Теми статей
Обрати теми

Знову про номер скликання... А у вас сесія буде під № VIII?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Станом на сьогодні у більшості представників місцевого самоврядування виникають запитання щодо номеру скликання рад, які обрані на перших виборах 25 жовтня 2020 року. І знаєте, навіть не дивно. Весь період проходження перших виборів в нашій державі ми на це запитання відповідали кожній новоутвореній раді знову і знову. Відповімо і цього разу.

Напевно, не всі читали наше видання свого часу, а тому... аналіз рішень рад показує, що сьогодні деякі ради проводять сесії вже VIII скликання, а деякі ради, які також об’єднувалися відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», проводять сесії VII скликання. Водночас Закон України від 24.06.2004 № 1866-IV «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» передбачає, що:

«Стаття 1. Порядок обчислення скликань

1. Скликання всіх представницьких органів місцевого самоврядування (рад) мають єдиний порядок обчислення.

2. Відлік скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад) розпочинається із скликання, обраного на виборах 1990 року, яке є першим скликанням. Представницькі органи місцевого самоврядування (ради), обрані в 1994, 1998, 2002 та наступних роках, є відповідно представницькими органами місцевого самоврядування (радами) другого, третього, четвертого та наступних скликань.

Стаття 3. Скликання органу, обраного на перших виборах

Представницький орган місцевого самоврядування (рада), обраний на перших виборах, проведених у випадку, передбаченому законом, вважається представницьким органом місцевого самоврядування (радою) чергового скликання, яке відповідає скликанню всіх представницьких органів місцевого самоврядування (рад).»

Враховуючи той факт, що 25 жовтня 2020 року сільські, селищні, міські, а також районні ради були обрані на перших виборах відповідно до постанов ЦВК від 08.08.2020 № 160 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року» та від 14.08.2020 № 176 «Про призначення перших виборів депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року», а чергові вибори пройшли лише в частині обрання обласних рад, вкотре виникла необхідність в уточненні та роз’ясненні сільським, селищним, міським та районним радам питання порядку обчислення скликання рад, відлік яких почнеться з моменту проведення перших сесій новообраних рад.

На моє переконання, на виконання ст. 3 Закону України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» всі ради, які були обрані 25 жовтня 2020 року, в тому числі і на перших виборах, мають проводити свої сесії за тим номером скликання, який буде відповідати номеру скликань обласних рад, обраних на чергових виборах, тобто VIII-м. В цій ситуації виникає логічне запитання: яким чином мають діяти ті ради, які вже сьогодні проводять свої сесії під VIII скликанням і ці ж ради в новому складі обрані 25 жовтня 2020 року? Чи можуть вони, дотримуючись загальних правил, визначених ст. 3 вказаного вище Закону, продовжити проводити свої сесії (починаючи з першої) під VIII скликанням чи повинні будуть облік почати з IX скликання?

Знову відповідаю — «Ні». Такі ради мають привести у відповідність «нумерацію» скликань, ухваливши, за можливості, вже сьогодні відповідне рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі