Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про особисте селянське господарство

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Чи можете, будь ласка, надати роз’яснення щодо сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору членами особистих селянських господарств (ОСГ), яким надані земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства (в розмірі земельної частки (паю)? Фіскали говорять нашим членам ОСГ, що вони обов’язково мають подати декларацію до 1 травня та сплатити 18 % податку на доходи фізичних осіб та 1,5 % військового збору. Але вони сплачують земельний податок і цю земельну ділянку не здають в оренду, тобто самі обробляють.

Особисте селянське господарство — це, зокрема, господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків. Про це говорить ст. 1 Закону України від 15.05.2003 № 742 «Про особисте селянське господарство». Тобто діяльність особистих селянських господарств має на меті забезпечення власних потреб мешканців сіл та селищ у продуктах харчування та праці на землі без створення юридичної особи.

Перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі — ПК). Не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи (не підлягають оподаткуванню) доходи, отримані від продажу власної сільгосппродукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, для (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПК):

— садівництва та/або для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільгосппродукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільгосппродукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

— особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 га. Розмір земельних ділянок, зазначених у попередньому абзаці, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо розмір земельних ділянок, наданих для ведення особистого селянського господарства, та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), перевищує 2 га, дохід від продажу сільгосппродукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Тобто якщо розміри земельних ділянок перевищують норми, встановлені Земельним кодексом України, то такі доходи включаються платником податку до загального річного оподатковуваного доходу, підлягають відображенню у декларації про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та оподатковуються за ставкою 18 %, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПК, та воєнним збором.

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подавати податковому агенту копію Довідки за формою № 3ДФ (Довідка). Порядок видачі Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою № 3ДФ затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32. Про це також повідомляла Державна фіскальна служба України у своєму роз’ясненні: «Якщо є довідка 3ДФ, продаж власної сільськогосподарської продукції не оподатковується ПДФО. (Миргородська ОДПІ)», розміщеному за посиланням poltava.sfs.gov.ua/media-ark/local-news/print-315717.html.

Як свідчить офіційне видання Державної фіскальної служби України «Вісник. Офіційно про податки» у матеріалі «Ведення особистого селянського господарства» за посиланням www.visnuk.com.ua/uk/faq/question/2831: <...> при продажу сільгосппродукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки № 3ДФ, форму якої затверджено наказом № 32 <...> за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання письмової заяви про її видачу) про наявність у нього земельних ділянок, зазначених в абз. 2 та 3 п.п. 165.1.24 ст. 165 ПК. Копія довідки № 3 ДФ є документом, на підставі якого податковий агент не нараховує (не утримує) ПДФО з доходів від продажу власної сільгосппродукції <...>.

Додамо: відповідно до ПК довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

При продажу власної продукції тваринництва отримані від такого продажу доходи не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб, якщо сума доходу сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений ПК розмір, фізична особа зобов’язана падати до контролюючого органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі радою, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо таким платником податку не підтверджено самостійного вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Як висновок: лише якщо фізичною особою отримано доходи, які перевищують норми, встановлені п.п. 165.1.24 ст. 165 ПК, та з яких не утримано ПДФО та військовий збір, така фізична особа зобов’язана подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податкові зобов’язання у визначений законодавством строк.

Зауважимо: Головне управління ДФС у Дніпропетровській області у своєму роз’ясненні наголошувало, що продаж власної сільськогосподарської продукції не оподатковується, якщо надана довідка за формою № 3ДФ. Знайти його можна за посиланням dp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/382595.html.

Подібне роз’яснення розміщене за посиланням на офіційному сайті видання Державної фіскальної служби України «Вісник. Офіційно про податки» www.visnuk.com.ua/uk/news/100016525-dokhid-vid-prodazhu-vlasnoyi-silskogospodarskoyi-produktsiyi-za-yakikh-obstavin-opodatkovuyetsya-pdfo у матеріалі «Дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції: за яких обставин оподатковується ПДФО?».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі