Теми статей
Обрати теми

Урахування майнового стану як підстава для звільнення від сплати судового збору

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Чинним законодавством передбачена можливість звільнення позивача/заявника/скаржника від сплати судового збору за подання тієї чи іншої заяви до суду. Одна з причин такого звільнення — незадовільний майновий стан, що перешкоджає доступу до правосуддя. Про звільнення чи відмову від звільнення зі сплати судового збору суд постановляє ухвалу. Як же правильно підтвердити важке матеріальне становище?

Перевірка майнового стану

Усі процесуальні кодекси передбачають можливість заявника звернутися з клопотанням про звільнення, відстрочку чи зменшення судового збору. З одного боку, це є гарантією пониженого майнового цензу для деякої категорії громадян для звернення до суду за захистом свого порушеного права, свободи чи інтересу, надаючи доступ до правосуддя більшій категорії людей. З іншого – це збільшує кількість позовів до відповідної ради чи її виконавчого органу, надаючи можливість для зловживань. Адже майновий критерій — це фільтр, який застосовується на етапі вирішення питання про перспективність звернення до суду, що знижує кількість необґрунтованих судових тяганин.

Процедура звільнення від сплати судового збору передбачає подання особою, яка клопоче про таке звільнення, відповідних доказів. Відсутність доказів повинна мати наслідком відмову в задоволенні клопотання.

Підстави для звільнення від сплати судового збору перелічені в ст. 8 Закону України від 08.07.2011 № 3674-VI «Про судовий збір»1. Так, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача – фізичної особи за попередній календарний рік.

* Закон № 3674-VІ.

При цьому обов’язок доведення вказаної обставини покладається саме на особу, яка заявляє відповідне клопотання. Таким чином, саме заявник має надати відповідний доказ. Доцільно зазначити, що довідка про доходи за менший період не може вважатися належним обґрунтуванням важкого матеріального становища. Доречно зазначити, що вказана підстава для звільнення не може бути застосована до ОМС, але ви можете використовувати зазначені аргументи проти ваших опонентів у справі (наприклад, під час розгляду заяви про забезпечення позову).

Для звільнення від сплати судового збору відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону № 3674-VI необхідно було надати довідку з органу Державної податкової служби України про розмір її доходів за попередній календарний рік, яка підтверджує, що розмір судового збору в цій справі перевищує 5 відсотків розміру річного доходу скаржниці за попередній календарний рік (див. позицію ВС, висловлену в постанові від 11.11.2020 у справі № 9901/77/20).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі