Теми статей
Обрати теми

Бюджет участі: досвід Нововодолазької ОТГ

Єсін Олександр, голова Нововодолазької селищної ОТГ, Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик, Кулик Ірина, оловний спеціаліст відділу економічного розвитку та інвестицій Нововодолазької селищної ради
Бюджет участі дозволяє мешканцям взяти участь у тому, як і де бюджетні кошти можуть використовуватися для поліпшення життя громади. У 2018 році Нововодолазька селищна об’єднана територіальна громада Харківської області була відібрана до проєкту Фундації ПАУСІ «Підтримка впровадження та розвитку громадського бюджету», який здійснювався у рамках проєкту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» та є однією з Ініціатив інфраструктурної програми для України, та виконуються німецькою федеральною компанією «Deutsche Gesellschaft fоr Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH»1. Саме із цього моменту розпочався шлях впровадження практик партисипації у Нововодолазькій громаді.

1 Діє за дорученням Уряду Німеччини.

«Родзинки» впровадження

На думку керівництва Нововодолазької селищної об’єднаної територіальної громади, Бюджет участі (громадський бюджет) є тим процесом, до якого мають бути залучені всі, незалежно від місця проживання. І відповідно всі повинні мати рівні можливості: чи то мешканець, який проживає в центрі громади, чи то мешканець, який живе у віддаленому селі одного із старостинських округів.

Олександр Єсін із цього приводу говорить:

Для нашої ОТГ цей момент є дуже актуальним, адже в смт Нова Водолага, яка до того ж є районним центром й апріорі має кращу інфраструктуру і умови для проживання, мешкає більшість жителів громади. Мешканці ж сіл до об’єднання особливою увагою не користувалися. Тому було прийнято рішення про розподіл коштів, що виділялись із селищного бюджету на Бюджет участі між смт Нова Водолага та сімома старостинськими округами.

Звичайно, це стало суттєвим стимулом та інструментом зацікавленості жителів сільських територій. Іншим способом зацікавленості стали організація та проведення тренінгів та семінарів не тільки в смт Нова Водолага, але й у старостинських округах. Так би мовити, ми створювали мешканцям сіл максимально комфортні умови для роботи над майбутніми проєктами.

Саме завдяки такому підходу (через роботу тренінгів, семінарів, «Школи модераторів» та постійної підтримки кваліфікованих експертів-практиків Фундації ПАУСІ) вдалось значно активізувати мешканців громади. У них стало з’являтись дуже багато ідей та бажань, що призвело до того, що депутатський корпус прийняв рішення про збільшення фінансування Бюджету участі громади з 500 тис. грн до 1500 тис. грн.

Ще однією родзинкою у реалізації Бюджету участі громади стало рішення визначити пунктами супроводу Бюджету участі загалом та процесу голосування зокрема офіси старост та отримання старостами «почесного» звання модератора.

Чому?

Староста як ніхто знає своїх мешканців та часто спілкується з мешканцями, має постійний контакт із ними. Завдяки роботі старост можна доносити детальну інформацію про процеси Бюджету участі, що відбуваються, та отримувати достовірний показник максимального охоплення мешканців щодо обізнаності з приводу партисипації.

Майте на увазі, що разом із цим ця родзинка може й перерости у загрозу. Тобто не можна оминати момент особистої зацікавленості старости у тому чи іншому проєкті.

Крім того, думка старости не завжди може збігатись із думкою мешканців старостату. Відтак, потрібно постійно тримати руку на пульсі: здійснювати виїзди до старостатів, спілкуватись зі старостами та мешканцями про Бюджет участі, а також додатково контролювати процес голосування. В громаді активно працювали над тим, щоб старости об`єктивно відносились до покладеного на них завдання. Адже їх місія важлива для всієї ОТГ.

Як залучити молодь: практика

У Нововодолазькій ОТГ окремим напрямком роботи за час впровадження та реалізації Бюджету участі стала робота з молоддю. Спочатку для них окремо був проведений тренінг, що значно зацікавив та пробудив інтерес до механізму Бюджету участі. Потім їх залучили до загальних тренінгів, семінарів, «Школи модератора». Молодь отримала можливість бути на рівні з дорослими.

Робота у змішаних групах стала надзвичайним досвідом, а подекуди й експериментом як для молоді, так і для людей поважнішого віку. І воно було того варте, адже дуже важливим результатом впровадження та реалізації Бюджету участі стало те, що відкрились, повірили та активізувались саме представники молоді із сіл.

Ірина Кулик розповідає:

Відповідно до Положення про Бюджет участі (громадський бюджет) подавати проєкти та голосувати за них можуть мешканці громади віком від 14 років. У 2018 році група юних авторів із с. Стара Водолага та с. Сосонівка стали авторами трьох проєктів-переможців. У 2019 році всього молоддю подано на Бюджет участі 10 проєктів, з них авторами 4 проєктів стали старшокласники віком від 14 до 17 років.

З огляду на ці показники, нам стало зрозуміло, що молодь, так само як і влада, зацікавлена у розвитку громади. І саме після таких активностей з боку старшокласників було прийняте рішення про створення Молодіжної ради при Нововодолазькій селищній раді, до якої увійшли представники-депутати з усіх закладів освіти громади. Наразі вони займаються організацією та проведенням різноманітних заходів у громаді, від волонтерства до участі у святкових заходах, що проходять на території Нововодолазької ОТГ. Також беруть активну участь у різноманітних тренінгах, навчаннях та форумах поза межами громади.

Треба сказати, що методика, яку винайшла для себе Нововодолазька ОТГ, дала можливість залучити до цієї справи дітлахів, яким ще не виповнилось 14 років (саме з 14 років можна подати власний проєкт). Незважаючи на цю обставину, активність серед 9 учнів Сосонівського НВК віком 11-12 років вилилась не лише у допомогу щодо реалізації минулорічного проєкту-переможця «Установка вуличних спортивних тренажерів» (допомагали готувати територію), але й в активну участь у написанні проєкту-переможця «Вільна хвилинка для відпочинку. Облаштування зон відпочинку на території Сосонівського НВК».

Та не майданчиками єдиними відзначаються проєкти мешканців Нововодолазької ОТГ. Серед реалізованих минулорічних цікавих проєктів-переможців можна виділити: кінотеатри в Федорівському та Сосонівському старостинському округах, облаштування парку в смт. Нова Водолага вуличними столами для гри в шахи та спецтехніку для обслуговування стадіону.

У поточному році в громаді будуть втілені в життя наступні проєкти:

— улаштування спортивного майданчика для пейнтболу у Федорівському старостинському окрузі;

— придбання музичної апаратури для Одринського та Староводолазького округів;

— створення сучасного хореографічного класу для Новоселівського округу;

— проведення ремонту та модернізації бібліотеки;

— створення креативних велопарковок у смт. Нова Водолага.

Олександр Єсін говорить:

Аналізуючи 2,5 роки впровадження та реалізації Бюджету участі Нововодолазької ОТГ, можно однозначно сказати, що результатом цього інструменту партисипації є справжній діалог та партнерство, за допомогою яких селищна рада спільно з місцевими мешканцями розвивають свою громаду. Ми не плануємо зупинятись. Ми плануємо йти далі та досягати кращих результатів.

img 1

img 2

img 3

img 4

img 5

До речі, у цьому році Нововодолазька селищна ОТГ стала однією із 7 громад/міст (Томаківська, Чернігівська та Широківська ОТГ, м. Первомайський, м. Енергодар, м. Сєвєродонецьк), засновниць місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація учасницького розвитку громад», метою якої серед іншого є й розвиток і популяризація й інших партисипативних практик.

Якщо зацікавив досвід Нововодолазької ОТГ, пишіть до редакції свої запитання та побажання, ми залюбки надамо усю інформацію, яка цікавить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі