Теми статей
Обрати теми

Продовження договорів оренди комунального майна: перехідний період

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Як трактувати ст. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 03.10.2019 № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна»1 (в частині продовження договорів оренди комунального майна)? Такий запит ми отримали від Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад». Відповідаємо.

1 Далі за текстом — Закон.

Наразі є законодавчо невизначеною процедура передачі майна комунальної власності в оренду — відсутній відповідний порядок. Але для правил продовження вже укладених договорів оренди діють тимчасові правила, зазначені у Прикінцевих та перехідних положеннях Закону. Договори оренди державного або комунального майна, укладені до набрання чинності Законом, продовжуються в порядку, передбаченому законодавством, яке діяло до дати набрання чинності Законом, до дати, що наступить раніше:

— набрання чинності рішенням КМУ чи рішенням представницького ОМС (щодо договорів оренди комунального майна, розташованого в межах відповідної територіальної громади), передбаченим абз. 5 ч. 2 ст. 18 Закону, або 01.07.2020. Після настання однієї з дат, яка відповідно до цього пункту наступить раніше, але в будь-якому випадку не раніше дня введення в дію Закону, договори оренди продовжуються в порядку, визначеному Законом. Договори оренди державного (комунального) майна, укладені до набрання чинності Законом, зберігають свою чинність й продовжують діяти до моменту закінчення строку, на який були укладені. Поставлені такі запитання:

І. 25.02.2020 закінчився термін оренди комунального майна сільської ради з ФОП, укладений у 2017-му терміном на 2 роки і 11 місяців, рішенням ради 25.02.2020 продовжено термін оренди за заявою орендаря на той самий термін і за тими ж умовами, тобто на 2 роки і 11 місяців. Чи буде рішення ради відповідати Закону? Чи треба було продовжувати оренду лише до 01.07.2020?

Відповідь: зроблено правильно. На перехідний період, наразі це до 01.07.2020 (якщо раніше не отримаємо постанову КМУ, якою буде прописаний порядок передачі об’єктів комунальної та державної власності в оренду), рада має право продовжити договір, що завершує дію на тих самих умовах (стосується строку і ціни договору).

ІІ. Наразі у сільській раді також є договір оренди комунального майна, укладений із ФОП терміном на 1 рік, а закінчується термін дії оренди 06.05.2020. Орендар вже звернувся до ради з відповідною заявою про продовження дії договору оренди на той самий термін. Чи буде законно, якщо рада прийме рішення про продовження терміну дії договору оренди на 1 рік?

Відповідь: так, але за умови що до 06.05.2020 не прийнято відповідний Порядок КМУ.

ІІІ. Договір оренди нерухомого майна, укладений 11.08.2017 терміном на 2 роки і 11 місяців, закінчується 11.07.2020. Орендар подав до сільської ради заяву про продовження договору оренди. Проєкт рішення розглянутий і оприлюднений (термін оприлюднення спливає 10.05.2020). Чи буде законним, якщо рада продовжить договір оренди (11.07.2020)?

Відповідь: ні. З 01.07.2020 рада не має права продовжувати раніше укладені договори за процедурою, викладеною у Прикінцевих та перехідних положеннях Закону. Оскільки договір закінчить свою дію пізніше цієї дати, рада має керуватися прямою нормою, передбаченою ст. 18 Закону. Щоб полегшити життя ради раніше завершення вказаної в договорі дати (у цьому випадку — 01.07.2020) продовжити дію договору не можна. Цей договір доведеться продовжувати за результатами проведення аукціону, крім випадків, передбачених ч. 2 ст. 18 Закону. Заяву орендаря про продовження договору треба подати не пізніше ніж за 3 місяці до закінчення строку дії договору оренди задля того, щоб його договір оренди міг бути продовжений на той самий строк, на який він укладався. Враховуючи, що заявка від орендаря вже надійшла, мають бути застосовані вимоги ч. 5 ст. 18 Закону: «граничний строк прийняття рішень про продовження договору оренди або рішення про відмову, які приймаються орендодавцем, становить 30 календарних днів з дати отримання заяви і документів від орендаря. А граничний строк прийняття цих же рішень за умови їх прийняття або погодження представницьким органом самоврядування чи визначеними ним органами, становить 60 календарних днів із дати отримання заяви і документів від орендаря». Заявка орендаря має відповідати вимогам, викладеним у Законі. Зверніть увагу на вимоги ч. 8 ст. 18 Закону, відповідно до якої орендар, який звертається із заявою про продовження договору оренди відповідно до абз. 4 ч. 7 цієї статті, зобов’язаний разом із такою заявою надати орендодавцю звіт про оцінку майна та рецензію на цей звіт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі