Теми статей
Обрати теми

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує свою діяльність у Харківській області

Саме під таким гаслом в передостанній день зими, в Харківському регіональному офісі Програми U-LEAD з Європою / U-LEAD with Europe пройшов ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ.

Захід, який відбувся за участі перших осіб області: голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Тараса Пастуха, керівників, заступників керівників та представників майже з усіх ОТГ Харківської області, відкрив Директор Східного регіонального ХАБу Програми Денис Ткачов. У своєму вітальному слові він розповів про основні аспекти продовження діяльності Програми «U-LEAD з Європою» / ULEAD with Europe в Україні у 2020 році та зазначив, що Харківський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою», який є наступником Центру розвитку місцевого самоврядування, й надалі продовжить посилювати спроможність громад, надавати відповідні консультації, проводити тренінги, навчальні поїздки задля того, аби громади досягали успіхів та поставлених цілей.

img 1

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов побажав плідної роботи та взаємодії представникам громад і експертам, та під час свого мотиваційного слова нагадав громадам, що сьогодні все залежить саме від них: економічний розвиток сільських територій — наш стратегічний напрямок у співпраці з Програмою U-LEAD, а отже попереду у громад Харківщини ще багато роботи, у контексті реалізації різноманітних програм та ініціатив.

До привітань доєднався заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Тарас Пастух, який привітав учасників зустрічі від імені Голови ХОДА Олексія Кучера та наголосив на важливості скоординованих дій всіх зацікавлених сторін: ХОДА, облради, територіальних громад та представників міжнародних організацій задля досягнення єдиного соціально значущого результату на завершальному етапі впровадження реформи децентралізації в Україні.

На завершення офіційної частини про основні досягнення та перспективи в реалізації Програми розповіла керівниця Харківського регіонального офісу Оксана Черкас. За її словами, за часи діяльності Програми в Харківській області у 2017-2019 роках загалом було проведено 785 заходів, в яких взяли участь близько 5 тисяч учасників. Зокрема, Програмою для громад Харківщини було організовано 484 консультації, 209 тренінгів, 68 заходів з налагодження діалогу, 16 — заходів для преси, 3 Форуми, 3 навчальні візити та 2 повномасштабних заходи з розвитку внутрішньої спроможності.

На сьогодні у більшості ОТГ Харківщини вже є проєкти, втілені за сприяння Програми «U-LEAD з Європою». Серед них:

— партнерство між міськими та сільськими територіальними громадами в Україні — ефективний інструмент місцевого економічного розвитку (3 ОТГ);

— сильні ради — спроможні громади — механізми посилення спроможностей місцевих депутатів (6 ОТГ);

— покращення якості надання адміністративних послуг населенню (8 ОТГ);

— громада для людини: підвищення спроможності громад для розвитку соціальних послуг в ОТГ (3 ОТГ);

— розумний енергетичний менеджмент (3 ОТГ);

— впровадження е-рішень в громадах (1 ОТГ);

— інтегроване просторове планування (1 ОТГ);

— навчання в рамках тематичних пакетів підтримки «Кроки для керівників» (4 ОТГ);

— розвиток туризму в громадах, допомога в підготовці та реалізації стратегій розвитку та інші.

Відсьогодні Харківський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» / ULEAD with Europe продовжуватиме підтримку розвитку місцевого самоврядування та буде допомагати представникам ОТГ підвищувати свою обізнаність за напрямками господарювання аби рухатись до успіху реформи децентралізації на місцях. В рамках реалізації Програми сформовано 12 пакетів тематичної підтримки, кожен з яких передбачає проведення різноманітних заходів:

— навчальних семінарів і тренінгів;

— консультаційних виїзних зустрічей, а також інформаційних сесій за участі працівників територіальних громад.

img 2

У рамках заходу відбулась важлива подія — презентація оновленої Команди, яка буде впроваджувати в межах Харківської області основні заходи пакетів тематичної підтримки в рамках другого етапу:

— керівниця Харківського регіонального офісу Оксана Черкас;

— радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Дмитро Фокасієв;

— радник з питань муніципальних фінансів та управління Марина Гончаренко;

— радник з питань комунікації та висвітлення Юрій Орел;

— експерт з питань регіонального розвитку Володимир Родченко;

— молодший адміністративний спеціаліст Наталія Сержантова.

Також під час заходу було презентовано «Карту успіху», над створенням якої «попрацювали» представники кожної громади, що були представлені на заході, та які мали змогу презентувати свої основні досягнення, власні «історії успіху» та результати співпраці з Програмою на попередньому етапі її впровадження. Така презентація стала чудовим майданчиком для обміну досвідом та вельми корисним мотиваційним каталізатором для розвитку — як для представників новостворених громад, так і тих сільських та селищних рад, хто наразі знаходиться лише на стадії об’єднання, які, до речі, також взяли участь у заході.

На завершення заходу представники ОТГ спільно з експертами Харківського регіонального офісу провели роботу в малих групах, в результаті чого була проведена інтерактивна дискусія на тему: «20 завдань на 2020 рік: твій вибір — твій успіх», під час якої учасники визначили стратегічні цілі розвитку громади, а також механізм їх досягнення. Кожна група презентувала свої напрацювання за обраним напрямом підтримки, в результаті чого було розроблено інструменти, якими зможуть скористатися ОТГ у своїй роботі, а для експертів — було визначено «дороговказ» із пріоритетних механізмів реалізації та конкретних заходів для впровадження 12 пакетів тематичної підтримки.

Таким чином, Програма «U-LEAD з Європою» продовжує роботу з підтримки децентралізації та регіонального розвитку по всій Україні до 2023 року. Отже, запрошуємо всіх зацікавлених осіб, в першу чергу представників органів місцевого самоврядування Харківської області, до співпраці з метою вирішення проблемних питань розвитку громад та забезпечення гідного рівня надання муніципальних, адміністративних та соціальних послуг мешканцям громад.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку ULEAD з Європою / ULEAD with Europe підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі