Теми статей
Обрати теми

Організація засідань ради в період карантину (помаранчева та червона зони)

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
23.10.2020 набули чинності зміни до постанови КМУ від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»1, якими подовжено карантинні обмеження до 31.12.2020. Нагадаю, що наразі у нас діє адаптивний карантин, який передбачає поділ країни на зони: «зелена», «жовта», «помаранчева» та «червона», які встановлюють різні рівні обмежень. Давайте разом розбиратись із правилами проведення засідань ради в зонах з найбільшими обмеженнями.

1 Постанова № 641.

Коротко про зміни та загальні карантинні вимоги

Одними з останніх змін до Постанови № 641 було змінено не тільки строк адаптивного карантину, але й були внесені зміни до відповідних індикаторів та критеріїв щодо умов карантину. А саме: вдвічі було збільшено цільові показники охоплення тестуванням. Також було внесено додаткові зміни до критеріїв відповідності «червоному» рівню епідемічної небезпеки.

За новими правилами райони можуть потрапити на «червоний рівень» за показником інцидентності. Це показник щодо захворюваності на 100 тисяч населення за останні 14 днів. Він також змінений і зараз встановлений на рівні 320 інфікованих на 100 тисяч населення.

Окрім того, посилено протиепідемічні заходи на різних рівнях адаптивного карантину. Перш за все, введені обмеження щодо роботи ресторанів та інших закладів громадського харчування після 22:00. Це правило діятиме на всіх рівнях епіднебезпеки.

Введено також обмеження щодо проведення масових заходів: для «зеленого» рівня максимальна кількість осіб — не більше 50, для «жовтого» рівня — 30, для «помаранчевого» — 20 осіб.

Також вводиться заборона щодо відвідування глядачами спортивних заходів, окрім міжнародних змагань. Рішення про їх проведення буде прийматися в окремому порядку.

Прийнято рішення щодо розмежування відповідальності стосовно забезпечення контролю за виконанням карантинних норм. Посилення контролю з дотримання самоізоляції відбуватиметься із залученням Національної поліції. Контроль за дотриманням протиепідемічних заходів у сфері обслуговування (робота ринків, ресторанів, інших громадських місць) — за Держспоживслужбою. Контроль за правилами перевезення та виділенням додаткового транспорту — за ОМС. Крім цього, ОМС також присутні на всіх рівнях контролю.

Додатково усім школам рекомендовано було проведення канікул з 15 по 30 жовтня, з подальшим переходом на дистанційне навчання. Роботодавцям запропоновано організувати позмінну роботу, а в тих випадках, де є можливість, — забезпечити дистанційну роботу зі збереженням рівня заробітної плати.

Залежно від епідемічної ситуації в регіоні або районі чи місті обласного значення встановлюється «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Він встановлюється за результатом оцінки епідемічних показників та визначається рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке розміщується на офіційному інформаційному порталі КМУ (за посиланням: covid19.gov.ua).

Рівень епідемічної небезпеки може змінюватися для всієї території регіону або території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону. В регіоні, щодо якого відсутнє рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про встановлення рівня епідемічної небезпеки, застосовуються протиепідемічні заходи, передбачені для «зеленого» рівня епідемічної небезпеки.

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій раз на сім днів приймає рішення про встановлення на території регіону або окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону рівня епідемічної небезпеки «жовтий», «помаранчевий» або «червоний». Рішення про послаблення «червоного», «помаранчевого» та «жовтого» рівня епідемічної небезпеки не може бути переглянуто раніше ніж через 14 днів з дня встановлення такого рівня епідемічної небезпеки (абз. 2 п. 6 Постанови № 641).

На всій території України на період дії карантину, зокрема, забороняється:

1

перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно

2

перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні

3

самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації

На території «помаранчевої» та «червоної» зон забороняється проведення масових (культурних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більш як 20 осіб (у разі проведення заходів з кількістю учасників до 20 осіб організатор забезпечує дотримання між учасниками фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра). При цьому на вході розміщуються інформаційні матеріали із зазначенням можливої максимальної кількості відвідувачів, а організатор заходу, власник закладу, який приймає відвідувачів, зобов’язаний контролювати їх кількість та обмежити доступ у разі перевищення допустимої кількості відвідувачів.

Пункт 39 Постанови № 641 рекомендує ОМС застосування за можливості гнучкого режиму робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, позмінну роботу працівників, а за технічної можливості — також роботу в режимі реального часу через Інтернет із збереженням заробітної плати, дистанційну (надомну) роботу.

Другою рекомендацією буде дотримання відстані не менше ніж 1,5 метра між відвідувачами, які очікують дозволу на вхід до приміщень.

Бажано також установити початок робочого часу в ОМС о 8-й годині та в органах соціального захисту населення о 10-й годині.

Як бачите, окремих рекомендацій/правил щодо роботи ради як колегіального органу немає, тому з урахуванням загальних вимог щодо запобігання розповсюдження хвороби спробуємо нижче навести окремі правила організації та проведення засідань ради для «помаранчевої» та «червоної» зон.

Детально щодо засідань ради

Одразу зазначу, що обмеження щодо кількості відвідувачів на засіданнях ради на депутатський корпус, голову та секретаря не розповсюджуються.

При цьому засідання ради у нас є відкритими та гласними, а тому кількість бажаючих бути присутніми на засіданні може бути великою. В цій частині ми можемо керуватися вимогами про соціальну дистанцію у 1,5 метра між відвідувачами (це щонайменше).

Є ради, які застосовують онлайн-трансляцію засідань з метою забезпечення гласності, при цьому в саме приміщення, де відбувається засідання ради, окрім голови ради, депутатів, секретаря та спеціально запрошених доповідачів/присутніх, інші особи не допускаються. Насправді, станом на сьогодні — це ідеальний вихід із ситуації, що склалася.

Краще, якби з цього приводу були прийняті спеціальні на період дії карантину рішення ОМС щодо обмеження кількості присутніх та правила проведення засідань ради з урахуванням дотримання протиепідеміологічних заходів.

Отже, безпосередні рекомендації для організації засідання ради:

І. Прийняття тимчасового положення про організацію та проведення засідань ради в період карантину, яким встановити окремі правила щодо запобігання поширення короновірусної хвороби;

ІІ. Доведення правил до учасників засідання та вільних слухачів шляхом не тільки оприлюднення, але й розміщення відповідної короткої інформації (наприклад, у вигляді інформаційних плакатів) біля сесійної зали та в ній;

ІІІ. Контроль за дотриманням правил (покладення цього обов’язку на конкретну особу/осіб).

Як приклад організаційних заходів можна використати Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, затверджений Постановою № 641.

Ми радимо дотримуватись таких правил:

1. Відповідальна особа на вході в приміщення, де проводиться засідання ради, перевіряє наявність одягнутих на ніс та рот засобів індивідуальної безпеки (маски/щитки) та проводить опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг усім особам, які заходять до сесійної зали.

У разі відсутності індивідуальних засобів безпеки чи небажання носити їх належним чином — особи не допускаються до сесійної зали.

У разі виявлення в особи підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптомів респіраторних захворювань такій особі рекомендовано утриматися від відвідування засідання ради та звернутися за медичною допомогою.

Особи, які згідно із законодавством зобов’язані бути на самоізоляції/обсервації, до участі у засіданні ради не допускаються.

Нагадаю, відповідно до п. 18 Постанови № 641 самоізоляція здійснюється з метою запобігання поширенню COVID-19 та зменшення кількості хворих з тяжким перебігом COVID-19.

Самоізоляції підлягають (п. 20 Постанови № 641):

1

особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування

2

особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом захворювання на COVID-19 у легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації

3

особи, що перетинають державний кордон та прибули з держави або є громадянами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19, крім осіб, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 48 годин до перетину кордону

4

особи, які прибувають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та м. Севастополя

5

особи з підтвердженим діагнозом COVID-19, виписані із закладу охорони здоров’я, до моменту одужання відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я

Самоізоляція, обсервація особи у зв’язку з перетинанням державного кордону або контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з них припиняється в разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено після перетинання державного кордону або контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях, АР Крим та м. Севастополя.

За загальним правилом строк самоізоляції становить 14 днів.

Згідно з п. 27 Постанови № 641 особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими разом проживають, а отже й участь в засіданні ради для них перебуває під забороною.

2. На вході до приміщення, де проводиться засідання ради, обладнуються місця із спиртовмісними дезинфікуючими (антисептичними) засобами для рук (стійки, станції, настінні диспенсери тощо).

3. Місця для сидіння розміщуються із дотриманням соціальної дистанції. Якщо їх не можна розсунути (стільці скріплені по три чи більше — через один стілець маркується поміткою про неможливість користування чи навіть закріплюється скотчем у складеному положенні). У разі наявності вільного місця для перебування стоячи можна використовувати напольне маркування із поміткою безпечної дистанції.

За можливості забезпечуються окремий вхід та вихід з приміщення для засідання.

4. У приміщенні, де проводиться засідання ради, та біля виходу з нього обладнуються місця (контейнери/урни) для централізованого збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту та забезпечується візуальне позначення таких місць.

5. Стільці, столи, меблі, які використовуються, повинні бути виготовлені з матеріалів, що піддаються дезінфекції. Використання тканини на столах не дозволяється.

6. Усім присутнім під час засідання ради необхідно дотримуватися протиепідемічних заходів; перебувати у респіраторі або захисній масці, у тому числі виготовленій самостійно, таким чином, щоб були прикриті рот та ніс.

7. Президія розміщується з дотриманням вимог фізичного дистанціювання (відстань між посадковими місцями не менше 1 метра) або із застосуванням фізичних бар’єрів (наприклад, прозорі екрани).

8. До початку та після засідання ради у приміщенні, в якому проводиться її засідання, здійснюється протирання контактних поверхонь (дверні ручки, поручні, сидіння тощо) дезінфікуючими засобами.

Проведення вологого прибирання приміщення з використанням мийних та дезінфікуючих засобів здійснюється перед та після кожного засідання ради.

За сприятливих погодних умов вікна у приміщенні повинні бути відчинені, а вхідні та вихідні двері зафіксовано у постійному відкритому стані. В іншому разі у приміщенні необхідно забезпечити регулярне провітрювання.

9. Матеріали сесії направляються на офіційно підтверджену поштову скриньку депутата з метою належного ознайомлення та самостійного друку (за потреби) з метою мінімізування контактуючих поверхонь (у т. ч. папір).

Пам’ятаймо, що керівництво ОМС має створити максимально безпечні умови для належної організації роботи ради, у т. ч. під час проведення її засідань, проте відповідальність за дотримання заходів індивідуальної безпеки несе кожен самостійно. Саме тому, на нашу думку, доречно розробити окремі правила поводження під час карантину та донести їх зміст до кожного присутнього, аби убезпечити себе та інших людей від ризиків розповсюдження коронавірусної хвороби.

Бажаємо усім бути здоровими!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі