Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання (За яких підстав заступник міського голови може припинити повноваження у зв’язку з виходом на пенсію?)

ЗАПИТАННЯ ЧИТАЧА

Підкажіть, будь ласка, за яких підстав заступник міського голови може припинити повноваження у зв’язку з виходом на пенсію?

ВІДПОВІДАЄ ЕКСПЕРТ

Нормами ст. 21 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) передбачено, що пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі – Закон № 1058).

Відповідно до Закону № 1058 під поняттям «пенсія» потрібно розуміти систематичну (щомісячну) виплату в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, яку гарантовано державою отримує застрахована особа за умови досягнення нею пенсійного віку, передбаченого цим Законом, чи визнання її особою з інвалідністю. Для громадян України, як для чоловіків, так і для жінок, за загальним правилом ч. 1 ст. 26 Закону № 1058 пенсійний вік станом на 2021 рік становить 60 років.

Проте для отримання пенсії також необхідно враховувати страховий стаж станом на дату досягнення пенсійного віку, що у свою чергу надає особі право на пенсію. У 2021 році мінімальний розмір страхового стажу, який надає особі право на пенсію за віком, становить 28 років. Із кожним наступним роком мінімальний страховий стаж буде збільшуватися на один рік аж до 35 років у 2028 році.

Граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування становить 65 років. Ці обмеження не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються або затверджуються на відповідні посади. Тож таке обмеження не стосується посади заступника, на яку особу приймає рада шляхом затвердження.

Тому припинити повноваження особа, яка досягла пенсійного віку, може на загальних підставах.

Для припинення повноважень за нормами Закону № 2493 є підстави:

— передбачені Кодексом законів про працю України (далі — КЗпП);

— визначені Законом України від 21.05.97 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280);

— інші.

Така підстава припинення повноважень для заступника міського голови, як «вихід на пенсію», не передбачена профільними законами № 2493 та № 280. Тож дивимося норми КЗпП.

Заступник міського голови відповідно до норм Закону № 280 входить до складу виконавчого комітету, який утворюється на строк повноважень відповідної ради. Тож маємо строковий трудовий договір.

Оскільки вихід на пенсію заступника в нашій ситуації — це припинення повноважень через розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника, то нам потрібні будуть норми ст. 39 та 38 КЗпП.

Строковий трудовий договір за нормами цих статей підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених ч. 1 ст. 38 цього Кодексу.

А норми ст. 38 КЗпП нам кажуть, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Водночас! У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (а це, зокрема, вихід на пенсію), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Отже, з урахуванням зазначеного алгоритм припинення повноважень заступника міського голови у зв’язку з виходом на пенсію може бути таким:

— особа досягла пенсійного віку;

— з урахуванням того, що персональний склад виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради затверджується радою за пропозицією сільського, селищного, міського голови, — пише відповідну заяву про припинення повноважень та звільнення у зв’язку з виходом на пенсію;

— отримує розрахунок (пам’ятаймо про право працівника та обов’язок роботодавця розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник);

— рада на найближчому засіданні розглядає питання про зміни у складі виконкому та приймає відповідне рішення.

А. Мацокін, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі