Теми статей
Обрати теми

Поновлення працівника. Дії роботодавця

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Суд виніс рішення про поновлення незаконно звільненого працівника на роботі. На практиці така ситуація викликає безліч запитань. Чи треба поновлювати працівника, якщо роботодавець не згоден із рішенням суду? В який строк необхідно поновити працівника? Як оподаткувати середній заробіток за час вимушеного прогулу та відобразити його у звітності? Наша стаття відповість на ці та інші запитання і допоможе провести процедуру поновлення працівника без помилок.

Оформлюємо поновлення

Рішення суду про поновлення незаконно звільненого працівника на роботі підлягає негайному виконанню (ч. 7 ст. 235 КЗпП).

Негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно підлягає виконанню не з часу набрання ним законної сили, а з часу його оголошення в судовому засіданні, чим забезпечується якнайшвидший захист прав працівника (див. п. 62 постанови Верховного Суду від 16.03.2021 р. у справі № 140/2819/19). Це також свого часу підкреслювало Мінпраці у листі від 07.08.2007 р. № 205/06/187-07.

Коли рішення суду про поновлення працівника на роботі вважається виконаним? Якщо виконані такі три умови (ч. 2 ст. 65 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII1, постанова Верховного Суду від 17.06.2020 р. у справі № 521/1892/18):

1 Закон № 1404.

1) роботодавцем видано наказ (розпорядження) про поновлення працівника на роботі, з яким ознайомлено працівника під підпис;

2) працівника фактично допущено до роботи для виконання попередніх обов’язків;

3) до трудової книжки працівника внесено відповідний запис.

Наказ про поновлення працівника на роботі. У наказі зазначаємо про поновлення працівника на посаді, яку він обіймав до звільнення, та виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Безумовно, необхідно ознайомити працівника з наказом під підпис.

Наказом про поновлення на роботі анулюється наказ про звільнення працівника (див. постанову ВС від 14.05.2020 р. у справі № 591/4894/15-а).

Оскільки новий трудовий договір не укладаємо, то у разі поновлення працівника на роботі за рішенням суду повідомлення про прийняття працівника на роботу до органу ДПС не подаємо.

Таку ж думку викладено й у листі Мінсоцполітики від 08.08.2016 р. № 1102/13/84-16.

Трудова книжка. На підставі наказу про поновлення на роботі визнаємо недійсним запис у трудовій книжці про звільнення. Ні, закреслювати запис про незаконне звільнення не потрібно (п. 2.10 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 582).

2 Інструкція № 58.

Діємо так. У графі 3 у вигляді заголовка вписуємо повне найменування підприємства. Далі нижче:

у графі 1 — наступний порядковий номер;

у графі 2 — дату внесення запису про поновлення працівника на роботі;

у графі 3 — «Запис за № (зазначаємо номер запису про звільнення, яке суд визнав незаконним) недійсний. Поновлений на попередній роботі»;

у графі 4 — реквізити наказу про поновлення працівника на роботі. На прохання працівника може видаватися дублікат трудової книжки без унесення до неї запису, визнаного недійсним (п. 2.10 Інструкції № 58).

Особова картка. Порядок унесення змін до особової картки при поновленні працівника на роботі законодавством не передбачений. Тож цілком можливими є два варіанти дій роботодавця. Закреслюємо запис про звільнення. Поряд зазначаємо: «Запис недійсний. Працівник поновлений на роботі» та вказуємо реквізити відповідного наказу, дату внесення змін і свій підпис. Оформлюємо нову особову картку та приєднуємо до неї ту картку, яка велася до звільнення.

Табель обліку робочого часу. У разі поновлення працівника слід оформити коригуючий табель обліку робочого часу тільки на цього працівника за відповідні місяці з позначками про вимушений прогул («ІН» або цифровий код 22).

Право на відпустку

Час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 9 Закону про відпустки).

Таким чином, у разі поновлення працівника він має право використати щорічну основну відпустку за весь час вимушеного прогулу. Підкреслюємо, що за період вимушеного прогулу працівник має право лише на щорічну основну відпустку, але не має права на щорічні додаткові відпустки.

А якщо при звільненні працівнику була виплачена компенсація за невикористані дні щорічної відпустки, то, на думку Мінсоцполітики, озвучену в листі від 28.10.2016 р. № 1500/13/84-16, після поновлення працівника на роботі права на використання цих днів відпустки він не має. При цьому тривалість щорічної основної відпустки працівника, якого поновлено на роботі, визначається пропорційно з дати поновлення і до кінця його робочого року.

Проте ВАСУ у постанові від 07.03.2017 р. у справі № 821/500/16 доходить іншого висновку. Він трактує виплату компенсації при звільненні як добровільно виплачену суму. Вона не підлягає поверненню працівником або зарахуванню в рахунок оплати відпустки, що надається за час вимушеного прогулу. Підстава та ж, що й у випадку з вихідною допомогою, — ст. 1215 ЦКУ. При цьому дні відпустки, за які була нарахована компенсація при звільненні, не згорають. Працівник має право їх використати після поновлення на роботі.

Якщо посада зайнята

Якщо на посаді поновлюваного на роботі за рішенням суду працівника вже працює інший працівник, то він підлягає звільненню на підставі п. 6 ст. 40 КЗпП (у зв’язку з поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу). Проте таке звільнення допускається, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу (ч. 2 ст. 40 КЗпП).

Отже, роботодавець зобов’язаний запропонувати працівникові, який підлягає звільненню за п. 6 ст. 40 КЗпП, іншу роботу на тому самому підприємстві. Інакше роботодавець порушить права працівника, що загрожує надалі судовими спорами.

Отримувати згоду профспілки для звільнення працівника на підставі п. 6 ст. 40 КЗпП роботодавцеві не потрібно. Працівнику, який звільняється, виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку згідно зі ст. 44 КЗпП.

Відповідальність

Відповідальність за невиконання рішення суду про поновлення працівника на роботі передбачена ст. 75 Закону № 1404 (ср. ). Накладається штраф: на посадових осіб — 3400 грн; на боржника — юридичну особу — 5100 грн та встановлюється новий строк виконання судового рішення.

Крім того, ст. 237 КЗпП передбачає покладення матеріальної відповідальності на службову особу, винну в незаконному звільненні працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі