Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про спрямування частини надходжень від орендної плати за оренду майна комунального підприємства на спеціальний рахунок районної ради за її рішенням

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Чи можна комунальному підприємству, яке має статус неприбуткового, спрямовувати частину надходжень від орендної плати за оренду його майна на спеціальний рахунок районної ради за рішенням такої ради?

На жаль, спрямування доходів (прибутків) або їх частини неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбуткових установ та організацій, на користь засновників (учасників) таких організацій є порушенням вимог п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі — ПК) щодо перебування цих організацій у статусі неприбуткових організацій.

Нагадаємо, що у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, встановлених п. 133.4 ст. 133 ПК, така організація підлягає виключенню з Реєстру неприбуткових установ та організацій з визначенням податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств відповідно до підпунктів 133.4.3 та 133.4.4 п. 133.4 ст. 133 ПК.

Згідно з п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПК неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація (далі — неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:

— утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

— установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні Цивільного кодексу України), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПК;

— установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);

— внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

У податковій консультації від 07.05.2020 № 1841/6/99-00-07-02-02-06/ІПК податківці зазначали, що обов’язковими умовами для неприбуткових організацій є, зокрема, використання своїх доходів (прибутків) виключно на фінансування видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених їх установчими документами (п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПК), а також заборона розподілу доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів таких організацій, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб (п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПК).

Відтак спрямування доходів (прибутків) або їх частини неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбуткових установ та організацій, на користь засновників (учасників) таких організацій є порушенням вимог п. 133.4 ст. 133 Кодексу щодо перебування цих організацій у статусі неприбуткових організацій. А отже, якщо комунальне підприємство має неприбутковий статус, у разі зазначених в запитанні дій воно може бути виключене з Реєстру неприбуткових установ та організацій з визначенням податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств відповідно до пп. 133.4.3 та 133.4.4 п. 133.4 ст. 133 ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі