громади, які можете розповісти, унікальні визначні якості, які змушують ваших мешканців любити громаду, в якій вони живуть. Місцеві мешканці мають стати найпотужнішим двигуном місцевого туризму, бо вони є скарбницею місцевих традицій, місцевих історій, місцевої спадщини. Сьогодні в Україні туризм можливий тільки завдяки діалогу усіх зацікавлених сторін та спільному напрацюванню рішень та стратегій, комфортних для всіх.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі