№3

Місцеве самоврядування, березень, 2020/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Місцеві вибори — 2020: якими будуть нові правила? За матеріалами Українського кризового медіа-центру Новий Виборчий кодекс частково вирішує питання округів без депутатів та партизації місцевих рад, але «відкритість виборчих партійних списків» експерти ставлять під сумнів. Відкритим залишається також питання обрахунку округів та виборців, адже децентралізаційні процеси ще тривають: розглядаються нові перспективні плани формування територій. Кодекс частково усуває проблеми попереднього закону про місцеві вибори, але потребує доопрацювання. Такими є підсумки експертної дискусії «Місцеві вибори 2020: як обирати та обиратися за новими правилами», яка 26 лютого відбулася в Українському кризовому медіа-центрі у рамках програми USAID DOBRE. 1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, а Закон «Про місцеві вибори» практично втратив чинність. Апробувати Виборчий кодекс українці зможуть на місцевих виборах, які відбудуться відповідно до Конституції 25 жовтня цього року. Серед нововведень, зокрема, повернення мажоритарки на місцевий рівень (для громад до 90 000 виборців), це зменшить партизацію місцевої влади. Також з’являється новий формат бюлетеня, а кандидати не можуть балотуватися, наприклад, на посаду міського голови та одночасно боротися за мандат депутата. Окрім того, вперше внутрішньо переміщені особи отримують право змінити свою виборчу адресу і на цій підставі брати участь у місцевих виборах.
  • У світлі квітневих змін: про строки оприлюднення документів під час закупівлі Державна казначейська служба України повідомила про строки оприлюднення документів та інформації під час здійснення закупівель до та після 19.04.2020: роз’яснення розміщене за посиланням www.treasury.gov.ua/ua/diyalnist/publichni-zakupivli/metodologichni-rekomendaciyi/termini-oprilyudnennya-informaciyi-pid-chas-zdijsnennya-zakupivel. Ознайомтесь.
  • Чи можна списати багатоповерхівку «в нікуди»? 1 травня 2020 року завершується перехідний період, визначений положенням нинішньої редакції Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги». Відповідно до вимог цього законодавчого акта мешканці багатоквартирних будинків до цієї дати мають вирішити таке питання: «Хто має обслуговувати внутрішньобудинкові мережі?». Чи це примха? Ні, це пряма вимога Закону про ЖКП. Але найбільш цікавою є норма, викладена у п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону про ЖКП. У зв’язку з чим в ОМС виникає чимало запитань, які потребують вирішення. Наприклад: «Чи можна списати багатоповерховий будинок з балансу, якщо мешканці так і не визначились із формою управління?».
  • Докази перевищення рівня шуму як підстава для притягнення до відповідальності Розглядаючи адміністративну справу за позовом власниці кафе до ОМС про визнання протиправними та скасування постанов у справі про адміністративне правопорушення, Верховний Суд зробив висновок про те, що для встановлення факту вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення, має бути встановлено перевищення рівня шуму, установленого санітарними нормами для відповідного часу доби. Відсутність будь-яких доказів перевищення рівня шуму, установленого санітарними нормами, свідчить про недоведеність вчинення особою адміністративного правопорушення і не може слугувати підставою для притягнення власниці кафе до адміністративної відповідальності (постанова від 27.12.2019 у справі № 650/1061/16-а). Пропоную обговорити особливості розгляду справ вказаної категорії.
  • Методичні рекомендації «Приватизація земель комунальної власності у 2020 році: практичні запитання та відповіді» Методичний посібник розроблений для застосування в практичній діяльності ОМС та їх посадових осіб у 2020 році з урахуванням чинного земельного законодавства. Посібник побудований за принципом «запитання-відповідь», містить відповіді на актуальні запитання, які виникають під час приватизації земель комунальної власності.
  • «Право знати», або Надання інформації за запитами на місцевому рівні Право на доступ до інформації є конституційним правом людини, яке передбачене і гарантоване ст. 34 Конституції України, а саме: право кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань; право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір.
  • Верифікація та моніторинг державних виплат Оскільки законодавством до державних виплат віднесено пенсії, допомоги, пільги, субсидії, соціальні стипендії, інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, новий Закон України від 03.12.2019 № 324-IX «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» стосується також і ОМС.
  • Зрозуміти, знайти, заповнити: інтенсив з Е-декларування (встигаємо в останній потяг) Як і обіцяли в попередньому номері, завершуємо наш інтенсив. Хто ще не заповнив декларацію, тримайте другу частину нашого «порадничка», а хто вже заповнив — маєте можливість перевірити себе.
  • Посадова особа ОМС: чи має право працювати за сумісництвом? До редакції журналу, за роз’ясненнями стосовно порядку дій роботодавця звернувся один з ОМС. У них склалась ситуація, коли незаконно звільнений працівник (посадова особа), будучи працевлаштованим на іншому підприємстві, вимагає виконати рішення суду про поновлення його на роботі. При цьому на роботу не з’являється, трудової книжки, для внесення відповідних записів, не надає. Тож перед кадровою службою ОМС постало запитання, як звільнити такого працівника, який є посадовою особою ОМС, і чи розповсюджується на нього обмеження щодо заборони сумісництва. Тому наша стаття саме про це.
  • Програма «U-LEAD з Європою» продовжує свою діяльність у Харківській області Саме під таким гаслом в передостанній день зими, в Харківському регіональному офісі Програми U-LEAD з Європою / U-LEAD with Europe пройшов ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі