Теми статей
Обрати теми

Щодо послуг у сфері ДРАЦС та вчинення нотаріальних дій

Лист Програми «U-LEAD з Європою» від 07.04.2020 № 07.04-1

<...> Програмою надасться інституційна допомога, включаючи інтеграцію послуг у ЦНАП, тренінгові заходи для персоналу, матеріальна допомога, у т. ч. облаштування робочих місць меблями та технікою, мобільні ЦНАП, програмний комплекс автоматизації ЦНAП «Вулик» тощо.

Співпраця з Міністерством юстиції України є вкрай важливою для Програми та ïi партнерів — органів місцевого самоврядування (далі — OMC). Адже ефективна інтеграція у ЦНАП послуг з державної реєстрації актів цивільного стану (далі — ДРАЦС), бізнесу та нерухомості є пріоритетними завданнями під час створення/модернізації ЦНАП, оскільки ці послуги є одними з найзатребуваніших серед населення. У населених пунктах, де немає нотаріусів, й окремі нотаріальні дії вчиняються посадовими особами OMC, Програма також рекомендує надавати i ці послуги у ЦНАП (із необхідними застереженнями щодо нотаріальної таємниці).

Водночас при створенні/модернізації ЦНАП у відносинах OMC із територіальними органами Мін’юсту чacтo виникають неоднозначні розуміння можливості уповноваження посадових осіб OMC на надання послуг у сфері ДРАЦС та на вчинення нотаріальних дій незалежно від посади, а не лише секретарів відповідних місцевих рад чи ïx виконавчих комітетів.

У листах Міністерства юстиції України вже озвучувалася позиція щодо можливості уповноваження сільською, селищною, міською (крім міст обласного значення) радою будь-яких виконавчих органів (структурних підрозділів) та будь-яких посадових осіб OMC на надання послуг ДРАЦС (зокрема, в листі від 23.05.2019 № 19918/10273 -26-19/8.4.2).

Таке ж роз’яснення потрібне i щодо вчинення окремих нотаріальних дій посадовими особами OMC на підставі cтатті 37 Закону України «Про нотаріат». В абзаці першому частини першої цієї статтi вказано про «уповноважених на це посадових осіб органу місцевого самоврядування...». Тобто уповноваження також здійснюється на розсуд органу місцевого самоврядування (місцевої ради) з урахуванням окремих вимог для вчинення нотаріальних дій, передбачених пунктами 6 i 7 частини першої статті 37. Ураховуючи зазначене вище, керуючись підпунктами 32, 69. 83-1, 83-2 пункту 4 Положення про Міністерство юстиціі України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. № 228, просимо надати роз’яснення:

1) чи можуть інші посадові особи OMC, крім секретарів місцевих рад (крім міст обласного значення) та ïx виконавчих комітетів, бути уповноваженими на надання послуг у сфері ДРАЦС;

2) чи можуть інші посадові особи OMC, крім секретарів місцевих рад та ïx виконавчих комітетів, бути уповноваженими на вчинення нотаріальних дій, передбачених статтею 37 Закону України «Про нотаріат», у населених пунктах, де немає нотаріусів. <...>

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі