№5

Місцеве самоврядування, травень, 2020/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Як залучити громадськість до бюджетних процесів? Чи є бажання у ОМС залучити громадськість до участі у бюджетних процесах? Відповідно до пп. 2 п. 2 розділу IV Плану заходів з реалізації Стратегіі’ реформування системи управління державними фінансами на 2017—2020 роки. Про що повідомляє МІнфін та на що ОМС треба звернути увагу?
  • Погоджено розподіл залишків освітньої субвенції МОН погодило частини пропозицій ОДА щодо використання нерозподілених залишків освітньої субвенції за 2019 рік на спецшколи, автобуси, туалети та харчоблоки.
  • «Карантинні» зміни до бюджетно-податкового законодавства: загрози для місцевих бюджетів та можливості їх пом’якшення Цьогорічна весна стала часом викликів, які постали перед світовою спільнотою і торкнулися суспільного, політичного та економічного життя нашої країни. Загроза розповсюдження коронавірусної хвороби внесла зміни в усі сфери життєдіяльності суспільства, а питання мобілізації публічних коштів на фінансування заходів, спрямованих на стримування поширення пандемії, набули особливої актуальності та гостроти. Так, зокрема, з початку весни Верховною Радою України було прийнято декілька законів, спрямованих на регулювання викликів та загроз, спричинених розповсюдженням СОVID-19, які так чи інакше впливають на фінансову спроможність місцевого самоврядування. Про те, яким саме чином, і йтиметься у цій статті.
  • Державна допомога на індустріальний парк — роз’яснення Антимонопольного комітету Антимонопольний комітет України (АМКУ) 09.04.2020 прийняв рішення № 235-р, в якому роз’яснюється надання державної допомоги на індустріальний парк «Суми». Такий документ може допомогти органам місцевого самоврядування уникнути випадків, коли виділення коштів з місцевих бюджетів на підтримку розвитку індустріальних парків може визначитися недопустимим у відношенні до Закону України від 01.07.2014 № 1555-VII «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».
  • Отримання радою офіційних документів від співробітників, які працюють віддалено Запровадження карантину вносить правки у повсякденне життя ОМС. Правильна організація дистанційної роботи співробітників — запорука безперервної роботи ради та її органів. На офіційну інтернет-сторінку нашого видання надійшло запитання про те, яким чином рада має реагувати на заяву про звільнення працівника за власним бажанням, яка подана на електронну пошту? Чи може вважатися така заява належно поданою?
  • Власність не може порушувати права третіх осіб Сварки між сусідами — головний біль посадових осіб ОМС, яких «воюючі сторони» намагаються залучити для вирішення конфлікту. Не всі ситуації лежать у площині сфери повноважень ОМС, але є й ті, вирішення яких прямо покладено на конкретних осіб (відділи).
  • Роль ОМС в організації виконання суспільно корисних робіт Незважаючи на те що ще у 2013-му наказом Міністерства юстиції України від 19.03.2013 № 474/5 був затверджений Порядок виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт, досі виникають проблеми із його застосуванням. Зокрема, в частині визначення об’єктів, в яких порушники мають відбувати такі роботи, механізму фінансування суспільно корисних робіт тощо. З одного боку, це породжує проблемність у виконанні таких робіт, з іншого — пред’явлення органами прокуратури вимог щодо недотримання ОМС чинного законодавства у сфері захисту дітей на належне утримання. Чи дійсно ОМС порушує закон — будемо розбиратись у нашій статті.
  • Землі колективної власності: практичні питання використання та розпорядження Цей Методичний посібник розроблений для застосування в практичній діяльності ОМС та їх посадових осіб у 2020 році з урахуванням чинного земельного законодавства. Посібник побудований за принципом «запитання-відповідь», тобто містить відповіді на актуальні запитання, що виникають під час використання територіальними громадами земель колективної власності та під час прийняття місцевими радами рішень щодо таких земель. У посібнику також приділено значну увагу практичним питанням застосування нового для посадових осіб місцевого самоврядування Закону України від 10.07.2018 № 2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».
  • Чи є у дітей з інвалідністю «Шанс»? Про створення соціального закладу Про дітей з інвалідністю багато говорять, пишуть пости, висловлюючи співчуття з приводу проблем зі здоров’ям. Але кожна дитина з інвалідністю потребує розвитку, виховання, навчання та турботи, як і всі інші діти. Іноді для них треба створити особливі умови та приділити більше часу, проявити розуміння та терпіння, щоб вони могли повірити в себе. Як ОМС вирішити проблеми цих дітей? Чи можливо взагалі це зробити? Для прикладу: у м. Чугуєві та районі (Харківська область) проживають майже 260 дітей, які мають інвалідність. І саме для таких дітей на території цього порівняно невеликого міста під Харковом було створено соціальний заклад — комунальну установу «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Шанс». Розповісти про роботу Центру ми запросили його директора — Олександра Лисенка.
  • Продовження договорів оренди комунального майна: перехідний період Як трактувати ст. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 03.10.2019 № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна» (в частині продовження договорів оренди комунального майна)? Такий запит ми отримали від Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад». Відповідаємо.
  • Роз’яснення про створення та переваги функціонування ОСББ Інформація з офіційного сайту Міністерства розвитку громад та територій від 10.03.2020: www.minregion.gov.ua/press/news/rozyasnennya-pro-stvorennya-ta-perevag/
  • Роз’яснення Мінрегіону про особливості поводження з побутовими відходами в Україні Інформація з офіційного сайту Міністерства розвитку громад та територій від 13.03.2020: www.minregion.gov.ua/press/news/rozyasnennya-minregionu-pro-osoblyvo/
  • Про нові Правила надання послуги з поводження з побутовими відходами – роз’яснення Мінрегіону Інформація з офіційного сайту Міністерства розвитку громад та територій від 05.03.2020: www.minregion.gov.ua/press/news/pro-novi-pravyla-nadannya-poslugy-z-pov/
  • Про нові моделі організації договірних відносин у сфері комунальних послуг – роз’яснення Мінрегіону Інформація з офіційного сайту Міністерства розвитку громад та територій України від 28.02.2020: www.minregion.gov.ua/press/news/pro-novi-modeli-organizacziyi-dogovirn/
  • Що варто знати про свої права та обов’язки споживачам житлово-комунальних послуг – роз’яснює Мінрегіон Інформація з офіційного сайту Міністерства розвитку громад та територій України від 27.02.2020: www.minregion.gov.ua/press/news/shho-varto-znaty-pro-svoyi-prava-ta-obov/
  • Карантин: вимушена відпустка та відрахування із заробітної плати Небезпека поширення коронавірусу змуcила людей замислитись над збереженням свого здоров’я і життя. В одних ОМС посадові особи почали писати заяви про надання відпусток, в інших — самі керівники почали відправляти у відпустку за свій рахунок. Крім того, голови деяких ОМС вирішили віддати тижневі заробітні плати посадових осіб ОМС на благодійність в допомогу лікарням. Що робити, якщо не відпускають у відпустку, або ж навпаки — примусово відправляють, та як має бути вирішено питання благодійництва, поговоримо у нашій статті.
  • Нюанси звільнення у зв’язку з досягненням граничного віку перебування на службі Який порядок звільнення посадової особи ОМС у зв’язку з досягненням граничного віку перебування на службі в ОМС? Який алгоритм дій кадрової служби ОМС в разі, якщо посадова особа ОМС, якій незабаром виповниться 65 років, незважаючи на поперередження про звільнення, не бажає залишати роботу? З такими запитаннями звернулась кадрова служба одного з ОМС до редакції журналу, тож пропоную їх обговорити.
  • Інспектор з благоустрою & голова ОСН: чи можливе поєднання двох посад? У деякіх громадах для дієвого вирішення питань благоустрою керівників органів самоорганізації населення наділяють адміністративними повноваженнями, призначаючи на посади інспекторів з питань благоустрію. Які є нюанси у такому призначенні, визначимо у цій статті.
  • Туристичний потенціал природних об’єктів Останні декілька років не перестає бути актуальним тренд розвитку туризму у громадах. Цей тренд обумовлений багатьма факторами. По-перше, реформа децентралізації запропонувала органам місцевого самоврядування нові можливості для заробляння коштів, і туризм може стати досить значним напрямком для інвестицій та зайнятості в громаді, а також для податкових надходжень. По-друге, значний поштовх внутрішньому туризму дали процеси формування національної ідентичності в Україні. Змінилося ставлення українців до своєї землі, своєї історії. Цей процес є лише одним із перших етапів на шляху формування міжнародного туристичного бренду України. Утім, в цілому, звичайно досить багато громад ставлять собі запитання про те, як вони можуть бути цікавими туристу, коли на їх території немає жодних пам’яток архітектури, моря, гір та пов’язаної із ними туристичної інфраструктури? Хочете отримати відповідь? Тоді цей матеріал саме для вас!
  • Культура на карантині: як криза вплине на Український культурний фонд та що можна покращити Парламент прийняв у другому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», яким вводяться суттєві скорочення на фінансування різних сфер життєдіяльності України. Як це вплине на реалізацію проєктів від Українського культурного фонду, яка динаміка участі органів місцевого самоврядування у проєктах від УКФ, та чи є робота фонду задовільною — саме на такі запитання ми спробуємо дати відповідь у нашому матеріалі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі